Linkuri accesibilitate

UE: Rusia folosește cerealele ieftine pentru a crea noi dependențe în țările în curs de dezvoltare


Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrel, îndeamnă țările în curs de dezvoltare să convingă Rusia să revină în acordul de transport al cerealelor prin Marea Neagră.
Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrel, îndeamnă țările în curs de dezvoltare să convingă Rusia să revină în acordul de transport al cerealelor prin Marea Neagră.

Uniunea Europeană a avertizat țările în curs de dezvoltare că Rusia oferă cereale ieftine „pentru a crea noi dependențe prin exacerbarea vulnerabilităților economice și a insecurității alimentare globale”, rezultă dintr-o scrisoare a șefului diplomației europene josep Borrell, studiată de Reuters.

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, le-a scris în acest sens, luni, guvernelor din țările în curs de dezvoltare și celor din „Grupului celor 20” (Grup al țărilor în curs de dezvoltare), scrie Reuters.

Liderul diplomației europene îndeamnă țările respective să se exprime „cu o voce clară și unitară” astfel încât să convingă Moscova să revină la acordul de transport al cerealelor prin Marea Neagră și să oprească atacurile asupra infrastructurii agricole ucrainene.

Acordul de transport al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră a intrat în vigoare din august 2022, fiind intermediat de către ONU și Turcia, pentru a ajuta la atenuarea crizei alimentare globale, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

În paralel ONU și Turcia au semnat un acord de transport de produse agricole și îngrășăminte și cu Rusia, dar Moscova a reclamat că nu a beneficiat de același tratament precum exporturile ucrainene.

Rapoartele Comitetului internațional pentru acordul de transport al cerealelor arată că acordul a limitat creșterile de prețuri la produsele agricole.

Rusia a părăsit luna trecută convenția și a lansat atacuri asupra porturilor ucrainene și a infrastructurii de cereale de la Marea Neagră și Dunărea, iar prețurile la cereale au crescut la nivel mondial.

„În vreme ce lumea se confruntă cu aprovizionarea întreruptă și prețurile mai mari, Rusia abordează acum țările vulnerabile cu oferte bilaterale de transporturi de cereale la prețuri reduse, pretinzând că rezolvă o problemă creată de ea însăși”, a spus Josep Borrell.

„Aceasta este o politică cinică de utilizare deliberată a alimentelor ca armă pentru a crea noi dependențe prin exacerbarea vulnerabilităților economice și a insecurității alimentare globale”, a adăugat el.

Scrisoarea lui Josep Borrell a fost distribuită șefilor diplomațiilor din țările UE miercuri, transmite Reuters, acesta menționând că încearcă să combată dezinformarea rusească pe tema securității alimentare și a sancțiunilor impuse Kremlinului.

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin le-a transmis liderilor africani că Rusia este pregătită să înlocuiască exporturile ucrainene de cereale către Africa atât sub formă comercială, cât și ca sprijin alimentar, demonstrându-și rolul critic al țării în securitatea alimentară globală.

Rusia a transmis că va reveni în acordul de transport al cerealelor dacă va fi sprijinită să își transporte propriile produse agricole, una din cereri fiind legată de reconectarea Băncii Agricole a Rusiei la sistemul internațional de plăți SWIFT, de la care Rusia a fost decuplată în iunie 2022, notează Reuters.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a spus săptămâna trecută că organizația și UE au ajuns la un acord pentru a permite unei filiale a Băncii agricole rusești să fie conectată din nou la sistemul de plăți.

Josep Borrell nu a menționat acel document, dar a pledat pentru lobby internațional în păstrarea siguranței alimentare la nivel mondial și a spus că UE va face toate eforturile pentru ca acordul de transport al cerealelor prin Marea Neagră să fie reluat, mai notează agenția de presă.

XS
SM
MD
LG