Linkuri accesibilitate

Șeful NATO: Piloții ucraineni, pregătiți să piloteze avioanele F-16


Piloții de luptă ucraineni sunt pregătiți să piloteze avioane F-16 , a dezvăluit joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timp ce Kievul face progrese în contraofensiva sa împotriva forțelor rusești din estul și sudul Ucrainei.

Aliații NATO nu au căzut de acord cu livrarea lor dar Jens Stoltenberg a spus că pregătirea personalului ucrainean este în curs.

„Faptul că a început pregătirea ne oferă opțiunea de a decide să livrăm și avioanele și atunci piloții vor fi pregătiți să le piloteze”, a spus înainte de întâlnirea miniștrilor apărării din NATO la Bruxelles, fostul prim-ministru al Norvegiei.

În februarie, Joe Biden a refuzat cererile ucrainene pentru avioanele ușoare de luptă. Se înțelege că Volodimir Zelenski și-a luat apoi angajamente ferme că avioanele vor fi folosite doar pentru a viza forțele rusești din interiorul Ucrainei.

Pregătirea piloților ucraineni va mai dura luni de zile, mai ales că ei nu zburat până acum decât pe avioane standard sovietice.

Ucraina nu are încă nici măcar piste potrivite pentru F-16, dacă aliații NATO ar fi de acord să furnizeze hardware-ul.

Dincolo de furnizarea de instruire pentru avioane de luptă, la Bruxelles s-a mai anunțat că SUA, Marea Britanie, Țările de Jos și Danemarca trimit echipamente de apărare aeriană „de prioritate înaltă”, inclusiv sute de rachete în Ucraina și că livrarea va fi finalizată în câteva săptămâni.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG