Linkuri accesibilitate

Preşedintele României, Klaus Iohannis, participă la Summit-ul Consiliului Europei


Foto: Președintele României, Klaus Iohanis, în timpul întâlnirii cu omologul său brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva.
Foto: Președintele României, Klaus Iohanis, în timpul întâlnirii cu omologul său brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva.

La întâlnirea de la Reykjavik, liderii europeni vor discuta măsuri concrete de sprijin pentru Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski va avea o intervenție video la summit. În plus, membrii Consiliului vor să protejeze valorile democratice în fața amenințărilor aduse de schimbările climatice dar și de dezvoltarea inteligenței artificiale.

Potrivit unui comunicat la Administrației Prezidențiale, președintele României, Klaus Ionanis va coprezida, alături de prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel, o dezbatere pe tema protejării democrației în perioade de criză și va participa la reuniunea de lucru "Uniţi pentru Ucraina", găzduită de prim-ministrul Islandei, Katrin Jakobsdottir.

Președinția mai transmite că în acest an se împlinesc 30 de ani de când România s-a alăturat ca stat membru cu drepturi depline al Consiliului Europei.

Sprijinirea Ucrainei în fața agresiunii ruse va fi o temă centrală a reuniunii din Islanda.

Administrația președintelui Franței, Emanuel Macron, a anunțat că membrii Consiliului analizează modul în care Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB), ar putea contribui la sprjinirea cetățenilor ucrainenilor aflați în dificultate.

De asemenea, până la finalul întâlnirii, liderii europeni intenționează să contureze un registru al tuturor pagubelor cauzate de forțele ruse, astfel încât Moscova să poată fi trasă la răspundere și să plătească despăgubiri victimelor.

Consiliul dorește, de asemenea, să se asigure că Rusia poate fi trasă la răspundere pentru ceea ce consideră că este o multitudine de crime comise în timpul invaziei.

„Voi sprijini foarte ferm crearea unui tribunal dedicat pentru a aduce în judecată crima de agresiune a Rusiei”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Planurile pentru o astfel de instanță de la Haga încă nu au produs rezultate.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va adresa omologilor săi prezenți la summit prin transmisie video.

Rusia a fost suspendată din Consiliul Europei a doua zi după ce a invadat Ucraina, în februarie 2022. Moscova a părăsit apoi organizația cu câteva ore înainte votul privind excluderea din organizație.

Turcia, care se află în mijlocul alegerilor prezidențiale organizate de președintele Tayyip Erdogan, e amenințată de eliminarea din Consiliu, după ce nu a aplicat o hotărâre judecătorească din 2019 de eliberare din inchisoare a omului de afaceri și filantrop Osman Kavala.

Fondat în 1949, Consiliul Europei urmărește să dezvolte în toată Europa principii comune și democratice bazate pe Convenția Europeană a Drepturilor Omului și alte texte de referință privind protecția persoanelor.

Obiectivele principale ale organizației sunt protejarea drepturile omului, democrația pluralistă și statul de drept, să promoveze identitatea culturală a Europei, să combată discriminarea și xenofobia, să protejeze mediul, să contribuie la consolidarea stabilității democratice în Europa prin sprijinirea reformelor politice, legislative și constituționale.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG