Linkuri accesibilitate

Rusia acuză Ucraina pentru noul atac asupra Podului Kerci, care face legătura cu Crimeea. Două persoane ar fi murit


O secțiune deteriorată a drumului de pe Podul Kerci s-a desprins și s-a înclinat într-o parte, ca urmare a unui atac ucrainean, conform declarațiilor venit dinspre Rusia. Captură de ecran dintr-o filmare realizată pe 17 iulie 2023.
O secțiune deteriorată a drumului de pe Podul Kerci s-a desprins și s-a înclinat într-o parte, ca urmare a unui atac ucrainean, conform declarațiilor venit dinspre Rusia. Captură de ecran dintr-o filmare realizată pe 17 iulie 2023.

Podul Kerci a fost avariat în noaptea de duminică spre luni „într-o situație de urgență”, conform oficialilor ruși. Traficul rutier a fost oprit după ce au fost raportate două explozii. Rusia spune că două persoane au murit și un copil a fost rănit.

Traficul pe podul rutier și feroviar care leagă Rusia de peninsula Crimeea a fost oprit, în noaptea de duminică spre luni, din cauza unei „situații de urgență”, a declarat șeful administrației ocupante, Serghei Axionov, potrivit Reuters.

Rusia acuză Ucraina pentru noul atac asupra Podului Kerci. Două persoane ar fi murit și un copil ar fi fost rănit
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:51 0:00

Agenția de știri RBC-Ucraina a relatat că au fost explozii pe pod, luni dimineață, iar bloggerii militari ruși au raportat două lovituri, la ora 3:04 și 3:20.

Serghei Axionov a mai declarat că „urgența” a avut loc la pilonul 145 al podului care leagă peninsula ocupată de regiunea rusă Krasnodar, fără să ofere alte detalii. Traficul feroviar a fost reluat în jurul orelor prânzului.

Captură dintr-un videoclip realizat și publicat pe 17 iulie 2023 de către Comitetul de Investigații al Rusiei.
Captură dintr-un videoclip realizat și publicat pe 17 iulie 2023 de către Comitetul de Investigații al Rusiei.

Luni dimineață, Ministerul rus al Transporturilor a anunțat că drumul a fost avariat, dar grinzile de susținere sunt intacte, potrivit agenției ruse de stat RIA Novosti.

Guvernatorul regiunii rusești Belgorod, Viaceslav Gladkov, a susținut luni dimineață că doi oameni au murit și un copil a fost rănit.

Informațiile nu au putut fi încă confirmate din surse independente.

Oficial ucrainean: Construcțiile ilegale au durată scurtă de viață

„Structurile ilegale” sunt „în mod necesar de scurtă durată”, a declarat luni Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Orice structură ilegală folosită pentru a livra instrumente rusești de crimă în masă are în mod necesar o durată de viață scurtă - indiferent de motivele distrugerii”, a scris el pe Twitter.

Anterior, Serhii Bratciuk, purtător de cuvânt al administrației militare ucrainene din Odesa, a postat luni dimineață pe contul său de Telegram o fotografie care arată că podul a fost rupt într-o zonă, fără să dea alte detalii cu privire la un posibil atac.

BBC: A fost o operațiune specială a forțelor navale ucrainene

Serviciile de securitate ucrainene au emis o declarație oficială cu privire la atacul de la Podul Kerci. Acestea nu au recunoscut în mod clar că se află în spatele atacului, dar comunicatul face aluzie la rolul Kievului în acest caz: „Toate detaliile privind explozia vor fi anunțate după victorie”, relatează BBC.

Este o practică obișnuită ca guvernul ucrainean să nu recunoască în mod deschis implicarea lor în astfel de atacuri. De altfel, abia în luna iulie, un oficial ucrainean din domeniul apărării a recunoscut responsabilitatea atacul din octombrie anul trecut.

BBC mai relatează, citând o sursă din Serviciul de Securitate al Ucrainei, că forțele armate ucrainene se află în spatele atacului.

„A fost o operațiune specială a forțelor navale ale forțelor armate ale Ucrainei și a Serviciului de Securitate al Ucrainei. Podul a fost atacat cu drone de suprafață. A fost dificil să se ajungă la pod, dar în cele din urmă a fost posibil”, a declarat sursa respectivă.

Podul Kerci, atacat și în urmă cu opt luni

Podul spre Crimeea, care are o lungime de circa 19 kilometri, a fost avariat de o explozie în octombrie anul trecut, iar circulația a fost restabilită câteva luni mai târziu.

Incendiu pe Podul Crimeei, din Strâmtoarea Kerci, după o explozie, 8 octombrie 2022.
Incendiu pe Podul Crimeei, din Strâmtoarea Kerci, după o explozie, 8 octombrie 2022.

Kremlinul a spus atunci că atacul a fost orchestrat de forțele de securitate ucrainene. Ucraina a recunoscut doar indirect atacul.

Podul este o rută de aprovizionare crucială pentru forțele rusești din peninsula anexată ilegal de Moscova de la Ucraina. A fost inagurat în 2018 chiar de Vladimir Putin, printr-o mare festivitate, în care președintele rus a condus un camion.

De asemenea, exploziile la Podul Crimeei au loc în contextul în care, duminică, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a respins un atac cu „șapte vehicule aeriene fără pilot și două drone navale de suprafață” care au vizat orașul portuar Sevastopol, de pe aceeași pensinsulă ocupată, conform Reuters.

Anterior, oficialii ruși de ocupație au raportat și un atac care a vizat baza Flotei ruse a Mării Negre și au declarat că transportul maritim în port, inclusiv cel cu feriboturi, a fost suspendat temporar.

Europa Liberă România este și pe Google News, vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG