Linkuri accesibilitate

Forțele Armate ale Ucrainei: 470 de militari ruși au murit în luptele de sâmbătă


Militari ucraineni lângă linia frontului din Donețk (estul Ucrainei), 22 aprilie 2023.
Militari ucraineni lângă linia frontului din Donețk (estul Ucrainei), 22 aprilie 2023.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că 470 de militari ruși au fost uciși în luptele de sâmbătă. În total, pierderile umane ale Rusiei de la invadarea Ucrainei până acum ar depăși 190.000.

Potrivit cifrelor publicate duminică pe rețelele de socializare, neverificate independent, forțele ucrainene ar fi distrus de la începutul invaziei aproape 300 de sisteme de luptă antiaeriană ale Rusiei, peste 930 de rachete de croazieră și 18 nave militare.

Tot duminică, 30 aprilie 2023, analiza zilnică a războiului publicată de Ministerul britanic al Apărării, arată că militarii ruși sunt supuși tot mai des pedepselor pentru indisciplină.

Una dintre metodele pe care ar fi început să le folosească comandanții este cea a gropilor săpate în pământ, acoperite cu un grilaj (numite în rusă Zindans), în care sunt închiși militarii indisciplinați.

„Mai multe relatări recente ale personalului rus oferă relatări similare despre plasarea în Zindans pentru infracțiuni, inclusiv beție sau încercarea de a-și rezilia contractele”, spune Ministerul britanic.

Din Ucraina, autoritățile transmit că numărul copiilor care au fost uciși de la începutul războiului până acum a ajuns la 477. Este vorba despre numărul confirmat, dar nu este o cifră definitivă, a spus procurorul general, citat de The Guardian.

Duminică dimineață, forțele Rusiei au lansat atacuri asupra centrului orașului Kupiansk, din regiunea Harkov, transmite The Kyiv Independent și asupra orașului Kramatorsk, din Donețk.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG