Linkuri accesibilitate

Zeci de rețineri în dosarul de exploatare a persoanelor vârstnice, supuse unor „tratamente inumane ori degradante”


Anchetatorii fac zeci de percheziții în București și alte județe, într-un dosar de grup de exploatare a persoanelor din centre pentru vârstnici.
Anchetatorii fac zeci de percheziții în București și alte județe, într-un dosar de grup de exploatare a persoanelor din centre pentru vârstnici.

Procurorii DIICOT și polițiștii au făcut marți zeci de percheziții domiciliare, în București și alte județe, într-un dosar de grup de exploatare a bătrânilor din centre pentru vârstnici. Anchetatorii descoperit zeci de victime ale exploatării și au reținut zeci de persoane.

24 de inculpați au fost reținuți și doi plasați sub control judiciar în dosarul azilelor unde procurorii susțin că vârstnicii erau supuși ”tratamentelor inumane și degradante”, transmite DIICOT

Potrivit unui comunicat al Poliției Române din 4 iulie, în trei dintre clădirile verificate, care adăposteau vârstnici, au fost găsite 98 de persoane vătămate, care au fost evaluate medical la fața locului, ulterior fiind transportate la spital.

Știrea inițială

Procurorii DIICOT și polițiștii realizează marți dimineața zeci de percheziții domiciliare, în București și alte județe, într-un dosar de grup de exploatare a bătrânilor din centre pentru vârstnici. Potrivit DIICOT, victimele ar fi fost supuse unor tratamente inumane sau degradante, nu au primit hrană suficientă sau tratamentul medical adecvat.

Perchezițiile au loc în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş.

Într-un comunicat DIICOT se precizează că începând cu luna noiembrie 2020, în județul Ilfov, ar fi fost formate două grupuri infracționale organizate care aveau ca scop exploatarea persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile „prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere și exercitare de acte de violență fizică”.

Pe lângă relele tratamente, aceste persoane vulnerabile erau ținute în stare de aservire față de membrii grupurilor infracționale organizate, „în vederea obținerii de către liderii grupărilor și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept”, anunță Poliția.

Prejudiciul cauzat de aceste practici este estimat de anchetatori la peste 5,2 milioane de lei.

De altfel, Poliția anunță, la rândul ei, alte 21 de percheziții, în București, Ilfov și Ialomița, la sediile unor instituții publice și private, care ar fi trebuit să apere interesele persoanelor vulnerabile, dar nu ar fi făcut-o.

Potrivit comunicatelor DIICOT și al Poliției, au fost emise 26 de mandate de aducere pe numele persoanelor bănuite, audierile urmând a se desfășura la sediul DIICOT.

De asemenea, au fost citați 15 martori, aceștia urmând a fi audiați la sediul Direcției de Investigații Criminale din Poliția Română.

Investigațiile în această cauză au fost demarate ca urmare a sesizării din oficiu a polițiștilor Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, transmite Poliția.

Acțiunile procurorilor și polițiștilor au loc după ce o investigație tulburătoare de presă, publicată de Buletin de București și Centrul de Investigații Media, dezvăluia în februarie 2023 practicile la care sunt supuse aceste persoane vulnerabile.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG