Linkuri accesibilitate

Rusia declanșează o anchetă penală și ia măsuri de securitate după ce șeful Wagner dă vina pe Moscova pentru atacurile asupra mercenarilor


Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, s-a revoltat din nou împotriva comandanților armatei ruse.
Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, s-a revoltat din nou împotriva comandanților armatei ruse.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei( FSB) a început o anchetă penală după ce șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi lansat un „apel la o revoltă armată” împotriva comandamentului militar rus.

În plus, în noaptea de vineri spre sâmbătă, autoritățile ruse au anunțat instituirea unor măsuri de securitate la Moscova, transmite Agenția TASS preluată de AFP.

„Măsurile de securitate au fost înăsprite la Moscova, cele mai importante locații sunt sub securitate strictă”, la fel ca în cazul „organismelor statului și a infrastructurii de transport”, a declarat un oficial al forțelor de securitate.

Măsurile de securitate sporite vin după ce liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a spus că el şi cei 25.000 de oameni ai săi sunt gata să moară pentru „patrie" şi „să elibereze poporul rus" de ierarhia militară împotriva căreia a intrat în rebeliune, transmite sâmbătă AFP.

„Suntem cu toţii gata să murim, toţi cei 25.000. Şi după aceea vor mai fi 25.000. Pentru că murim pentru patrie, murim pentru poporul rus care trebuie eliberat de cei care bombardează populaţia civilă", a declarat Prigojin într-un nou mesaj audio pe Telegram.

Prigojin a acuzat Ministerul rus al Apărării că a lansat atacuri cu rachete asupra taberelor unității sale paramilitare folosind artilerie și elicoptere de atac.

Într-o serie de mesaje audio pe canalul său Telegram, Prigojin a spus că există multe victime în rândurile grupului său de mercenari, dar nu a precizat exact unde au avut loc loviturile.

Adjunctul șefului de Stat Major al Rusiei îi îndeamnă pe mercenari să se oprească

„În legătură cu aceste declarații, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a deschis un dosar penal”, a declarat Comitetul Național Antiteror, pe 23 iunie, într-o informare transmisă de agențiile de presă ruse. „Cerem ca acțiunile ilegale să fie oprite imediat”, se arată în declarație.

Generalul Serghei Surovikin, un adjunct al șefului Statului Major General Valeri Gerasimov, a postat un mesaj video pe Telegram în care îi îndeamnă pe luptătorii grupului Wagner să renunțe la opoziția față de conducerea militară și să se întoarcă la bazele lor. „Vă îndemn să vă opriți”, le-a transmis el militarilor.

„Inamicul așteaptă doar ca situația politică internă să se înrăutățească în țara noastră”.

FSB a spus că comentariile lui Prigojin echivalează cu un apel de a începe un conflict civil armat în Rusia.

Cele mai importante instituții de la Moscova sunt sub pază, iar pe autostrada Moscova-Voronezh-Rostov-pe-Don erau blocaje rutiere, a informat Serviciul Rus al BBC.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a fost informat despre comentariile lui Prigojin și că „se iau măsurile necesare”.

Imaginile care circulă pe reţelele de socializare şi media online, a căror autenticitate AFP nu le poate confirma, arată vehicule militare care circulă în oraş, în apropierea Ministerului Apărării şi în poziţie în faţa Camerei inferioare a Parlamentului, Duma de Stat, la câteva zeci de metri de Kremlin.

Ministerul rus Apărării a răspuns spunând că declarațiile „nu corespund realității”, numindu-le „provocare”.

Consiliul de comandanți ai grupării Wagner a decis că „răul” conducerii militare ruse „trebuie oprit”. Engheni Prigojin a declarat că „cei care ne-au distrus pe băieții noștri, care au distrus viețile a multor zeci de mii de soldați ruși, vor fi pedepsit. Cer ca nimeni să nu opune rezistenţă."

Nu e prima dată când Prigojin se revoltă împotriva comandanților armatei ruse. El a lansat frecvent tirade pe rețelele de socializare împotriva Ministerului rus al Apărării.

Pe fondul luptei acerbe pentru orașul Bahmut din estul Ucrainei, Prigozhin a publicat în mod repetat videoclipuri în care îl critică aspru pe Shoigu și pe șeful Statului Major General Valeri Gerasimov pentru că nu au furnizat suficientă muniție.

Știre realizată cu informații de la AFP & Reuters.
XS
SM
MD
LG