Linkuri accesibilitate

Guvernul oferă majorări de venituri pentru profesori şi personal nedidactic, prin acordarea de prime


Guvernul anunță prime pentru profesori în valoare de peste 700 de milioane de lei.
Guvernul anunță prime pentru profesori în valoare de peste 700 de milioane de lei.

Guvernul a anunțat pe 28 mai că executivul va acorda profesorilor și personalului nedidactic prime în valoare totală de peste 700 de milioane de lei. Potrivit reprezentanților executivului, măsura prevăzută într-o ordonanță de urgență ar urma să deblocheze criza din educație până la adoptarea legii salarizării.

Purtătărul de cuvnt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a spus că Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic.

„Este un efort bugetar care depășește suma de 700 de milioane de lei cu resurse europene. Acești bani se vor adăuga la cei 300 de milioane de lei alocate pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic, lucru care s-a întâmplat deja. Împreună sunt peste 1 miliard de lei pe care guvernul îi alocă pentru majorarea veniturilor personalului din sistemul educațional”, a spus Dan Cărbunaru.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că începând de luni, ministrul Muncii, Marius Budăi, începe discuțiile cu sindicatelor, în primul rând cu cele din educație, privind grilele din noua lege a salarizării.

„15 iulie este termenul până când trebuie să fie gata noile grile de salarizare din sistemul public. Până miercuri când va avea loc ședința de guvern, premierul a cerut Ministrului Muncii să aibă acest dialog cu toate sindicatele, cu prioritate pentru cei din Educație”, a mai spus Dan Cărbunaru.

Liderii de sindicat susțin că greva generală din educație va continua până executivul va oferi majorări salariale, nu prime. De altfel, oferta făcută profesorilor, de a acordare în două tranșe a unor sume de sprijin pentru profesori, a fost deja respinsă de greviști. Ei au spus că propunerea Guvernului este umilitoare.

Luni, 29 mai, ar trebui să înceapă înscrierea la Bacalaureat însă calendarul examenelor din acest an este pus sub semnul întrebării de greva generală a angajaților din educație.

Conform calendarului oficial, înscrierea pentru Bacalaureat este programată pentru perioada 29 mai - 7 iunie.

Vineri, sindicaliștii au atras atenția că există riscul ca organizarea examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională să fie blocate pentru că protestele vor continua și săptămâna viitoare până când guvernul va ceda și va majora salariile cu 25 de procente.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG