Linkuri accesibilitate

3 minute | Contraofensiva și dezastrul ecologic din Ucraina, rocada Coaliției depinde de Educație


Contraofensiva ucraineană a început, dar informațiile și detaliile oficiale de pe front sunt puține.
Contraofensiva ucraineană a început, dar informațiile și detaliile oficiale de pe front sunt puține.

Contraofensiva ucraineană a început, dar informațiile și detaliile de pe front lipsesc. Cu toate acestea, armata ucraineană anunță progrese. În România, Guvernul așteaptă răspunsul profesorilor și se pregătește de rocadă.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

 • Ucraina susține că face progrese în contraofensiva pe care a pornit-o pentru a elibera teritoriile ocupate de armata rusă.
 • În Germania începe un exercițiu militar aerian masiv al NATO. Planificarea a durat ani de zile și are loc în contextul în care alianța își revizuiește politica de apărare.
 • Premierul Nicolae Ciucă e așteptat să-și dea demisia, dacă sindicatele din Educație acceptă ultima ofertă a Guvernului.

Informații puține de pe frontul de Est

Ucraina susține că a eliberat trei sate din prima linie din Donețk, scrie The Guardian. Pe rețele sociale au apărut imagini cu soldați arborând drapelul ucrainean în sate. Informațiile privind progresele de pe front vin mai ales de pe rețelele sociale, constată Euronews. La fel, CNN remarcă zgârcenia lui Volodimir Zelenski privind detaliile contraofensivei ucrainene.

Rezultatele contraofensivei ucrainene vor avea consecințe asupra Ucrainei, Rusiei, NATO, SUA și asupra Occidentului, scrie Washington Post. Publicația trece în revistă mizele locale, regionale, dar și globale ale contraatacului ucrainean.

Iar BBC publică declarațiile unui aviator rus activ care a dezertat din armata rusă. Într-un interviu, acesta descrie armata rusă drept una care suferă pierderi grele și se confruntă cu un moral scăzut. Mulți militari, spune el, nu cred în argumentele Moscovei pentru începerea războiului din Ucraina.

„Totul va muri”

De cealaltă parte, ONU afirmă că în Ucraina e o situație umanitară „extrem de gravă” după ruperea barajului Kahovka. Subsecretarul general ONU, Martin Griffiths, spune că 700.000 de oameni au nevoie de apă potabilă, iar efectele economice vor fi devastatoare, scrie Euronews.

ONU afirmă că în Ucraina e o situație umanitară „extrem de gravă” după ruperea barajului Kahovka. 700.000 de persoane au nevoie de acces la apă potabilă.
ONU afirmă că în Ucraina e o situație umanitară „extrem de gravă” după ruperea barajului Kahovka. 700.000 de persoane au nevoie de acces la apă potabilă.

La rândul său, Der Spiegel face o listă a teoriilor privind distrugerea barajului Kahovka: a fost incompetența Rusiei sau o crimă de război monstruoasă?

Putin a vrut Hersonul, acum încearcă să îl distrugă. Un articol WP amintește despre panourile publicitare din Herson pe care scria „Rusia este aici pentru totdeauna”, de eliberarea orașului de sub ocupația rusă, dar și de situația dezastruoasă în care se află acum, după inundații.

„Totul va muri”, spune un ucrainean citat de New York Times într-un reportaj făcut după inundațiile catastrofale de la Kahovka.

Ucrainenii acuză Rusia de „ecocid”. Ce înseamnă acest concept inexistent în legislația internațională? Foreign Policy explică termenul, folosit prima dată în anii ’70, când SUA a folosit în Vietnamun un erbicid pentru a distruge păduri și plantații.

Numărul armelor nucleare deținute de marile puteri este în creștere, spune un think-tank suedez, citat de The Guardian. Se estimează că există aproximativ 12.512 focoase pe tot globul. Majoritatea stocurilor noi aparțin Chinei. E un semn al intensificării tensiunilor globale și al unei diplomații tot mai puțin relevante, scrie DW.

Și totuși, SUA și China fac pași spre dezgheț, anunță The Guardian. Antony Blinken urmează să viziteze Beijingul pe 18 iunie și ambele părți vor trebui să depășească neîncrederea reciprocă.

Iar The Economist scrie că pentru companiile occidentale devine tot mai greu să facă afaceri în China. Controlul draconic al informațiilor și strictețea legilor legate de spionaj sperie firmele din Vest.

Zi crucială pentru Coaliție și Educație

E o zi crucială în Coaliție, titrează Hotnews. Premierul Nicolae Ciucă e așteptat să-și dea demisia dacă sindicatele din Educație acceptă ultima ofertă a Guvernului. Marcel Ciolacu urmează să fie rapid desemnat premier.

G4Media explorează și varianta în care profesorii nu vor accepta oferta guvernului.

Dacă sindicatele din Educație renunță la grevă, se așteaptă ca premierul Nicolae Ciucă să-și dea demisia iar Marcel Ciolacu să fie rapid desemnat prim-ministru.
Dacă sindicatele din Educație renunță la grevă, se așteaptă ca premierul Nicolae Ciucă să-și dea demisia iar Marcel Ciolacu să fie rapid desemnat prim-ministru.

Europa Liberă scrie despre rotația premierilor și afirmă că în timp ce PSD și PNL își împart ministerele, UDMR e cu un picior afară de la guvernare.

Președintele Iohanis le-ar fi interzis liderilor importanți din PNL să intre în noul guvern, potrivit Libertatea.

În afară de epuizare, financiară și psihică, nu există niciun motiv pentru care profesorii să pună capăt grevei, cât timp de la guvern primesc doar aceeași minciună împachetată în alt staniol, scrie Spotmedia, care aseamănă rotativa guvernamentală cu o „rearanjare a scaunelor pe puntea Titanicului”.

În contextul mai larg al guvernării, o investigație Europa Liberă descoperă o aparentă contradicție: miliarde de euro din PNRR zac la BNR, în timp ce Guvernul mărește datoria externă la peste 50%.

Alte știri

 • Radioul public din Noua Zeelandă investighează cum mai multe articole legate de invazia Rusiei în Ucraina au fost redactate într-o viziune pro-rusă. - Reuters
 • Novak Djokovic a devinit primul jucător de tenis care a câștigă 23 de titluri de Grand Slam. - Euronews
 • SUA a transmis UNESCO că dorește să revină în organizație la aproape șase ani după s-a retras, sub administrația Trump. – Axios

Așteptăm mesajele voastre pe e-mail, la treiminute@rferl.org, și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune!

Adrian

 • 16x9 Image

  Adrian Ardelean

  S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG