Linkuri accesibilitate

Înalt oficial de securitate ucrainean, Oleksii Danilov, la BBC: Contraofensiva Ucrainei este gata să înceapă în orice moment


Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), spune la BBC că Ucraina poate începe contraofensiva în orice moment.
Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), spune la BBC că Ucraina poate începe contraofensiva în orice moment.

Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva mult așteptată împotriva forțelor ruse, a declarat pentru BBC unul dintre cei mai înalți oficiali de securitate ai țării. Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), Oleksiy Danilov nu a precizat o dată, dar a spus că un asalt pentru recuperarea teritoriilor ocupate de armata rusă ar putea începe în orice moment.

Oleksii Danilov a avertizat că guvernul Ucrainei „nu are dreptul să greșească” cu privire decizia declanșării contraofensivei pentru că este vorba despre o „ocazie istorică” pe care Ucraina nu o poate pierde.

Danilov a spus că forțele armate ucrainene vor începe asaltul atunci când comandanții vor decide că „putem avea cel mai bun rezultat în acel moment al războiului”.

Secretarul NSDC a confirmat, de asemenea, că unele forțe ale grupului Wagner se retrag din orașul Bahmut, dar a adăugat că se regrupează și nu înseamnă că vor înceta să se mai lupte cu armata ucraineană.

Oleksii Danilov a mai spus că este „absolut liniștit” privind desfășurarea de arme nucleare rusești în Belarus.

Ucraina plănuiește de luni de zile o contraofensivă, dar a avut nevoie de mai mult timp să își antreneze trupele și să primească echipament militar de la aliații occidentali.

În acest timp, forțele ruse au construit fortificații și au pregătit apărarea.

Mizele sunt enorme. Guvernul de la Kiev trebuie să demonstreze că poate trece peste liniile rusești și poate recuceri o parte din teritoriul său.

Secretarul NSDC a respins sugestiile că deja contraofensiva a început spunând că „demolarea centrelor de control rusești și a echipamentului militar rusesc” a fost sarcina forțelor armate ucrainene începând cu 24 februarie anul trecut.

De asemenea, Danilov a justificat decizia armatei Ucrainei de a lupta atât de multe luni la Bahmut, bătălie care a costat viețile multor soldați ai săi.

„Bahmut este țara noastră, teritoriul nostru și trebuie să-l apărăm”, a spus el. „Dacă începem să părăsim fiecare așezare, asta ne-ar putea duce la granița noastră de vest, așa cum și-a dorit Putin din primele zile de război”.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG