Linkuri accesibilitate

Investigație ProTV. Bolnavi psihic exploatați și maltratați în Borșa, Maramureș


10 persoane cu probleme de sănătate psihică au fost forțate să muncească și erau cazate în Borșa în condiții inumane. Fotografie generică
10 persoane cu probleme de sănătate psihică au fost forțate să muncească și erau cazate în Borșa în condiții inumane. Fotografie generică

O investigație ProTV a descoperit o situație șocantă în orașul Borșa, Maramureș. Procurorii susțin că 10 persoane cu probleme de sănătate psihică trăiau în condiții inumane, în barăci fără grupuri sanitare. Oamenii nu aveau documente de identitate.

Potrivit reporterilor ProTV, acești oameni ar fi fost obligați să muncească în ferme și pensiuni din Borșa. Cine refuza să muncească, era bătut.

Unii dintre cei exploatați, potrivit investigației, erau oficial înregistrați sub tutela unor îngrijitori personali care primeau indemnizație pentru îngrijirea bolnavilor.

În plus, potrivit anchetatorilor citați de ProTV, oamenii erau deseori amenințați și loviți.

Bolnavii au fost aduși dintr-un centru special din Vrancea și exploatați fără milă, spun procurorii.

Miercuri, procurorii au percheziționat mai multe adrese din Borșa, primăria orașului, dar și centrul în Vrancea, de unde au fost preluați bolnavii și folosiți ca sclavi.

14 persoane dintre care 6 suspecți și 8 dintre bolnavi au ajuns la audieri în dosarul deschis de procurorii DIICOT Maramureș pentru trafic de persoane și obligarea la muncă forțată.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG