Linkuri accesibilitate

Ministerul Educației promite bonusuri și salarii mărite. Sindicatele avertizează că profesorii vor ieși în stradă


Profesorii au intrat pe 22 mai în grevă generală după ce negocierile purtate între sindicaliști și guvern au eșuat.
Profesorii au intrat pe 22 mai în grevă generală după ce negocierile purtate între sindicaliști și guvern au eșuat.

Ministerul Educaţiei a anunțat luni că lucrează la proiecte de legi care vor acorda stimulente profesorilor debutanţi şi celor din zone defavorizate.

De asemenea, ministerul propune măsuri care ar majora cu 9% salariile personalului nedidactic. Sindicatele spun că au respins încă de duminică aceste măsuri și avertizează că, pe lângă grevă, profesorii ar putea ieși masiv în stradă.

Ministerul Educației transmite într-un comunicat că alături de Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene elaborează proiecte de lege care să ducă la creșterea salariilor personalului nedidactic pentru anul 2022.

„Aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior”, transmite Ministerul Educației.

Mai mult, Ministerul Educației propune bonusuri pentru profesorii debutanți și stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate.

„Reiterăm faptul că educația reprezintă o prioritate națională pentru partidele aflate în actuala Coaliție de guvernare”, se menționează în finalul comunicatului transmis de Ministerul Educației.

Liderii sindicatelor din educație au reacționat imediat și au transmis că au respins deja aceste propuneri încă din 21 mai, după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă.

Ei spun că avertismentele privind problemele din sistemul de educație au început încă din 2021 și greva generală vine după o serie de proteste care nu au dus la schimbările dorite.

Mai mult, liderii de sindicat avertizează că, în lipsa unor soluții la problemele care au generat greva generală, în paralel cu greva, salariații din educație vor organiza proteste de stradă.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG