Guvernele au neglijat partea de venituri și s-au gândit în mod preponderent la cheltuieli, spune fostul ministru de Finanțe al României, iar acum neglijența este mai mare față de alți ani, întrucât situația foarte grea a bugetului era evidentă.
Deficitul bugetar al României a crescut puternic la 2,32% din PIB în primele cinci luni ale anului, o creștere cu 46% față de aceeași perioadă a anului trecut. România are cheltuieli cu 37 de miliarde de lei mai mari decât veniturile. Am ajuns în această situație, spune Daniel Dăianu, pentru că bugetul din 2023 n-a fost croit cum se cuvine.
Cele mai importante declarații
- despre ordonanța pentru ieftinirea alimentelor
„Guvernul trebuia să discute cu marile lanțuri. Sunt riscuri mari să nu reușească. Nu exclud o micșorare a cantităților de alimente de bază din magazine, deși ai spune că marii retaileri au interesul să vândă în continuare, însă, ca să-și mențină marje de profit, vor putea să mărească prețurile la alte produse.”
- despre evoluția inflației anul acesta
„Ce pot să spun cu un grad înalt de certitudine este că inflația va fi de o cifră în acest an, va fi probabil între 7 și 8%, deși nu dispare inflația. Inflația alimentară probabil și ea va scădea. Oamenii să fie chibzuiți, să se ducă către mărfurile mai ieftine, să consume mai puțin.”
- despre credite și politică monetară
„Rata de politică monetară va rămâne. Ar trebui să se întâmple ceva, ca să oblige banca centrală să mărească rata de politică monetară, să se înăsprească politica monetară. Eu nu văd să se întâmple așa ceva, însă e bine ca oamenii să ia credite cât mai puțin. E bine să încerci să trăiești, dacă poți, cu cât ai.”
- despre facilitățile din industria IT
„După mine, este de o incorectitudine flagrantă o asemenea situație în IT. Ar fi bine să nu mai aibă acele facilități, pentru că nu se justifică. Te gândești să elimini exceptări pentru agricultură, industria alimentară, construcții. N-ai niciun motiv să continui să persiști în a le accepta pentru sectorul IT.”
- despre pensiile speciale
„Nu ne trezim, nu ieșim din ipocrizie, nu privim realitatea. Societatea românească are nevoie de o oglindă care să nu deformeze realitatea, să arate și ce e frumos, dar și ceea ce este slut. Avem foarte mulți pensionari speciali, iar acum avem și impozitați speciali, super impozitați speciali.”
„Vi se pare firesc ca sectorul IT să fie scutit de impozite?”
Ce ar putea face acum Guvernul?
Una dintre măsuri ar fi să umble la facilitățile din IT, construcții, agricultură, industria alimentară, explică Daniel Dăianu.
„Vi se pare firesc ca sectorul IT, unii au microîntreprinderi, sunt PFA-uri, să beneficieze de scutire de impozit, în condițiile în care au venitul mediu mult mai mare, multiplu față de cei mai mulți din sectorul privat și față de bugetari?”
Acesta dă exemplul medicilor.
„De ce un medic excepțional, care salvează vieți omenești, să nu câștige tot atât cât câștigă un IT-ist? Poți să spui, cei din IT sunt la frontierele cunoașterii, ei ar trebui să intre în această mare tentativă de a stopa din efectele nefaste ale inteligenței artificiale. Dar, ar putea foarte bine și medicii să intre într-un asemenea demers. Deci, nu se justifică. N-am nimic cu IT-ul, am mult respect pentru ei, dar nu pot accepta această inechitate care este flagrantă.”
Fostul ministru de Finanțe consideră că situația din IT, care beneficiază de 20 de ani de facilități, este de „o incorectitudine flagrantă și supărătoare”.
„Te gândești să elimini exceptări pentru agricultură, industria alimentară, construcții. N-ai niciun motiv să continui să persiști în a accepta pentru sectorul IT. Există marea majoritate silențioasă în societate care nu poate vocifera. Sunt oameni care plătesc, cetățeni care plătesc, care nu se pot eschiva, nu pot, nu se pot deroba.”
Ieftinirea alimentelor: „Sunt riscuri mari să nu reușească”
Cât privește măsura Guvernului privind limitarea până la 20% a adaosului comercial la 14 alimente și care ar trebui să ducă la scăderi de preț, Daniel Dăianu spune că e „o măsură birocratică, ce prezintă multe semne de întrebare”.
„Pe tot lanțul, se poate transfera dintr-o parte într-alta, adică să ai o scădere la aceste alimente de bază, ceea ce nu exclude însă o micșorare a cantităților de alimente de bază din magazine, deși ai spune că marii retaileri au interesul să vândă în continuare, însă vor crește ca să-și mențină marje de profit, vor putea să mărească prețurile la alte produse”, explică președintele Consiliului Fiscal.
Daniel Dăianu crede că „va fi foarte complicat și sunt riscuri mari ca măsura să nu reușească”.
„Tocmai că avem o piață care este oligopolizată, avem trei, patru lanțuri mari, trebuia să se discute cu aceste lanțuri, să le spună: «Trebuie să fiți împreună cu noi în această perioadă, nu împotriva noastră.» Și Consiliul Concurenței să joace un rol.”
În Franța, în Ungaria, când au limitat prețuri, nu adaosuri, am văzut penurie și au trebuit să renunțe, susține președintele Consiliului Fiscal.
„Deci, guvernele care au încercat în fel și chip au vrut să transmită un mesaj că nu sunt indiferente la situația foarte dificilă în care se află oamenii, dar nu înseamnă neapărat că se va și reuși”.