Linkuri accesibilitate

Cifrele Bacalaureatului 2023. Educația de slabă calitate și sărăcia printre principalele cauze


Rezultatele examenului de Bacalaureat din 2023 confirmă tendința de înrăutățire a situației învățământului românesc.

Rezultatele examenului de Bacalaureat din 2023 confirmă tendința de înrăutățire a situației învățământului românesc, spun specialiștii. În zeci de licee românești niciun candidat nu a trecut Bacalaureatul. Sute de licee au avut media generală pe liceu sub 6.

Europa Liberă vă prezintă câteva cifre de la Bacalaureat care dezvăluie situația grea în care se află învățământul românesc.

În 53 de licee din toată țara, niciun elev nu a luat bacalaureatul. Este vorba despre 278 de elevi. Faţă de anii trecuţi numărul acestor licee pare să crească.

În 2021 și 2022, 42 de licee s-au aflat în această situație.

În 519 licee din România, media pe liceu obținută de candidați este sub 6, potrivit bacplus.ro.

Nota 6 este media necesară pentru absolvirea Bacalaureatului. Asta înseamnă aproape 36% din totalul liceelor din Romania.

54 de absolvenţi care au susținut examenul de bacalaureat în 2023 au obținut media 10.

Sunt cele mai puține medii de 10 din ultimul deceniu. În 2022, 222 de candidați au obținut media 10.

Rezultatele de la Bacalaureatul 2023 sunt doar câteva indicii ale gravității problemelor cu care se confruntă învățământul românesc, spun experții.

Un studiu World Vision arată că doar 42,3% dintre elevii înscrişi la școală în urmă 12 ani au reuşit să ia Bacalaureatul în 2023.

În mediul rural, situaţia este mult mai gravă: doar 27,7% au promovat Bacalaureatul, dintre cei înscrişi în 2011 la şcoală.

În plus, la Bacalaureatul din 2023, în mediul rural doar 64.8% dintre elevii înscrişi au reuşit să promoveze în timp ce la nivel national, rata de promovare a fost de 72,8%.

Potrivit studiului World Vision cauzele rezultatelor slabe la bacalaureat țin atât de situația financiară a familiilor, cât și de calitatea mai slabă a educației, mai ales la sate:

  • doar 41% dintre adolescenți declară că găsesc plăcere în studiu;
  • 69% dintre părinți care spun că nu au bani să își ducă copiii la școală;
  • 72% spun că nu educația contează, ci relațiile pe care le ai;
  • profesorii nu sunt suficient de pregătiți. 52% și-ar dori un mai bun acces la cursuri de perfecționare.

În plus, în acest an, ministerul educației a publicat greșit ierarhia mediilor de admitere la liceu în 2023, creând haos printre elevi și părinți. Ierarhia a fost retrasă urmând a fi republicată corect pe 5 iulie.

Mediile elevilor erau ordonate după media de absolvire a gimnaziului și nu după notele de la română și matematică, criteriile principale de departajare.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG