Linkuri accesibilitate

Serbia a arestat 13 lideri ai „Cartelului Balcanic”. Serbia e pe „ruta Balcanilor”, a traficului de droguri, arme și persoane


Poliția sârbă a arestat 13 presupuși „baroni ai drogurilor”. Fotografie generică.
Poliția sârbă a arestat 13 presupuși „baroni ai drogurilor”. Fotografie generică.

Joi, 11 mai, poliția din Serbia a anunțat arestarea a 13 persoane suspectate că ar fi lideri ai așa-numitului „cartel balcanic al drogurilor”, responsabil pentru contrabanda cu tone de cocaină din America de Sud în Europa.

Potrivit unui comunicat al Ministerul de Interne din Serbia, acțiunea a fost realizată în colaborare cu Europol și Eurojust, agenția judiciară a Uniunii Europene, și a dus la destructurarea celei mai mari organizații criminale de trafic de droguri din Balcani, .

Oficialii sârbi afirmă că suspecții sunt membri ai unei grupări infracționale organizate, formată din mai multe celule independente, care ar fi acționat ca un cartel balcanic. Aceștia ar fi cei mai importanți traficanți de cocaină din regiune.

Printre persoanele arestate se află doi organizatori ai grupului, iar ceilalți 11 sunt suspectați că ar fi lideri ai celulelor cartelului.

Pe „Ruta Balcanilor” ajung în Europa cantități mari de droguri

Serbia se află pe așa-numita rută a Balcanilor, folosită de infractori pentru a introduce droguri, arme și oameni în vestul Europei. În aprilie, Croația a acuzat și ea opt persoane de trafic de cocaină adusă în Europa în valoare de peste 16 milioane de euro.

Un purtător de cuvânt al poliției sârbe spune că autoritățile cred că acest grup e responsabil pentru transportul a mai multe tone de cocaină care au ajuns în Europa din Columbia, Brazilia, Ecuador și prin intermediul Africii de Vest.

Pe parcursul operațiunii, care s-a desfășurat în mai multe orașe sârbe, poliția a efectuat percheziții în peste 20 de locații, unde au fost descoperite sume mari de bani și arme.

Autoritățile sârbe citate de AFP spun că cel puțin șapte tone de cocaină confiscate în 2020 în Belgia, Țările de Jos și Aruba au legătură cu membrii cartelului arestați joi.


  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG