Kremlinul a avertizat miercuri că Kievul ar putea pregăti o provocare la centrala nucleară Zaporojie, controlată de Rusia. Marți, președintele Zelenski a declarat că trupele rusești pregătesc provocări periculoase la centrala nucleară.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că situația de la centrala nucleară este tensionată. „Amenințarea cu sabotajul din partea regimului de la Kiev este foarte mare – sabotaj care ar putea avea consecințe catastrofale", a afirmat oficialul rus. Peskov nu a arătat dovezi care să susțină afirmația sa, precizează Reuters.
Marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că i-a spus omologului său francez, Emmanuel Macron, despre "provocările periculoase" rusești la centrala din sud-estul Ucrainei.
În mesajul său video nocturn, Volodimir Zelenski a spus că Rusia intenționează să simuleze un atac asupra centralei sau ar putea avea un scenariu asemănător.
O declarație publicată de forțele armate ucrainene afirmă că "dispozitive explozive" au fost plasate marți pe acoperișul celui de-al treilea și al patrulea reactor al centralei” și că un atac ar fi posibil "în viitorul apropiat".
"Dacă ar fi detonate, acestea nu ar deteriora reactoarele, ci ar crea o imagine a bombardamentelor din partea ucraineană", se arată în declarație.
Volodimir Zelenski și armata ucraineană nu au furnizat dovezi pentru afirmațiile lor.
De cealaltă parte, Renat Karchaa, consilier al șefului Rosenergoatom, care operează rețeaua nucleară a Rusiei, a declarat că Ucraina ar intenționa să atace centrala nucleară:
"Sub acoperirea întunericului în noaptea de 5 iulie, armata ucraineană va încerca să atace stația Zaporojie folosind echipamente de precizie cu rază lungă de acțiune și drone de atac kamikaze", a declarat Karchaa pentru televiziunea rusă. El nu a oferit nicio dovadă în sprijinul afirmației sale.
AIEA vrea ca centrala să fie demilitarizată
AIEA, organismul de supraveghere nucleară al ONU, încearcă de peste un an să încheie un acord de demilitarizare a centralei pentru a reduce riscurile oricărui accident nuclear.
Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a vizitat centrala de trei ori de la preluarea rusă, dar nu a reușit să ajungă la niciun acord privind demilitarizarea.
Trupele ruse au capturat centrala, cea mai mare instalație nucleară din Europa, cu șase reactoare, în zilele care au urmat invaziei Kremlinului în Ucraina în februarie 2022.
De atunci, fiecare parte a acuzat-o în mod regulat pe cealaltă de bombardamente în jurul centralei și de riscul unui accident nuclear major.