Linkuri accesibilitate

Premieră. SUA transferă fonduri rusești confiscate pentru reconstrucția Ucrainei


Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a autorizat primul transfer de active rusești confiscate pentru reconstrucția Ucrainei
Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a autorizat primul transfer de active rusești confiscate pentru reconstrucția Ucrainei

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a anunțat autorizarea primului transfer către Ucraina a unor active rusești confiscate. Acestea vor fi folosite pentru susținerea Ucrainei, atacată de Rusia. Anul trecut, Departamentul de Justiție al SUA l-a acuzat pe oligarhul rus Konstantin Malofeyev de încălcarea sancțiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei. Potrivit autorităților americane, Malofeyev ar fi finanțat mișcarea separatistă rusă din Crimeea.

"Acesta este primul transfer făcut de Statele Unite al unor fonduri ruseşti confiscate, pentru a reconstrui Ucraina, dar nu și ultimul", a spus procurorul general, Merrick Garland, potrivit Reuters.

În aprilie 2022, SUA au confiscat fonduri de milioane de dolari aparţinând miliardarului rus Konstantin Malofeev. Oligarhul e considerat una dintre principalele surse de finanţare pentru separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

În paralel, justiţia americană l-a pus sub acuzare pentru că ar fi încercat să cumpere şi să coordoneze în secret instituţii mass-media din întreaga Europă, încălcând sancţiunile care îl priveau.

Procurorul general al SUA a spus atunci că 5,3 milioane de dolari au fost sechestrate într-un cont la o instituție financiară din SUA, pentru că Malofeyev a încălcat sancțiunile impuse Rusiei.

Oligarhul rus Konstantin Malofeyev a fost acuzat de SUA pentru că ar fi încălcat sancțiunile impuse Rusiei pentru anexarea Crimeei din 2014.
Oligarhul rus Konstantin Malofeyev a fost acuzat de SUA pentru că ar fi încălcat sancțiunile impuse Rusiei pentru anexarea Crimeei din 2014.

Primul transfer de bani rusești confiscați către Ucraina vine pe fondul unei dezbateri intense între aliații Ucrainei privind măsura în care activele rusești confiscate vor putea fi folosite pentru a finanța efortul de reconstrucție al Ucrainei.

Statele Unite au anunţat în martie 2022, la scurt timp după începerea invaziei, că au creat un grup dedicat urmăririi penale a "oligarhilor ruşi corupţi" şi a tuturor celor care încalcă sancţiunile pe care Washintonul le-a impus Moscovei.

De atunci, SUA au sancţionat şi blocat nave şi avioane în valoare de peste un miliard de dolari. De asemenea, au îngheţat active în valoare de sute de milioane de dolari, deţinute în conturi americane de membri ai elitei ruse.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG