Linkuri accesibilitate

Mesaj din stradă al profesorilor, către Guvern: „Nu suntem asistați social, nu suntem cerșetori. Respectați-ne!”


Profesori în stradă. Mesaj către Guvern: „Nu suntem asistați social, nu suntem cerșetori”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:36 0:00

Mii de profesori au ieșit în stradă joi în marile orașe ale țării. Ei spun că se simt umiliți de bonusurile oferite de guvern și afirmă că vor continua greva până vor obține majorări de salarii și investiții în educație.

În Piața Victoriei din București, aerul cald vibrează de scandări și zgomot de vuvuzele.

Furia, mâhnirea și umilința se simt pe fețele profesorilor.

„Nu vreau pomană, da!?”, tranșează discuția o protestatară. „Muncesc de 30 de ani la catedră. Tinerii nu intră în învățământ. Nu vine nimeni pentru 2.500 de lei.”

„Cerem doar să fim remunerați conform responsabilității pe care o avem”, spune o altă profesoară.

Nu poți să faci educație cu profesori necalificați.

„Viitorul dascălilor=Viitorul Elevilor”, „Nu suntem asistați social”, „Oferta voastră este umilirea educației”, „Și personalul nedidactic contează”, sunt mesajele de pe pancartele cu care protestatarii ripostează la propunerile guvernului și după care unii se adăpostesc în fața unui soare arzător.

„Salarizarea proastă atrage personal necalificat. Nu poți să faci educație cu profesori necalificați. Gândiți-vă că mergeți la spital și vă operează un medic care nu este calificat pe așa ceva, a făcut inginerie mecanică”, explică o profesoară.

La protestul profesorilor din București au participat și elevi.
La protestul profesorilor din București au participat și elevi.

La protestul de la București au venit și câțiva elevi pentru a-i susține pe profesori.

După protestul din Piața Victoriei, care a durat aproximativ două ore, angajații din educație au plecat în marș către Parlament.

La Cluj-Napoca, peste 1.000 de profesori și alți angajați din educație au venit să protesteze în fața Prefecturii.

„Investiți în viitorul copiilor!”, „Nu vă cerem milă, vrem o nouă grilă”, „România educată scoate profesorii în stradă”, sunt mesajele scrise și strigate în centrul Clujului.

La Cluj-Napoca, profesorii nemulțumiți au blocat circulația pe o stradă principală.
La Cluj-Napoca, profesorii nemulțumiți au blocat circulația pe o stradă principală.

Profesorii se declară înfuriați de oferta făcută de guvern prin care li se oferă bonusuri și carduri de sprijin.

„Oferta care ni s-a făcut de către guvern este umilitoare. Nu suntem asistați sociali”, spune un profesor din Cluj-Napoca.

O asistentă medicală de la o creșă din oraș spune că i s-au redus veniturile, chiar dacă munca ei este la fel de solicitantă.

Iar o tânără profesoară e nemulțumită că din salariul ei de 2.800 de lei trebuie să suporte cheltuieli necesare pentru orele de curs.

„Pe lângă salariile care sunt cum sunt, cred că ar trebui să primim sprijin și în organizarea activităților, cu materiale. Să ne putem desfășura activitățile fără a trebui să contribuim noi, din salariul nostru.”

„Noi nu suntem cerșetori, noi suntem educați”, spune un profesor din Cluj-Napoca.
„Noi nu suntem cerșetori, noi suntem educați”, spune un profesor din Cluj-Napoca.

„Noi nu suntem cerșetori, noi suntem educați”, spune un profesor care agită o talangă pe trecerea de pietoni și poartă o pancartă pe care scrie „Niciodată respectați!”.

Ce i-a înfuriat și mai tare pe profesori?

Pe 24 mai, guvernul a transmis sindicatelor din educație o ofertă prin care toţi angajaţii din sistem ar urma să primească un sprijin financiar în lunile iunie şi octombrie.

Potrivit ofertei guvernamentale, personalul didactic şi didactic auxiliar ar primi sprijin financiar în două tranșe, 1.000 de lei în luna iunie, respectiv 1.500 de lei în luna octombrie. Similar, personalul nedidactic ar urma să primească sprijin de câte 500 de lei, în iunie şi octombrie.

De asemenea, executivul a promis că noul program de guvernare va considera Educaţia prioritate naţională, iar noua lege a salarizării va satisface solicitările profesorilor.

Sindicaliștii au respins oferta despre care au spus că e umilitoare și i-ar plasa pe profesori într-un statut de asistați social.

Greva generală a profesorilor și protestele de stradă au loc în pline negocieri politice privind rocada PSD-PNL la guvernare.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a condiționat preluarea funcției de premier de rezolvarea grevei profesorilor, dar și de soluționarea chestiunii pensiilor speciale.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG