Linkuri accesibilitate

Bucătăria românească, reinventată. Ce potențial au sarmalele și zacusca să devină o experiență culinară contemporană


Primul Masterclass Amintiri Gustoase a pus în discuție identitatea gastronomică românească din viața de zi cu zi, dar și din social media.

Mâncarea românească e grea pentru organism, are prea multe sosuri, e dificil de preparat, nu e apetisantă, iar porțiile sunt prea mari. Totuși, are potențial de reinventare și poate satisface și cele mai rafinate și moderne gusturi, sunt concluziile Masterclass-ului Amintiri Gustoase.

Specialiști în gastronomie, chefi, content creators pasionați și foodies au ajuns, la București, într-un Masterclass Amintiri Gustoase, la concluzia că României îi lipsește o identitate gastronomică, dar este un moment ideal pentru a începe construcția ei.

Mâncarea românească este neapetisantă în farfurie, dar cu potențial mare de reinventare, arată primul studiu privind identitatea culinară a României prezentat în cadrul masterclass-ului.

Ierburile și brânzeturile sunt văzute ca fiind printre cele mai sănătoase mâncăruri, în timp ce tartinabilele românești au un potențial internațional și mari șanse de reinventare, alături de tocături și cartofi.

Tartinabilele românești au un potențial internațional și mari șanse de reinventare, alături de tocături și cartofi.
Tartinabilele românești au un potențial internațional și mari șanse de reinventare, alături de tocături și cartofi.

„Bucătăria românească trece printr-o perioadă de adaptare și transformare, în care are grijă de prezentul său și își pregătește viitorul. Specialiștii din domeniul gastronomiei manifestă o preocupare activă în acest sens și vin cu inițiative și soluții.

Care este, însă, starea consumatorilor români atunci când se gândesc la mâncarea românească? Câți mai gătesc sau consumă din ceea ce noi numim meniu tradițional? Cât de multă importanță alocă bucătăriei românești? Acestea sunt câteva din aspectele pe care am căutat să le elucidăm folosind un eșantion concentrat de oameni diverși, interesați de gătit și mâncare în general”, explică Silvia Teodorescu, coordonatorul Cronicari Digitali și managing partner Zaga Brand.

Sarmalele sunt printre cele mai populare preparate asociate bucătăriei românești, chiar dacă nu sunt specifice doar ei.
Sarmalele sunt printre cele mai populare preparate asociate bucătăriei românești, chiar dacă nu sunt specifice doar ei.

Studiul arată că bucătăria românească are câteva trăsături evidente: nu este foarte practică, necesită mult timp de preparare și se gătește în tihnă, lucru care lipsește vieții moderne. În același timp, mâncarea specifică românilor este grea, are multe sosuri și se servește în cantități mari. Nu e aspectuoasă, ingredientele sunt amestecate și deseori nu se așaza frumos și apetisant pe farfurie, ceea ce duce și la o altă trăsătură evidentă pentru bucătăria românească: este nevoie de încredere pentru a gusta ceea ce se află în față.

Mâncarea la români înseamnă mese pline și abundente
Adina Vlad

„Mâncarea românească este construită pe metafora cornului abundenței: multă, colorată și gustoasă. Ea este văzută ca cea mai la îndemână formă de a atinge fericirea. Mâncarea la români înseamnă mese pline și abundente, multă lume adunată, multă vorbă și multe râsete, fără reguli și fără inhibiții, cu multă libertate de exprimare. O petrecere fără sfârșit. Este un mod splendid dezinhibator și terapeutic de a te bucura de viață, oricum ar fi ea”, după cum remarcă Adina Vlad, founder Unlock Research și coordonator al cercetării.

Studiul realizat pentru Amintiri Gustoase arată că oamenii vorbesc mai mult despre gătit azi decât înainte de pandemie. Gătitul devine sustenabil și sănătos, pentru că e văzut ca cea mai inteligentă formă de a reduce risipa de mâncare, respectând condiția de a se găti în cantități mici.

Pentru că timpul se pare că este cel mai mare inamic al gătitului, mulți dintre respondenți spun că sunt interesați de variante tehnice de reducere a stresului în procesul de gătire și apelează la tehnologie.

Pandemia și crizele ce au urmat i-au reîntors pe oameni în starea de a revaloriza tihna.
Silvia Teodorescu

„Studiul Amintiri Gustoase arată că dacă bucătăria românească nu face pași puternici până pe mesele zilnice, pentru a putea ține pasul cu concurența internațională, riscăm să pierdem multe din moștenirile extraordinare pe care le-am primit. Astfel ne diluăm ca nație și gust. Suntem într-un moment bun acum, nu mai avem scuze. Pandemia și crizele ce au urmat i-au reîntors pe oameni în starea de a revaloriza tihna. În această tihnă care aduce și sănătate, și savoare, se regăsește mâncarea românească”, punctează Silvia Teodorescu.

Între principalele calități ale bucătăriei românești se află gustul, consistența și rețetele sănătoase. Ca minusuri, participanții la studiu indică rețetele prea complicate, faptul că mâncarea nu are mereu un aspect frumos în farfurie, dar și că este adesea prea grea și cu multe sosuri.

„Informațiile relevate de primul studiu despre identitatea gastronomică a României vor sta la baza proiectelor Amintiri Gustoase din perioada următoare”, punctează Silvia Teodorescu.

Studiul Amintiri Gustoase
Studiul Amintiri Gustoase

Studiul calitativ a fost realizat de Unlock Market Research la comanda Zaga Brand, agenția care a creat platforma culturală Cronicari Digitali, care integrează și proiectul Amintiri Gustoase. Pentru colectarea datelor au fost organizate două focus grupuri în perioada ianuarie-februarie 2023, concluziile fiind prezentate la București, în cadrul Masterclass Amintiri Gustoase, eveniment care a reunit chefi, antropologi, creatori de conținut din zona food, foodies, dar și presă de specialitate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

VIDEO | Angajatii CFR protestează la Ministerul Transporturilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:32 0:00
XS
SM
MD
LG