Linkuri accesibilitate

Guvernul plătește cu o întârziere de 4 luni restanțele pentru cazarea și hrana refugiaților ucraineni


Românii care au oferit cazare refugiaților ucraineni nu au mai primit banii de 4 luni.
Românii care au oferit cazare refugiaților ucraineni nu au mai primit banii de 4 luni.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că, din 12 mai, începe să plătească decontările pentru cazarea și hrana refugiaților ucraineni. Este vorba despre plăți restante pentru lunile ianuarie, februarie și martie.

IGSU informează că sumele pentru cele trei luni vor fi repartizate integral inspectoratelor județene pentru situații de urgențe. De acolo, banii vor ajunge la primării până la mijlocul săptămânii viitoare, iar primăriile vor plăti mai departe banii celor care au găzduit refugiați ucraineni.

Alocarea banilor are loc cu o întârziere de 4 luni și corespunde plăților făcute prin programul 50/20 al Guvernului. Programul nu prevedea nici o condiție de acordare a sprijinului iar banii erau virați direct gazdelor, nu refugiaților din România.

Între timp, condițiile de alocare a banilor pentru refugiați s-au schimbat. Refugiații sunt obligați, conform noilor reguli, să îndeplinească câteva criterii pentru a primi banii. Sunt introduse mai multe condiții de acordare iar sumele decontate sunt mai mici.

Pentru prima lună - mai, refugiații vor primi 600 de lei de persoană pentru mâncare și 2.000 de lei de familie sau 750 de lei pentru persoanele singure, pentru cazare, doar pe baza documentului de luare în evidență de către departamentul de emigrări.

Pentru următoarele trei luni, refugiații vor avea nevoie suplimentar de dovada înscrierii la oficiul de șomaj, în vederea obținerii unui loc de muncă sau să aibă statut de angajat, pentru adulți, și de înscrierea la școală pentru copii.

În noile condiții de acordare a sprijinului, banii vor fi plătiți direct refugiaților.

Guvernul a schimbat regulile de acordare a sprijinului pentru refugiați invocând abuzurile și presupusele încasări ilegale.

Mai mult, efortul financiar era unul împovărător. Un raport al cancelariei primului ministru notează că în 2022 statul român a cheltuit peste 350.000 de euro pe zi pentru sprijinirea refugiaților.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG