Linkuri accesibilitate

3 minute | Trump a mințit ca să răstoarne alegerile din 2020, moscoviții sunt stresați de drone, discriminarea la cote grotești în România


Fostul președinte SUA, Donald Trump, pregătindu-se să vorbească simpatizanților săi la Washington, pe 6 ianuarie 2021, ziua în care protestatari violenți au luat cu asalt Capitoliul - clădirea Congresului.
Fostul președinte SUA, Donald Trump, pregătindu-se să vorbească simpatizanților săi la Washington, pe 6 ianuarie 2021, ziua în care protestatari violenți au luat cu asalt Capitoliul - clădirea Congresului.

Rechizitoriul contra lui Donald Trump cuprinde dovezi că, deși învins în alegerile din 2020, el a vrut să rămână la putere și a acționat ca atare. A nesocotit votul, a mințit, a instigat, a împiedicat proceduri legale. Rămâne de văzut dacă procesul îl va opri să ia parte la scrutinul din 2024.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Pentru cel puțin doi mari lideri politici ai planetei există motive pentru o zi proastă. Vladimir Putin e nevoit să găsească soluții ingenioase ca să diminueze neliniștea moscoviților după atacurile recente cu drone.

Iar Donald Trump are de înfruntat cele mai dure acuzații la adresa unui președinte american de la Watergate încoace.

Un al treilea, britanicul Boris Johnson e pe cale să eșueze într-un proiect personal cheie din cauza unui personaj cu totul neobișnuit - vedeți mai jos.

Deocamdată iată principalele știri ale dimineții:

  • Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, este învinuit penal prin patru capete de acuzare că a vrut să răstoarne rezultatul alegerilor din noiembrie 2020 și să rămână la putere.
  • În ciuda sfidării unora, mulți moscoviți admit că atacurile cu dronă asupra orașului lor îi neliniștesc și se așteaptă și la alte atacuri. Replica forțelor ruse se resimte inclusiv la Odesa, Reni și Ismail, adică în apropiere de România.
  • Poliția și Consiliul pentru Combaterea Discriminării s-au autosesizat în cazul femeii care a născut pe trotuarul din fața Spitalului Municipal Urziceni. Mama acesteia declară că asistenta „nu i-a luat nici pulsul” și le-a spus să aștepte ambulanța afară.

Trump este inculpat pentru că a vrut să răstoarne rezultatul alegerilor

Toate marile publicații americane și nu numai prezintă cele patru mari capete de acuzare, între care trei de complot. Ele au fost expuse de procurorul - consilier special pentru coordonarea investigației -, Jack Smith într-un rechizitoriu de 45 de pagini. Le-a citit pe toate în fața camerelor de luat vederi.

Începe astfel un proces istoric. Donald Trump urmează să apară în fața judecătoarei Moxila A. Upadhyaya joi.

New York Times, care publică și documentul, prezintă succint cele patru capete de acuzare: un complot pentru deturnarea rezultatului alegerilor, două tentative (între care un complot) pentru împiedicarea procedurilor legale de confirmare a rezultatelor electorale, plus violarea unui drept civil, adică tentativa de a-i lipsi pe americani de dreptul lor fundamental de a vota, acesta fiind al treilea complot.

Publicația insistă însă asupra probelor celor mai consistente care au dus la conturarea rechizitoriului. Conversațiile sale cu vicepreședintele Mike Pence au fost, de pildă, revelatoare în privința asaltului asupra Capitoliului pe 6 ianuarie 2021, ziua în care Congresul trebuia să confirme victoria rivalului, Joe Biden. Pentru violențele respective sunt acuzate mai mult de 1000 de persoane.

Simpatizanții lui Donald Trump luând cu asalt clădirea Capitoliului, pe 6 ianuarie 2021, în încercarea - reușită pe moment - de a opri confirmarea rezultatului alegerilor din noiembrie de către Legislativul american.
Simpatizanții lui Donald Trump luând cu asalt clădirea Capitoliului, pe 6 ianuarie 2021, în încercarea - reușită pe moment - de a opri confirmarea rezultatului alegerilor din noiembrie de către Legislativul american.

Apoi arată NYT că, dată fiind „litania de acuzații judiciare” cu care se confruntă Donald Trump și, de vreme ce legile fizicii nu s-au schimbat, republicanului îi va fi imposibil și să se prezinte la proces/procese și să participe la întruniri electorale.

Washington Post accentuează însă altceva din conținutul rechizitoriului. Donald Trump a mințit. Fostul președinte american a mințit pentru ca rezultatele reale ale alegerilor din noiembrie 2020 să nu fie confirmate oficial, a mințit ca să-și instige simpatizanții la nerespectarea votului și a legilor și a mințit ca să îi determine să ia cu asalt clădirea Congresului.

Moscoviții sunt îngrijorați și așteaptă alte vești proaste

În pofida reticenței multora, generată fie de sfidare, fie de frică, BBC a reușit să ia pulsul Moscovei exact în zona complexului Moscova City, complexul lovit de drone de două ori în două zile, pe 30 și 31 iulie.

Oamenii sunt îngrijorați. Unii spun că s-au obișnuit deja de un an cu veștile proaste și că se așteaptă la noi atacuri. „Din nefericire, aceasta este noua realitate”, spune o femeie sub protecția unui nume schimbat.

Moscova, clădirea Kremlinului. Un oraș în care atacurile cu dronă au întețit neliniștea. 4 iulie 2023.
Moscova, clădirea Kremlinului. Un oraș în care atacurile cu dronă au întețit neliniștea. 4 iulie 2023.

Alții preferă gândul că dronele nu pot face pagube prea mari. De pildă, structura de rezistență a Moscova City, clădirea de birouri lovită, nu a fost afectată.

Perfect adevărat. Dronele ucrainiene nu pot face mari pagube în comparație cu dezastrele teribile pe care forțele ruse le fac în Ucraina și unde cifra oficială a morților se apropie de 10.000, iar rata natalității a scăzut dramatic cu 38% din cauza războiului.

În plus, Moscova dă la rândul ei replica prin atacuri cu drone, inclusiv din nou în apropierea România. În această noapte, dronele au lovit Odesa, Reni și Ismail, ultimele două foarte aproape de granița românească.

Tânăra de 24 de ani a trimisă să aștepte afară

Presa românească continuă să adune detalii scandaloase în legătură cu incidentul de luni dimineața de la Spitalul Municipal Urziceni.

O tânără de 24 de ani a născut pe caldarâmul din fața spitalului. Asistenta de la Camera de Gardă îi spusese că spitalul nu are ginecolog, i-a chemat o ambulanță care să o ducă la spitalul din Slobozia, aflat la 60 de km distanță și a trimis-o să aștepte afară, după cum punctează Digi24.

Tânăra se afla deja în travaliu și a născut pe jos, afară, asistată de cei doi ambulanțieri sosiți la vreme pentru o naștere biologic normală, socialmente dezastruoasă.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Poliția s-au autosesizat ieri. Tânăra este de etnie romă și are o deficiență de auz.

Șefa Spitalul Municipal Urziceni nu și-a dat încă demisia. Nici nu a fost demisă. Nici asistenta care a trimis o tânără în travaliu la un spital aflat la 60 km distanță. Și nici măcar nu i-a permis să aștepte ambulanța înăuntru, întinsă pe un pat și asistată de cineva din corpul medical.
Șefa Spitalul Municipal Urziceni nu și-a dat încă demisia. Nici nu a fost demisă. Nici asistenta care a trimis o tânără în travaliu la un spital aflat la 60 km distanță. Și nici măcar nu i-a permis să aștepte ambulanța înăuntru, întinsă pe un pat și asistată de cineva din corpul medical.

Acestea sunt motivele pentru care, așa cum a povestit mama ei, mai multor jurnaliști, gravida nu a primit nici măcar un minim de atenție medicală. „Nu i s-a luat nici pulsul” după cum o citează Libertatea.

Libertatea redă, în altă ordine de ieri (sau poate în aceeiași ordine de idei, a lipsei de omenie și a lui „îmi pasă”) imagini terifiante din subsolurile „azilului groazei” din jud. Mureș.

Altfel, banii publici sunt risipiți cu foarte multă creativitate, inclusiv prin crearea și menținerea unor instituții perfect inutile, după cum scrie colega mea de la Europa Liberă, Simona Cârlugea.

Alte subiecte:

  • Fostul premier britanic, Boris Johnson nu își poate construi o piscină pe proprietatea sa de 3,8 milioane de lire, ca să slăbească, din cauza tritonului cu creastă, scriu BBC, The Telegraph și Politico. Tritonul e un amfibian simpatic, o combinație minusculă între broască și șopârlă, specie pe cale de dispariție.
  • Jaf armat la Paris. În plină zi, o femeie elegantă însoțită de doi bărbați în costume scumpe au jefuit un magazin de bijuterii pe celebra Rue de la Pax. Pagubele sunt între 10 și 15 milioane de euro, notează BBC.
  • Un câine polițist a reușit să adulmece la Florența două valize în care se aflau 1,07 milioane de euro. Bagajele aparțiuneau unui etnic chinez, rezident în Italia.

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG