Evenimentul inițiat de președinta Maia Sandu și organizat de guvern a fost boicotat de opoziție și criticat de unele partide pro-europene extraparlamentare ca manifestare electorală a partidului pro-prezidențial PAS.
Adunarea Națională „Moldova Europeană”, anunțată de organizatori ca „apolitică”, s-a ținut în Piața Marii Adunări Naționale, având ca principali vorbitori pe președinta Maia Sandu și pe președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
În alocuțiunea ei, președinta Sandu a reiterat ideile exprimate în fazele de pregătire a adunării, și anume că ea are ca scop să arate tuturor că moldovenii doresc integrarea în Uniunea Europeană.
„Am venit să spunem răspicat: moldovenii sunt europeni, locul Moldovei este în UE”, a spus șefa statului, precizând ca termen pentru aderare anul 2030.
„Europa este un vis care trebuie să devină realitate”, a mai spus președinta, care a pus adunarea de duminică în legătură cu alte reuniuni importante din istoria Moldovei și a prezentat „proiectul european” ca pe o garanție a păcii și prosperității.
Maia Sandu a acuzat Rusia, fără să o numească explicit, că vreme de 34 de ani a încetinit dezvoltarea Moldovei, inclusiv prin amenințări cu „înghețul”.
În mai multe rânduri, Maia Sandu a menționat războiul din Ucraina, reiterând sprijinul pentru ucraineni, chiar dacă Moldova - a spus ea - nu poate contribui prea mult la apărarea țării vecine.
Participanții la adunare au aplaudat discursul președintei, scandând: „Vrem în Europa!”, „Moldova europeană” , „Slava Ukraini!” (Slavă Ucrainei!) ș.a.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care a mers în piață pe jos, prin mulțime, împreună cu șefa statului moldovean, și-a exprimat susținerea pentru aspirația europeană a Moldovei și pentru Maia Sandu, personal, spunând că UE așteaptă Moldova „cu inimi și brațe deschise”.
Spre deosebire de Maia Sandu, Metsola nu a pomenit vreun termen pentru integrarea Moldovei, care a primit statut de țară candidată în urmă cu aproape un an. Emisarul european a lăudat solidaritatea moldovenilor cu ucrainenii și a condamnat politicile rusești de amenințare și șantaj, inclusiv energetic, la adresa Moldovei.
În zilele dinaintea adunării din capitală, fostul aliat al partidului de guvernământ PAS, Platforma DA, a calificat manifestarea pusă la cale de putere ca „eveniment cu tentă electorală”, acuzând PAS că face o „tentativă disperată” de a exploata politic ideea integrării europene pentru a stopa pierderile de „rating” înaintea alegerilor locale de la toamnă.
În pregătirea adunării, autoritățile s-au asigurat printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale că opoziția nu va putea desfășura contra-manifestații în piață, deși unele formațiuni din opoziție obținuseră autorizații pentru mitinguri, cu mult timp înainte.
Înaintea începerii adunării, despre care autoritățile au asigurat că va fi pașnică și „sigură”, presa a relatat despre altercații la intrarea în Chișinău între niște demonstranți anti-guvernare și oameni care veneau la adunare din provincie.
În aceeași zi de duminică, Partidul Șor a organizat în câteva orașe din provincie mitinguri pentru organizarea unui referendum în privința direcției de politică externă a Moldovei.
La Orhei, Comrat, Bălți, demonstranții opoziției considerată pro-ruse au scandat: „Noi suntem poporul!”, „Jos Maia Sandu!”, „ Ilan Șor!” „Moldova!”, „Vrem referendum!”, „Poporul decide”.
Vorbitorii au acuzat conducerea R. Moldova că acționează nedemocratic, neținând seama de dorința tuturor cetățenilor, inclusiv pe planul politicii externe.
Adunarea Națională „Moldova Europeană” a fost organizată cu puține zile înaintea venirii în Moldova a zeci de lideri europeni la un summit al Comunității Politice Europene, programat pentru 1 iunie.
Mai multe imagini de la eveniment: