Linkuri accesibilitate

ASF face educație financiară cu lămpi pentru selfie și cărți de joc. Pe ce mai dă banii instituția


Autoritatea de Supraveghere Financiară a participat la un eveniment de educație, în Parcul A. I. Cuza, de Ziua Copilului.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a participat la un eveniment de educație, în Parcul A. I. Cuza, de Ziua Copilului.

ASF a cheltuit, de la începutul anului, 270.000 de lei pe obiecte de protocol, promovare și cadouri pentru copiii salariaților. A cumpărat carduri valorice sau portofele și cărți de joc cu însemnele instituției. Tradiția pachetelor cadou se repetă an de an la instituția cu buget și salarii uriașe.

Achizițiile s-au făcut de la firme cu care autoritatea are colaborări constante, unele cu legături în lumea politică. Dar și cu o societate nou înființată de o tănără studentă care va asigura protocolul.

La suma totală de mai sus trebuie adăugate și pachetele de Paște, cu foie gras și vinuri franțuzești, pe care autoritatea le-a cumpărat în luna martie, și care au costat peste 30.000 de lei. Europa Liberă a scris despre aceste achiziții aici.

De 1 Iunie, carduri cadou pentru copiii angajaților

Cel mai generos buget a fost pentru copiii angajaților. 107.000 de lei au fost investiți în carduri de la Decathlon. Banii s-au concretizat în 378 de vouchere în valoare de 284 de lei fiecare.

Și în anii trecuți instituția a dat bani pentru cadouri destinate copiilor angajaților, doar că sumele au fost mai modeste, aproape la jumătate. Voucherele au fost cumpărate în trecut de la Emag.

Autoritatea a explicat, într-un răspuns pentru Europa Liberă, că aceste cadouri sunt stipulate în contractul colectiv de muncă valabil la nivelul instituției.

Zilele porților deschise la ASF, cadouri de la firma fiicei unui fost parlamentar

Între 9 și 16 iunie, ASF și-a deschis porțile pentru copii. Dar tot pentru copiii angajaților. Și pentru că au fost în vizită, copii au primit mici cadouri. Un rucsac de umăr cu materiale de informare/educație financiară. Au fost cumpărate 100 de bucăți, cu 7.500 de lei, de la firma Top Line Creative. Descrierea lor apare în achiziția din SEAP:

Rucsac crossbody /de umăr, pentru purtare zilnică, impermeabil, cu două compartimente și port de încărcare USB. Fabricat din material rezistent la apă și daune mecanice. Ergonomic, are o curea confortabilă cu posibilitatea de a fi montată pe ambele părți, material respirabil în locurile de contact cu corpul pentru o ventilație mai bună. Funcționalitate - port USB cu cablu, buzunar antifurt, două compartimente principale.

Pe 31 mai 2023, ASF a cumpărat de la aceeași firmă pixuri și șepci.

În octombrie 2022, rusacuri, căști audio, minireportofoane și obiecte de papetărie în valoare totală de 18.890 de lei.

Firma Top Line Creative, înființată în 2020, o are ca unic acționar pe Raluca Jugravu. În 2022, primul an în care a depus bilanț, firma a avut o cifră de afaceri de 2,3 milioane de lei, cu un profit net de 1,4 milioane. Cu doar doi angajați.

Societatea a reușit să strângă din contracte publice aproape 1 milion de lei, în doar un an, de când s-a înscris în SEAP. Cei mai buni clienți sunt Universitatea Politehnică din București și Universitatea de Vest din Timișoara.

Raluca Jugravu este fiica lui Marin Jugravu, un fost deputat PDSR în legislatura 1992-1996, în circumscripția Argeș. Și Marin Jugravu are mai multe firme și zeci de contracte cu statul. În SEAP, persoana de legătură a firmelor lui Marin Jugravu e aceeași cu cea a firmei deținute de fiica sa - soțul Ralucăi Jugravu, Florin Roman.

Jurnaliștii Europa Liberă au discutat cu Florin Roman despre o posibilă legătură între succesul în afaceri și trecutul politic al socrului său. Acesta a negat orice influență politică în modul în care au fost câștigate contractele din bani publici și a explicat că totul s-a întâmplat legal, prin participarea la licitațiile și solicitările de oferte din SEAP.

Promovarea ASF, alți bani, alte firme cu legături politice

De la începutul anului, ASF a achiziționat, din SEAP, produse de promovare în mai multe tranșe. În aprilie a cumpărat câteva sute de pixuri și adaptoare de prize de la firma Teska Global Production SRL. Toate au costat 15.256 de lei.

În mai, au mai fost achiziționate alte câteva sute de produse cu 26.754 de lei, de la o altă firmă, Unique Promo SRL. Mai exact, 700 de bucăți de selfie ring - lămpi speciale pentru transmisiile pe internet, 700 de rucsacuri, pixuri și bloc notes.

Pe 5000 de portmonee de imitație de piele, cu sigla ASF, autoritatea a plătit, pe 5 mai, 18.000 de lei firmei Print Expert Simaco.

Pe 19 mai, au mai fost achiziționate de la Hope Promo SRL, 10.000 de brățări de silicon, tot cu însemnele autorității, cu 12.400 de lei, și 5000 de insigne, cu 7.250 de lei.

ASF a explicat, pentru Europa Liberă, de ce a fost nevoie de aceste produse - educația financiară a populației, în special a tinerilor.

“Achizițiile menționate mai sus fac parte din necesarul logistic al programului național de educație financiară destinat copiilor și tinerilor, susținut de lectorii A.S.F. (...)

În cadrul activităților specifice sunt utilizate și distribuite diferite materiale care au rolul de a conferi un suport educațional, didactic și de promovare a educației financiare (pentru a determina copiii și tinerii să fie deschiși educației financiare și să acceseze acest tip de educație, utilă formării unui set de cunoștințe absolut necesar).” - răspuns ASF pentru Europa Liberă

Un eveniment de educație financiară, pentru copii, a fost organizat în Parcul A. I. Cuza, de Ziua Copilului.

Brățări de silicon și insigne distribuite la evenimentul de educație financiară, organizat de ASF în Parcul AI Cuza din București.
Brățări de silicon și insigne distribuite la evenimentul de educație financiară, organizat de ASF în Parcul AI Cuza din București.

Nici firmele de la care au fost cumpărate toate aceste produse nu sunt la prima colaborare cu autoritatea.

La prima colaborare cu ASF este doar societatea care pentru 15.000 de lei va produce 1000 de jocuri ”Detectivul financiar”, One Media&Events. Jocul include un pachet de cărți cu sigla ASF.

Dar să le luăm pe rând.

Firmele de la care s-au făcut achizițiile de produse promovare și protocol

Teska Global Production SRL a avut, în ultimii 3 ani, 7 contracte cu ASF, în valoare de aproape 205.000 de lei. Firma este din Ilfov și are ca principal obiect de activitate fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie si a articolelor de harnașament. În 2022, a avut o cifră de afaceri de 12 de milioane de lei, cu un profit de 2 milioane de lei. Acționari sunt Dan Eugen și Niculina Tudor.

Doar din achiziții directe, firma a câștigat în ultimii ani aproape 400.000 de lei. În 2021 și 2022, societatea a câștigat două licitații lansate de BNR de aproape 3 milioane de lei.

Niculina Tudor, acționar al firmei Teska Global Production a recunoscut că are o lungă colaborare cu ASF, dar că nu întotdeauna au câștigat achizițiile la care au fost invitați să oferteze. „Câteodată câștigăm, câteodată nu. Noi ofertăm, și dacă suntem competitivi câștigăm”.

Hope Promo SRL face afaceri bănoase cu statul. Mai exact 433 de contracte de achiziție directă și 77 de licitații câștigate. Valoarea totală, aproape 10 milioane de lei. De la ASF a obținut alte 3 contracte în anii trecuți, de 20.000 de lei.

Firma, cu sediul în București, are ca unic asociat pe Dan Popa. A fost înființată, însă, de Dan Popa în asociere cu Ciprian Faraon, fost președinte al PNL Sibiu.

Rețeta de succes al afacerilor cu bani publici e simplă, susține Dan Popa.

“Sunt multe contracte pentru că sunt sume mici în joc. Trebuie să ai cont în SEAP, doi-trei angajați, oameni care să urmărească cererile din SEAP și să oferteze”.

99% din licitațiile pe sume mici sunt corecte, în opinia sa. Cât despre relația cu Ciprian Faraon, Dan Popa neagă că ar mai avea vreo legătură cu firma.

„Ciprian a ieșit din firmă, a ieșit din politică, s-a mutat la Sibiu”, a spus Dan Popa.

Unique Promo SRL are ca unic acționar pe Violeta Tudose. Și multe afaceri cu statul. 131 de contracte de achiziții directe, în ultimii 5 ani, de aproape 3 milioane de lei. Cel mai bun client este Secretariatul General al Guvernului.

Firma are ca obiect de activitate publicitatea și 3 angajați. În 2022, a avut o cifră de afaceri de 3,6 milioane de lei cu un profit de 660.000 de lei.

Interesant este că Violeta Tudose a fost, după cum menționează pe pagina de LinkedIn, director executiv la firma Hope Promo SRL, menționată anterior.

Violeta Tudose a explicat, pentru Europa Liberă, cum a reușit să obțină atât de multe contracte din bani publici - participând la ofertare și licitații în SEAP. Aceasta neagă că ar mai avea vreo legătură cu firma Hope Promo sau cu Ciprian Faraon.

Print Simaco SRL este firma deținută de familia liberalului Florin Andrei Diaconescu. Acesta a trecut prin Consiliul Local al Sectorului 1, între 2012-2016. A trecut apoi la funcții sprijinite de partid în diverse Consilii de Administrație ale unor companii de stat. A fost președinte al Consiliului de Administrație al OPCOM, administrator provizoriu la Formenerg și președinte al CA al Companiei Municipale de Iluminat Public, funcție pe care o deține și astăzi.

În cea mai recentă declarație de interese depusă, în 2023, Florin Andrei Diaconescu apare ca asociat la încă 3 firme - Alt Computer SRL, Simaco Import-Export SRL, Simaco Advertising SRL.

Asociat cu Diaconescu, la firma Simaco Import-Export SRL, este Ramona Porumb, viceprimar PNL al Sectorului 1.

Florin Andrei Diaconescu în prezentarea PNL Sector 1.
Florin Andrei Diaconescu în prezentarea PNL Sector 1.

Cu excepția Simaco Advertising SRL, toate celalte firme au contracte cu statul, în ultimii 5 ani. Valoarea totală este de 1,85 milioane de lei, iar cei mai buni clienți sunt Spitalul de Psihiatrie Titan, STS și Universitatea din București.

Florin Andrei Diaconescu a declarat, pentru Europa Liberă, că politica și business-ul, în cazul său, nu au nicio legătură. “Business-ul e business, politica e politică. De peste 30 de ani am firmele mele, de dinante de a fi om politic”, a mai adăugat Florin Andrei Diaconescu.

În 2020, firma Ramonei Porumb și a lui Florin Andrei Diaconescu a tipărit peste 140.000 de materiale publicitare pentru campania electorală a PNL Sector 1, conform jurnaliștilor de la Buletin de București.

Organizarea protocolului, contract cu un PFA

Un contract aparte a fost încheiat, pe 19 ianuarie. ASF a cumpărat, cu 66.000 de lei, servicii. Atât este menționat în anunțul din SEAP, fără niciun alt detaliu.

La solicitarea Europa Liberă, autoritatea a explicat că este vorba de servicii de organizare protocol timp de 12 luni.

Contractul a fost semnat cu PFA Barbu Ioana Alexandra, din comuna Maneciu Ungureni, județul Prahova.

Tânăra Alexandra Barbu apare, însă, ca angajată la ASF din 10 decembrie 2022, după cum scrie pe pagina sa personală de Facebook. Este absolventă a Facultății de Finanţe, Asigurări, Banci şi Burse de Valori și studentă, în anul 1, la SNSPA.

Alexandra Barbu se prezintă pe pagina sa personală de Facebook ca fiind angajată la ASF.
Alexandra Barbu se prezintă pe pagina sa personală de Facebook ca fiind angajată la ASF.

PFA-ul cu pricina a fost înscris în SEAP pe 4 ianuarie, adică cu doar 15 zile înainte de a câștiga primul și până acum unicul contract, cel cu ASF.

Am întrebat ASF dacă tânăra este sau nu angajată a instituției și cum a fost aleasă firma sa având în vedere că nu avea niciun fel de experiență anterioară.

Jurnaliștii Europa Liberă au contactat-o telefonic pe Alexandra Barbu care, după ce a auzit care este motivul, a închis telefonul și nu a mai răspuns.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG