Linkuri accesibilitate

Șefa Comisiei Europene a ajuns la Kiev, la câteva ore după ce Rusia a lansat 15 bombe spre oraș


Ursula von der Leyen a ajuns marți la Kiev, unde urmează să se întâlnească cu președintele Volodimir Zelenski.
Ursula von der Leyen a ajuns marți la Kiev, unde urmează să se întâlnească cu președintele Volodimir Zelenski.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns marți la Kiev, la scurt timp după ce capitala ucraineană a fost atacată peste noapte cu rachete de croazieră.

Oficialul european va participa la discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Mă bucur că mă întorc la Kiev”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter. „Unde valorile care ne sunt dragi sunt apărate în fiecare zi.”

„Salut decizia președintelui Zelenski de a face 9 mai Ziua Europei și aici, în Ucraina”, a adăugat ea.

Vizita președintei CE - a cincea de la începutul invaziei neprovocate de Rusia a Ucrainei - are loc într-o zi plină de simbolism, când Uniunea Europeană sărbătorește Ziua Europei.

Von der Leyen urmează să „reafirme sprijinul neclintit al UE față de Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt al acesteia. Sosirea lui Von der Leyen a survenit la câteva ore după ce Rusia a lansat 25 de rachete de croazieră asupra Ucrainei, 15 dintre ele vizand Kievul.

„În total, în timpul a două valuri de atacuri asupra Ucrainei în noaptea de 9 mai, ocupanții ruși au lansat 25 de rachete de croazieră; 23 dintre ele au fost distruse de apărarea antiaeriană a Ucrainei”, a declarat Statul Major al armatei ucrainene într-un comunicat.

Anterior, șeful administrației militare a capitalei, Serhiy Popko, a raportat că apărarea antiaeriană a Kievului a detectat și distrus aproximativ 15 rachete deasupra orașului. Nu au fost raportate imediat victime sau pagube, a spus Popko.

Atacul de la Kiev a fost al doilea în câteva ore, după ce Rusia a lansat pe 8 mai 35 de drone sinucigașe și 16 rachete.

Loviturile cu rachete au vizat regiunile Harkov, Herson, Nikolaev și Odesa și au provocat victime umane.

„Din păcate, există civili morți și răniți, iar clădirile înalte, casele private și alte infrastructuri civile au fost avariate”, a spus Statul Major.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că cinci persoane au fost rănite în noaptea de 8 mai, în urma unei lovituri cu drone, care a deteriorat clădirile și infrastructura.

În aceeași zi, Zelenski a marcat aniversarea sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial în Europa spunând că națiunea sa va învinge Rusia, în timp ce Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari rus Wagner, legat de Kremlin, a susținut că forțele sale avansează în orașul Bahmut din regiunea de est a Donețk.

În timp ce UE sărbătorește ziua Europei, la Moscova oficialii se pregătesc de ceremonia de Ziua Victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial. În capitala rusă va avea loc obișnuita paradă de 9 Mai, însă în mai multe orașe ruse aceasta a fost anulată.

Președintele rus Vladimir Putin este așteptat să susțină un discurs în Piața Roșie.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG