Linkuri accesibilitate

Rușii au bombardat Portul Reni, la 200 de metri de granița cu România. Reacția autorităților de la București


Rușii au bombardat Portul Reni, la 200 de metri de granița cu România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:35 0:00

Imaginile postate de cetățeanul român Florin Roată pe Facebook luni dimineața. Rușii au bombardat portul Reni, la 200 de metri de granița cu România.

Martori oculari din România au filmat mai multe explozii în dimineața zilei de luni, la ora 4, chiar lângă granița României, după ce forțele ruse au bombardat din nou regiunea Odesa.

Mai multe videori postate pe Facebook arată cum dronele ar fi atacat succesiv regiunea Portului Reni, dar și orașul Ismail, situate în apropierea graniței româno-ucrainene.

Portul Reni din Ucraina este situat în apropierea graniței românești.
Portul Reni din Ucraina este situat în apropierea graniței românești.

Comandamentul militar din sudul Ucrainei a anunțat pe rețelele sociale că un depozit cu cereale a fost distrus și patru angajați au fost răniți.

Portul Reni aflat peste Dunăre a căpătat o importanță mare de la începutul războiului pentru exportul cerealelor ucrainene. Bombardamentele vin în contextul în care acordul privind cerealele a expirat.

Comandamentul Operaţional din sudul Ucrainei a anunțat luni că o infrastructură portuară ucraineană din regiunea Odesa (sud) a fost vizată într-un atac rus cu dronă care a distrus un hangar cu grâne.

Patru muncitori din port au fost răniţi.

„Inamicul continuă să terorizeze Odesa”, susține Comandamentul ucrainean.

Atacul de luni noapte are loc în contextul unei intensificări a bombardamentelor ruse în regiunjea Odesa. Atât Rusia, cât şi Ucraina, au ameninţat să atace vase comerciale care se apropie de porturile inamicului la marea neagră.

Reacția autorităților române

Președintele Klaus Iohannis a făcut luni, la ora 12.12, o postare pe Twitter în care condamnă exploziile de la Dunăre.

„Condamn ferm recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, foarte aproape de România”, scrie Klaus Iohannis.

„Această escaladare recentă prezintă riscuri serioase pentru securitatea din Marea Neagră. De asemenea, afectează în continuare tranzitul cerealelor ucrainene și, prin urmare, securitatea alimentară globală”.

La scurt timp, a venit o altă reacție din partea premierului Marcel Ciolacu care „condamnă și el ferm atacurile aeriene ale forțelor armate ruse asupra țintelor civile și, totodată, asupra infrastructurii critice din Ucraina”.

„Aceste acțiuni continuă seria atacurilor aeriene ale forțelor armate ruse asupra obiectivelor civile din regiunea Odesa, intensificate după decizia unilaterală a Federației Ruse de a-și suspenda participarea la Inițiativa privind Cerealele la Marea Neagră. Facem apel la Federația Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ciolacu spune că „țintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenției Federației Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către piețele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială și punând astfel în pericol numeroase persoane”.

Ministerul Apărării: „La acest moment, nu există amenințări directe pentru teritoriul românesc”

După amiază, Ministrul Apărării Naționale a dat și el o reacție cu privire la situația de securitate din regiunea Mării Negre:

„Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina și atacurile nejustificate și ilegale care vizează, împotriva tuturor regulilor internaționale și normelor morale și umanitare, populația civilă și elemente din infrastructura critică a Ucrainei”

MApN susține că, la acest moment, din evaluările făcute, „nu rezultă posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României”

„Armata României continuă implementarea măsurilor de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian, și a celor de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor naționale și aliate”.

Ministerul Apărării mai arată că împreună cu țările aliate „va continua consolidarea apărării comune pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat”.

Transportatorii români sunt îngrijotați

Viorel Panait, președintele Asociatiei Constanța Port Business Association și director Comvex SA, una dintre marile companii private care exportă mărfuri din Portul Constanța, spune pentru Europa Liberă că bombardamentele din apropierea graniței Râmâniei sunt îngrijorătoare.

„Oricine ascultă știrea aceasta înțelege că e foarte îngrijorător să fie un bombardament atât de aproape de țara noastră”, spune Viorel Panait.

„Noi cu toții credeam că vom fi mai protejați, sau nu se va întâmpla cu una cu două. Uite că s-a întâmplat. E în primul rând un sentiment de îngrijorare, de rezervă pe care îl au transportatorii fluviali â raportat la pericolul suscitat de această situație”.

Viorel Panait spune că oamenii să trebuie să ajungă în porturile de pe Ren și Ismail(n.r. bombardate luni dimineață) și „se gândesc dacă n-ar putea fi primejdie”.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG