Linkuri accesibilitate

Începe negocierea oficială pentru viitorul guvern. Ce mandate au primit Ciolacu și Ciucă și cum s-au împărțit ministerele


Nicolae Ciucă, liderul PNL, va pierde funcția de premier la pachet cu relevanța liberalilor în Coaliție și în Guvern. Marcel Ciolacu, liderul PSD, a trasat deja linile viitorului executiv. Se anunță negocieri dure.
Nicolae Ciucă, liderul PNL, va pierde funcția de premier la pachet cu relevanța liberalilor în Coaliție și în Guvern. Marcel Ciolacu, liderul PSD, a trasat deja linile viitorului executiv. Se anunță negocieri dure.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au primit mandate din partea PSD și PNL pentru negocierile oficiale în vederea formării viitorului executiv. Protocolul nu va fi respectat, s-a decis reducerea numărului de ministere și de secretari de stat, dar marea împărțeală de abia urmează.

Din informațiile Europei Libere, Nicolae Ciucă a primit un mandat flexibil, în sensul că se va merge în prima fază pe respectarea protocolului, ceea ce înseamnă menținerea Ministerului Transporturilor, iar apoi pe renegocierea ministerelor și a tuturor pozițiilor din aparatul de stat, secretari generali și agenții.

Ciucă a declarat marți că îşi va da demisia din funcţia de prim-ministru pe 26 mai, pentru ca procedurile constituţionale pentru rotația guvernamentală să fie demarate.

Transporturile rămân mărul discordiei

Cum PSD insistă pentru reducerea numărului de ministere, deci pentru nerespectarea protocolului agreat între partidele din Coaliție, liberalii urmăresc să obțină două portofolii în schimbul Ministerului Transporturilor, care va rămâne la PSD pentru Sorin Grindeanu.

Nu m-am născut nici președinte al PSD, nici politician. M-am născut român. Să avem o abordare responsabilă.
Marcel Ciolacu, lider PSD

De altfel, Marcel Ciolacu a fost destul de clar în această privință. Pe un ton hotărât a spus că vrea să lucreze în guvern cu „oameni potriviți, la locul potrivit”. Unul dintre ei este, evident, Grindeanu, în accepțiunea liderului PSD.

Liberalii vizează în schimbul Transporturilor fie Agricultura, fie Mediul, care aparține UDMR.

Ministerele UDMR, în dispută

Dacă Marcel Ciolacu a spus că nu s-a discutat despre scoaterea UDMR de la guvernare, ci doar ca „structura guvernului să fie mai suplă”, Nicolae Ciucă a fost mai evaziv.

„Dacă ne referim la reducerea numărului de portofolii, e o alegere simplă și trebuie să vedem fiecare cât ni se cuvine, în funcție de ponderea din Parlament”, a spus Nicolae Ciucă la finalul ședinței PNL.

Iar în această variantă, UDMR nu i-ar mai reveni trei ministere, ci doar două sau chiar unul singur, ceea ar înfuria UDMR, care a amenințat deja cu ieșirea de la guvernare.

Portofoliul lui Ciucă, o „chestiune personală”

O altă chestiune rămasă neclară, pe lângă împărțirea efectivă a funcțiilor ministeriale și a oamenilor care le vor ocupa, este ce post va ocupa în Executiv liderul PNL, Nicolae Ciucă.

Acesta a refuzat să raspundă la întrebarea ziariștilor, spunând că este „o chestiune personală” și că va face anunțul la momentul potrivit, adică după negocieri.

Dar, a punctat el, „de regulă până în acest moment nu am revenit pe o functie pe care am mai fost”, ceea ce ar putea să însemne că nu revine la Armată, așa cum s-a vehiculat un timp.

„Mai ales dacă te întorci de la un anumit nivel influențezi. E o chestiune de respect față de cei care conduc”, a accentuat Ciucă.

Surse din PNL spun pentru Europa Liberă că Nicolae Ciucă vizeză chiar ministerul Transporturilor, dar și o funcție de vicepremier.

Ar fi împins spre această soluție de gruparea din partid care îl susține pentru o candidatură la alegerile prezidențiale, deoarece acesta i-ar întări profilul.

Ciolacu susține că nu vrea pensionari „speciali” în guvern

O chestiune nouă, dar care intră în logica celor afirmate până acum de Marcel Ciolacu, este refuzul de a avea în guvern persoane care beneficiază de pensii speciale sau care cumulează pensia cu salariul.

„Pentru nicio funcție de secretar de stat, pentru niciun cabinet să nu mai fie nicio persoană care are cumul de venituri pensie plus salariu. Este o decizie politică asumată de PSD. Este o decizie politică care se aplică indiferent dacă ai fost sau vei fi în Guvern”, a spus Marcel Ciolacu.

Singurul comentariu al lui Nicolae Ciucă, actualul premier, a fost: „Este decizia dumnealui”.

Nicolae Ciucă însuși se află în această situație, cumulând pensia de militar cu salariul de ministru. Cu toate acestea, Ciucă ar putea să nu cadă sub prevederile acestei condiții, întrucât susține că pensia de militar este una de serviciu și nu „specială”. Banca Modială a spus însă că și aceste pensii sunt considerate „speciale” deoarece nu sunt obținute în virtutea principiului contributivității.

Anunțul lui Ciolacu este interesant în contextul în care coaliția, care deține o majoritate mai mult decât confortabilă în Parlament, nu a reușit să adopte nici interzicerea cumulului pensiei cu salariul pentru angajații la stat, nici reforma pensiilor speciale cerută de PNRR. Ciolacu a anunțat însă că este gata să angajeze răspunderea guvernului.

În spatele ușilor închise

Reducerea numărului de ministere înseamnă nerespectarea protocolului încheiat la formarea coaliței, ceea ce deschide drumul spre negocierea Ministerului Transporturilor, care ar trebui să revină PNL, dar la care PSD nu vrea să renunțe.

Șeful liberalilor, Nicolae Ciucă, și Lucian Bode, secretarul general, au acceptat acest lucru la discuțiile cu Marcel Ciolacu, ceea ce i-a nemulțumit pe unii lideri PNL.

Rareș Bogdan, de exemplu, a insistat pentru respectarea protocolului, spunând că Ministerul Transporturilor „nu trebuie cedat sub nicio formă”.

Din informațiile Europei Libere, pe aceeași poziție s-a situat și Dan Motreanu, președintele organizației Giurgiu, care a spus că liberalii vor pierde și mai mult în sondaje.

Potrivit surselor citate, Ciucă ar fi sugerat că ar putea obține sprijinul PSD pentru preluarea unui nou portofoliu - fie Mediul, fie Agricultura.

Și la PSD lucrurile sunt încurcate. Deși a vorbit doar despre reducerea numărului de ministere la modul general, Marcel Ciolacu vrea, potrivit informațiilor Europa Liberă, să renunțe la două ministere în așa fel încât numărul acestora să se scadă de la 18 la 16.

Ministerul Turismului ar putea fi comasat cu Ministerul Economiei, iar portofoliul Tineretului și Sportului ar putea fi desființat și integrat în Ministerul Familiei.

De asemenea, PSD ar fi dispus să renunțe la ministerul Culturii, care ar putea fi cedat UDMR, în cazul în care liberalii nu se înțeleg cu maghiarii pentru ministerul Mediului.

Cum arată până acum împărțeala ministerelor

PSD
  • Ministerul Transporturilor, mult dorit de social democrați, va rămâne la PSD pentru Sorin Grindeanu;
  • Ministerul Muncii - Marius Budăi pleacă, dar numele înlocuitorului e încă în discuție;
  • Ministerul Agriculturii - pleacă Petre Daea, vine Florin Ionuț Barbu, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, un apropiat al lui Paul Stănescu;
  • Ministerul Familiei - rămâne la Gabriela Firea, deși Marcel Ciolacu ar fi vrut-o plecată și a propus desființarea ministerului;
  • Ministerul Sănătății - rămâne Alexandru Rafila;
  • Ministerul Economiei - rămâne la PSD, ar putea veni Mihai Tudose, deși acesta nu și-ar fi dat acceptul până acum. Numele lui e în discuții și pentru un post de vicepremier;
  • Ministerul Culturii - rămâne la PSD pentru Lucian Romașcanu. Informațiile Europei Libere spun însă că ministerul ar putea fi oferit UDMR-ului în locul Mediului.
PNL
  • Ministerul Fondurilor Europene - ar putea rămâne Marcel Boloș, susținut de președintele Iohannis, dacă PSD păstrează Transporturile;
  • Ministerul de Externe - rămâne Bogdan Aurescu, susținut de președintele Iohannis;
  • Ministerul Educației - rămâne Ligia Deca, tot cu susținerea lui Klaus Iohannis;
  • Ministerul Finanțelor - ar putea veni Cosmin Ștefan Marinescu, consilierul prezidențial pe probleme economice. Situația nu este însă tranșată;
  • Ministerul de Interne - rămâne Lucian Bode în pofida scandalurilor de plagiat în care e implicat. Are susținerea lui Nicolae Ciucă;
  • Ministerul Energiei - ar putea rămâne Virgil Popescu, deși PSD vrea ca el să fie schimbat. Situația nu e tranșată;
  • Ministerul Justiției - ar putea rămâne Cătălin Predoiu, dacă PSD păstrează Transporturile;
  • Ministerul Comunicațiilor - Sebastian Burduja va pleca de la Digitalizare. Burduja este pe cai mari, PNL avându-l în vedere pentru șefia organizației București, după demisia lui Ciprian Ciucu;
  • Secretariatul general al guvernului - Mircea Abrudean, apropiat al lui Emil Boc;
  • Ministerul Digitalizării - Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei din Camera Deputaţilor;
  • Ministerul Mediului- Mircea Fechet (în discuție).
XS
SM
MD
LG