Linkuri accesibilitate

China trimite un reprezentant special la Moscova și Kiev în încercarea de a găsi o soluție politică a războiului din Ucraina


Li Hui (stânga) se întâlnește cu oficiali kârgâzi în 2021.
Li Hui (stânga) se întâlnește cu oficiali kârgâzi în 2021.

Li Hui, reprezentantul special al Chinei pentru afacerile eurasiatice și fost ambasador la Moscova, va începe pe 15 mai un turneu diplomatic în Rusia, Ucraina, dar și în Polonia, Franța și Germania.

Turneul trimisului special, Li Hui, are loc după ce liderul chinez Xi Jinping a discutat recent cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski variante de soluționare a crizei declanșate de invazia Rusiei.

Analiștii pun turneul diplomatic chinez pe seama încercărilor Beijingului de a-și consolida statutul de forță diplomatică globală. În martie, China a intermediat discuții între Arabia Saudită și Iran care au dus la restabilirea a relațiilor diplomatice între cele două țări, după o pauză de șapte ani.

China declară că rămâne neutră în conflictul dintre Rusia și Ucraina. Cu toate acestea, Beijingul păstrează o relație puternică cu Moscova și acuză SUA și NATO că susțin escaladarea conflictului din Ucraina.

Diplomații chinezi au prezentat recent un plan de pace pentru Ucraina, însă propunerile au fost respinse de aliații Ucrainei care au spus că rezolvarea conflictului poate veni doar dacă Rusia încetează atacurile și își retrage trupele.

China este principalul partener economic al Rusiei, în calitate de principal cumpărător de petrol și gaze rusești, după ce Statele Unite și aliații lor au redus dramatic relațiile economice cu Moscova.

De asemenea, Beijingul consideră Rusia un partener diplomatic în fața dominației SUA în politica internațională și a refuzat constant să critice invazia rusă. De asemenea, China s-a folosit de statutul de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU pentru a proteja Rusia.

Cu toate acestea, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, şi înaltul responsabil al diplomaţiei chineze, Wang Yi, au reluat pe 11 mai contactele diplomatice la nivel înalt.

Întâlnirea diplomaților a avut loc în contextul în care relațiile dintre cele două țări sunt în impas. Acestea s-au deteriorat mai ales în luna februarie în urma incidentului legat de presupusul balon spion chinez doborât de aviația SUA.

Vizita secretarului de stat american Antony Blinken la Beijing a fost amânată atunci ca urmare incidentului și încă nu a fost reprogramată.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG