Linkuri accesibilitate

Exerciții navale China - Rusia în sprijinul invaziei rusești în Ucraina


China a anunțat miercuri că a trimis peste 10 nave și 30 de avioane în pregătirea exercițiilor comune cu forțele maritime ale Rusiei, semn al sprijinului acordat de Beijing invaziei rusești în Ucraina, potrivit agenției de știri Xinhua din China, preluată de Associated Press.

Demersul Chinei vine în ciuda repercusiunilor economice și umanitare tot mai mari după sângeroasele atacuri aeriene, maritime și terestre din ultimele 16 luni.

China pretinde că este neutră în conflict, dar a acuzat SUA și aliații săi că au provocat Rusia și a menținut legături economice, diplomatice și comerciale solide cu Moscova.

Xinhua nu dă detalii despre exercițiile militare, dar se știe deja că acestea vor fi organizate în anumite părți ale Mării Japoniei în zilele următoare.

China a susținut Rusia în opoziția sa față de SUA care a condamnat invadarea Ucrainei în forurile internaționale, dar susține că nu va furniza arme niciunei părți în război.

Ministerul chinez al Apărării a declarat într-un comunicat de presă miercuri că navele chineze s-au conectat cu omologii lor din Rusia la prânz.

Printre acestea se numără distrugătoarele de rachete ghidate Qiqihar și Guiyang, fregatele cu rachete dirijate Zaozhuang și Rizhao și nava de aprovizionare Taihu. De asemenea, navele chineze aveau la bord patru elicoptere.

Din partea rusă vor participa la exerciții fregatele Gromkîi și Otlicinîi, care găzduiesc vizitatori timp de o săptămână în centrul financiar din Shanghai, cel mai mare oraș și cel mai mare port al Chinei.

O pereche de nave ale marinei ruse vizitează China în aceste zile. Exercițiile comune se concentrează pe comunicațiile de la navă la navă, pe manevre în formare și pe căutare și salvare maritimă, potrivit relatărilor agenției chineze.

Exercițiile au loc după o întâlnire, la Beijing, între ministrul chinez al apărării și șeful marinei ruse.

China a asigurat Rusia de sprijinul său continuu. Ministrul Apărării Naționale Li Shangfu i-a spus amiralului rus Nikolai Ievmenov că China speră în schimburi sporite, exerciții comune și alte forme de cooperare pentru a ajuta relațiile de apărare „să atingă un nou nivel”, transmite Ministerul Apărării chinez.

China operează cea mai mare forță maritimă din lume ca număr de carene și depășește cu mult marina Rusiei atât ca dimensiune, cât și ca abilități tehnice.

Flotele celor două țări au susținut o serie de exerciții și manevre comune de la invadarea Ucrainei, tot așa cum au susținut și forțele lor aeriene.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG