Lista miniștrilor propusă de prim-ministrul desemnat Marcel Ciolacu nu conține niciun nume de la UDMR. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a fost exclusă de la guvernare.
„Pur şi simplu nu am reuşit să ajungem la un consens. Regret enorm de mult”, a declarat marți seară liderul UDMR, Kelemen Hunor.
PSD și PNL își împart astfel portofoliile noului executiv, la finele unei perioade de instabilitate politică marcată de greva generală a profesorilor.
Social democrații vor avea zece nume în noul guvern - plus premierul Marcel Ciolacu - în timp ce PNL va ocupa nouă portofolii.
Lista miniștrilor urmează a fi trimisă în Parlament, unde cei propuși urmează a fi audiați în cursul zilei de miercuri.
Votul de învestitură al guvernului condus de Marcel Ciolacu este programat în Parlament pentru joi, 15 iunie.
Lista miniștrilor propuși
Ministri PSD:
- Vicepremier - Marian Neacșu
- Transporturi - Sorin Grindeanu
- Fonduri Europene - Adrian Câciu
- Muncă - Marius Budăi
- Sănătate - Alexandru Rafila
- Apărare - Angel Tîlvăr
- Digitalizare - Ivan Bogdan Gruia
- Agricultură - Florin Barbu
- Familie - Gabriela Firea
- Economie - Radu Oprea
Ministri PNL:
- Vicepremier - Cătălin Predoiu
- Justiție - Alina Gorghiu
- Finanțe - Marcel Boloș
- Dezvoltare - Adrian Veștea
- Interne - Cătălin Predoiu
- Mediu - Mircea Fechet
- Externe - Luminita Odobescu
- Educație - Ligia Deca
- Cultură - Raluca Turcan
- Energie - Sebastian Burduja
În ce constă programul de guvernare
Marcel Ciolacu a prezentat marți seară și programul de guvernare al noului executiv, precizând că noul guvern „știe exact ce are de făcut”. Liderul PSD a creionat cinci mari obiective ale guvernării:
- Rezolvarea odată pentru totdeauna a problemei pensiilor speciale și adoptarea noii legi privind salarizarea unitară;
- Stoparea creșterii prețurilor și refacerea puterii de cumpărare;
- Dezvoltarea sistemelor publice de Educație și Sănătate – principalul argument pentru a-i convinge pe românii plecați să se întoarcă în țară;
- Patriotism economic – dezvoltare economică prin creșterea producției naționale, atragerea de bani europeni și alocări bugetare;
- Crearea de locuri de muncă mai multe și mai bine plătite.
Marcel Ciolacu a promis o creștere economică de peste 3% pe an și o inflație redusă sub 8% până la finalul anului.
Premierul desemnat promite în programul de guvernare că salariul unui salariat cu un copil nu va fi mai mic de 500 de euro la 1 ianuarie 2025, iar peste 1,5 milioane de angajați vor avea peste 1.000 de euro net pe lună.
Câștigul salarial mediu net, la aceeași dată ar urma să fie tot de 1.000 de euro net.
„Singura șansă de a ieși din criza în care ne aflăm este ca România să se dezvolte prin Patriotism economic. România poate trece de la economia bazată pe consum de bunuri din import la economia bazată pe producție. Doar așa vom obține creștere economică, aici, în România, doar așa vom crea locuri de muncă și vom echilibra balanța comercială”, a spus Ciolacu.
Marcel Ciolacu: Dacă PNL iese de la guvernare, eu îmi depun mandatul
Solicitat de jurnaliști să comenteze speculațiile potrivit cărora PNL ar putea părăsi guvernarea înainte de alegerile de anul viitor, premierul desemnat Marcel Ciolacu a spus că ar fi o „greșeală fantastică”, condiții în care el însuși și-ar depune mandatul de premier.
„Nu cred că în acest moment președintele Nicolae Ciucă ar putea lua în calcul acest lucru. Ar fi o greșeală fantastică nu numai pentru România. Ar fi o greșeală fantastică pentru Partidul Național Liberal, dacă ar face acest lucru. Dar dacă Partidul Național Liberal ar ieși de la guvernare dintr-un motiv sau altul, Marcel Ciolacu își va depune mandatul la președintele României și ne întoarcem la români. Nu există altă soluție”, a spus Ciolacu vorbind despre el la persoana a treia.
Ciolacu nu a exclus, însă, varianta alegerilor anticipate, dar a spus că, în cazul pierderii majorității în Parlament, el ar renunța la poziția de premier.
„Poate se crează o altă majoritate. Parlamentul e deschis, sunt mai multe partide. Dar Marcel Ciolacu își va depune mandatul”, a spus Ciolacu folosind din nou persoana a treia pentru a vorbi despre propiile sale intenții.
Kelemen Hunor: Am impresia că respectarea acordului de guvernare se referă doar la rotația premierilor. În rest, totul e în aer
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că partidul său a făcut tot ce era omenește posibil pentru a ajunge la o înțelegere cu partenerii de guvernare, PSD și PNL, dar „așa nu se poate”.
„Am impresia că respectarea acordului se referă doar la rotația premierilor. În rest, totul e în aer. Cei doi parteneri au spus că au împărțit toate ministerele între PSD și PNL”, a spus liderul UDMR, Kelemen Hunor.
El a spus că PNL și PSD „nu trebuie să cedeze nimic, pe acordul din coaliție”, pentru că „aceste ministere sunt la UDMR, au spus că ei renunță la două ministere pentru UDMR.”
„Logic, lucrurile scapă într-o prăpastie. Dacă respectăm cuvântul dat și acordul din 2021, ar trebui să respectăm acest lucru. Când eram aproape de o soluție, am aflat că nu se poate: UDMR trebuie să renunțe și la Dezvoltare și la Mediu. Au fost câteva discuții prin care să preluăm două ministere noi și să renunțăm, fără nici un argument logic, la cele două ministere pe care le-am condus profesionist. Azi am mai făcut un pas spre flexibilizare, am schimbat oferta și am acceptat să renunțăm la Ministerul Dezvoltării și să mergem cu Ministerul Mediului și un alt minister. Am făcut oferta să conducem în continuare Ministerul Mediului și să preluăm Ministerul Energiei. Nu s-a putut nici această variantă. PNL are ambele ministere, nu poate renunța la ele. Într-adevăr, la un moment dat, președintele PSD a spus că poate ceda PNL ori Ministerul Economiei, ori MIPE, ori Sănătatea. Ceea ce nu s-a vrut, s-a votat altfel în PNL”, a spus Kelemen.
El a spus că „în acest moment, lucrurile se opresc, fiindcă nu am reușit să ajungem la un consens. Am arătat, dincolo de seriozitate și profesionalism, și flexibilitate. Dar «la impuse» nu se poate lucra. Până dimineață, până când listele de miniștri sunt trimise la Parlament, se pot întâmpla multe lucruri, dar nu putem spera prea mult. Vom vedea ce se va întâmpla mai departe”, a încheiat liderul UDMR.
Liderul deputaților UDMR: Putem accepta Energia și Mediul. Dacă PSD și PNL s-au răzgândit și iese Mediul din ecuație, nu mai participăm la guvernare
UDMR refuză să rămână la guvernare doar cu Ministerul Energiei, a spus marți liderul deputaților maghiari, Csoma Botond.
Inițial, UDMR a revendicat ministerele pe care le-a avut și până acum, în guvernul Ciucă, Mediul și Dezvoltarea, dar, într-un final, s-a mulțumit ca în viitorul guvern Ciolacu să aibă Mediul și Energia, a explicat Csoma.
„Ciolacu ne-a oferit Energie si Mediu, am intrat în ședința UDMR cu această ofertă”, a spus Csoma Botond după reuniunea UDMR de marți după-amiază.
El a spus că, în ciuda „flexibilității” UDMR, liberalii s-au răzgândit și au refuzat să cedeze Mediul către UDMR.
„Am decis să devenim flexibili, dar se pare că degeaba am devenit flexibili pentru că lucrurile s-au schimbat”, a spus Csoma Botond
Principalele declarații făcute de liderul deputaților UDMR:
- Ciolacu ne-a oferit Energia și Mediul. Am intrat în ședința UDMR cu această ofertă. Am spus să fim flexibili și să nu fugim de povarea guvernării și să acceptăm această ofertă;
- Au apărut probleme în special la PNL, dânșii au spus că ei nu cedează;
- Am auzit pe surse că și PSD a fost de acord ca Ministerul Sănătății, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să meargă la PNL, pentru ca PNL să fie de acord cu cedarea Mediului la UDMR;
- Am avut un nou for statutar, am fost de acord, am devenit flexibili, dar nu mai acceptăm nimic altceva decât această ofertă, dar se pare că degeaba devenim flexibili că situația s-a schimbat din nou. UDMR nu acceptă doar Energia;
- Noi nu ieșim de la guvernare, suntem cumva împinși în afara guvernării;
- E un film al absurdului. E un film al absurdului. Domnul Kelemen Hunor nu convoca o ședință statutară dacă nu avea o ofertă nouă;
- De ce s-a răzgândit PNL? Nu pot să răspund la această întrebare. A apărut o nouă întorsătură de situație, e un pic absurd. Negociem, dar nu putem accepta niciun dictat;
- Răspunsul nostru e că putem accepta Energia și Mediul. Dacă s-au răzgândit și Mediul nu mai există în ecuație, nu putem participa în continuare la această guvernare. E vorba ca măcar să păstrăm măcar un ministerl pe care l-am condus;
- E ciudat, am avut o ofertă, după aceea oferta nu mai era, dar chiar în orice condiții nu putem participa la guvernare.
Negocierile pentru formarea Guvernului Ciolacu au debutat marți după-amiază cu discuții între liderii PSD, PNL și UDMR pentru găsirea unei formule acceptate de toate cele trei părți privind ministerele revendicate de UDMR, care a amenințat cu ieșirea de la guvernare.
Într-o declarație făcută marți după-amiază, Nicolae Ciucă, președinte al PNL, ales luni la conducerea Senatului după ce și-a predat mandatul de premier luni, a spus că liberalii sunt dispuși să-i acorde UDMR ministerul Energiei, nu și pe cel al Mediului, pe care-l revendică alături de cel al Dezvoltării.
UDMR a solicitat în ultimele zile Mediul și Dezvoltarea, amenințând cu ieșirea de la guvernare, dar a anunțat marți, prin vocea liderului Hunor Kelemen, că se mulțumește și cu Mediul și Energia pentru a continua să guverneze alături de PSD și PNL.
Tot marți au avut loc la Cotroceni și consultările la Cotroceni pentru numirea unui premier, o formalitate în cazul de față, pentru că numirea lui Marcel Ciolacu de către președintele Klaus Iohannis a urmat algoritmul de guvernare stabilit în coaliție de PSD și PNL, care conduc guvernul pe bază de rocadă între președinții celor două partide.
De altfel, la negocierile de la Cotroceni, PNL și PSD au fost invitate împreună de președinte, în timp ce UDMR a venit separat, iar șeful statului nu a dat mâna cu membrii echipei de negociere, așa cum a procedat în cazul PSD și PNL.
Fostul premier, totodată senator, Nicolae Ciucă a fost ales marți președinte al Senatului României, după ce a demisionat luni din funcția de prim-ministru, cu 88 de voturi pentru și 16 împotrivă.
La finalul ședinței, Ciucă a vorbit și despre eventuala ieșire a UDMR de la guvernare.
„Încă o dată, PNL a avut două ipoteze de lucru, prima, în care am respectat și ne-a dorit să respectăm protocolul (prin care UDMR rămâne la guvernare, n.r.) și cea de-a doua, în care protocolul nu va putea fi respectat și atunci în baza negocierilor va exista o nouă formulă de guvernare”.
„În momentul de față există câte o variantă pentru fiecare ipoteză de lucru”, a adăugat el.
El a mai spus că chiar dacă UDMR a fost chemată separat de președintele Klaus Iohannis la negocierile de la Palatul Cotroceni premergătoare desemnării noului premier, discuțiile PSD și PNL cu formațiunea minorității maghiare vor continua.
„Vom mai avea discuții cu UDMR, probabil în seara aceasta. Domnul Ciolacu și-a manifestat disponibilitatea de a mai discuta cu Kelemen Hunor, după ce va fi desemnat premier”.
Conducerile centrale din PSD și PNL vor avea marți după-amiază consultări interne, în care vor definitiva propunerile pentru fiecare minister în parte.
„Sunt miniștri care și-au desfășurat activitatea în Guvrn, pe baza evaluărilor parte din ei se vor regăsi și în viitorul cabinet, pentru celelalte poziții vom veni cu propuneri care vor fi aprobate și votate astăzi în Biroul Permanent al partidului”, a spus Nicolae Ciucă.