Linkuri accesibilitate

Mită de 22 de milioane de euro cerută în dosarul Aeroportul Otopeni. Patru inculpați, reținuți 


Afacerile din duty-free-urile din Aeroportul Otopeni se ridică anual la cțteva zeci de milioane de euro, Imagine generică dintr-un duty free.
Afacerile din duty-free-urile din Aeroportul Otopeni se ridică anual la cțteva zeci de milioane de euro, Imagine generică dintr-un duty free.

Procurorii anticorupție au reținut un fost director general și trei oameni de afaceri pentru înțelegeri ilegale cu spațiile comerciale din Aeroportul Otopeni. Sumele vehiculate drept mită pentru închirieri de magazine duty-free se ridică la 10 milioane de euro. 

Fostul director general din 2019, Alexandru-George Ivan, care a avut și calitatea de director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București, în prezent angajat al aceleiași companii naționale, este cercetat și a fost reținut pentru trafic de influență și complicitate la trafic de influență. Alți trei oameni de afaceri sunt și ei în arest pentru 24 de ore.

În dosar este pus sub control judiciar și Bogdan-Șerban Lițoi director al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) la data comiterii faptei, în prezent angajat al aceleiași companii naționale, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

11 percheziții au avut loc în cuursul zilei de marți. Unele descinderi au avut loc la Aeroportul Henry Coandă din Otopeni.
11 percheziții au avut loc în cuursul zilei de marți. Unele descinderi au avut loc la Aeroportul Henry Coandă din Otopeni.

Procurorii susțin că, între 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, prin intermediul inculpatului Ivan George-Alexandru, un om de afaceri ar fi pretins, în patru rânduri, de la un alt om de afaceri și de la directorul general al unei alte societăți comerciale - 10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro și 1.200.000 de euro.

Cel care ar pretins banii ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor (Sorin Grindeanu-n.r.) și a directorului general al companiei de aeroporturi.

El urma să îi determine să prelungească pe perioade cuprinse între un an sau cinci ani contractele pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni care expirau.

Solicitările evidențiate în anchetă nu s-ar fi oprit aici.

Între 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, un alt om de afaceri ar fi cerut de la o altă persoană interesată să facă afaceri în Otopeni 100.000 euro, din care a primit 294.275 lei pentru prestări de servicii.

Directorului Direcției Management Facilități Aeroportuare, Bogdan-Șerban Lițoi, i-ar fi revenit suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță.

Fostul director general Ivan George-Alexandru ar fi pus și el la dispoziția unui om de afaceri, pe 15 februarie 2022, un caiet de sarcini al unei licitații care urma să aibă loc și de care acesta era interesat.

Cei patru inculpați vor fi prezentați miercuri Tribunalului București cu propunerea de arestare preventivă. Procurorii anticorupție au făcut 11 perchezitii în cursul zilei de marți, unele chiar la Aeroportul Otopeni.

Conducerea Companiei Aeroportuare a anunțat că nu a primit nicio solicitare de înmânare de acte de la procurori.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG