Linkuri accesibilitate

Kievul a fost atacat puternic de Rusia cu rachete și drone. Oficialii ucraineni vorbesc despre un atac fără precedent


Oficialii orașului Kiev au anunțat că Rusia a lansat marți dimineața un atac aerian extrem de intens asupra capitalei ucrainene.
Oficialii orașului Kiev au anunțat că Rusia a lansat marți dimineața un atac aerian extrem de intens asupra capitalei ucrainene.

Oficialii orașului Kiev au anunțat că Rusia a lansat marți dimineața un atac aerian extrem de intens asupra capitalei ucrainene. Atacul a implicat drone, rachete de croazieră și, posibil, rachete balistice. Sirenele au fost activate în aproape toată Ucraina și au continuat timp de peste trei ore.

Șeful administrației militare din Kiev, Serhi Popko, a descris atacul ca fiind fără precedent, cu foarte multe atacuri lansate simultan într-o perioadă scurtă de timp, potrivit Reuters.

Informațiile de până acum arată că majoritatea atacurilor au fost respinse de apărarea anti-aeriană a capitalei. Nu se cunoaște deocamdată câte rachete sau drone au fost doborâte sau dacă vreuna dintre ele și-a atins ținta vizată.

După o pauză de câteva săptămâni, Rusia a reluat la sfârșitul lunii aprilie atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune. Kievul a fost o țintă frecventă. În ciuda atacurilor susținute, Ucraina a reușit până acum să respingă marea lor majoritate.

În timpul atacului de marți, autoritățile au anunțat distrugerea câtorva clădiri din mai multe cartiere. Primarul Kievului, Vitali Kliciko a declarat că resturi de rachete au căzut inclusiv în cartierele centrale.

Vitali Kliciko a mai spus că atacurile cu drone au fost respinse de sistemele de apărare aeriană și într-un oraș la sud-est de Kiev, care găzduiește principalul aeroport de pasageri.

Administrația militară a raportat că pagubele din alte regiuni ale Ucrainei nu au fost semnificative și nu există informații imediate cu privire la potențiale victime.

Atacul intens asupra Kievului are loc după ce, în ultimele zile, președintele Volodimir Zelenski a fost într-un turneu european. Liderii din Germania, Franța și Germania au promis Ucrainei livrări semnificative de echipamente militare.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG