Linkuri accesibilitate

Antony Blinken s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping: „Cele două părți au avut discuții sincere și aprofundate”


Antony Blinken este primul secretar de stat american care vine la Beijing în ultimii cinci ani.
Antony Blinken este primul secretar de stat american care vine la Beijing în ultimii cinci ani.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit luni cu preşedintele chinez Xi Jinping, la finalul unei vizite de două zile la Beijing menite să atenueze tensiunile în creştere dintre cele două ţări, relatează Reuters.

Întâlnirea din Marea Sală a Poporului era aşteptată, dar nu figura în program şi este considerată esenţială pentru succesul deplasării lui Blinken, oficialul cu rangul cel mai înalt care vizitează Beijingul de la instalarea administraţiei Joe Biden.

„Cele două părți au avut discuții sincere și aprofundate”, a spus președintele Xi la începutul întâlnirii în comentarii difuzate la televiziunea de stat chineză.

„Sper că prin această vizită, domnule secretar, veți aduce multe contribuții pozitive la stabilizarea relațiilor dintre China și SUA”, i s-a adresat președintele chinez lui Blinken.

La rândul său, secretarul de stat Antony Blinken a spus că discuțiile pe care le-a avut cu oficiali din China au fost toate constructive.

Blinken a declarat jurnaliștilor că a venit în China pentru a consolida comunicațiile și pentru a clarifica punctele de acord și dezacord.

Secretarul de stat a mai spus că din discuțiile cu oficialii chinezi a înțeles că angajamentul Chinei de a nu oferi Rusiei un ajutor letal în războiul său cu Ucraina nu s-a schimbat. „Acesta este un angajament important, o politică importantă și nu am văzut nimic în acest moment care să contrazică asta”, spune el.

În același timp, Blinken a mai spus că SUA rămâne preocupată de „companiile private din China care ar putea oferi asistență, în unele cazuri îndreptate în mod clar spre creșterea capacității militare a Rusiei în Ucraina”.

Despre Taiwan, Blinken a spus că i-a exprimat președintelui Xi preocupările SUA cu privire la „acțiunile provocatoare” ale Chinei în strâmtoarea Taiwan, dar le-a spus jurnaliștilor că a reiterat politica de lungă durată a SUA „O singură China”, ceea ce înseamnă că există un singur guvern chinez.

Niciuna dintre părţi nu confirmase că va avea loc întâlnirea lui Blinken cu Xi, până când un oficial al Departamentului de Stat a anunţat-o cu doar o oră înainte.

Analiștii politici spun că o ignorare din partea liderului chinez a şefului diplomaţiei de la Washington ar fi fost un eşec major pentru efortul de a restabili şi menţine comunicarea la nivel înalt.

Antony Blinken este primul secretar de stat american care vine la Beijing în ultimii cinci ani. Se aşteaptă ca vizita sa să deschidă o nouă rundă de reuniuni ale înalţilor oficiali americani şi chinezi, inclusiv, probabil, o întâlnire între Xi şi Biden în lunile următoare.

Întâlnirea cu liderul chinez a avut loc după ce Blinken a purtat discuţii cu alţi oficiali chinezi de rang înalt, în timpul cărora cele două părţi şi-au exprimat dorinţa de a discuta, dar au arătat puţină disponibilitate de a ceda în privinţa poziţiilor lor respective, care au făcut ca tensiunile să crească simţitor.

Blinken se întâlnise ceva mai devreme, luni, cu diplomatul de top al Chinei, Wang Yi, o întâlnire care a durat timp de aproximativ trei ore, potrivit unui oficial american.

Vineri, înainte de a începe vizita istorică în China, Blinken a declarat că nu există indicii că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare, iar Statele Unite nu văd niciun motiv pentru a-și ajusta propria poziție nucleară.

Antony Blinken: Nu există indicii că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:41 0:00

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG