Linkuri accesibilitate

Institutul Elie Wiesel se retrage din grupul de redactare a programei pentru studiul Holocaustului


Pogromul din Iași, 1941
Pogromul din Iași, 1941

Institutul „Elie Wiesel” se retrage din grupul de lucru constituit la Ministerul Educației pentru redactarea programei școlare a disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul” pentru că programa a fost modificată după încheierea procedurii de elaborare. 

Deşi procedura de elaborare a fost încheiată, grupul de lucru s-a mai reunit în ianuarie şi aprilie 2023, la solicitarea coordonatorului, pentru a analiza diverse puncte de vedere, spune institutul într-un comunicat remis presei joi.

Întrunirea grupului de lucru după încheierea procedurii de eleborare a fost făcută fără ca entitatea care se ocupă de programe, adică Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE), să fi transmis proiectului de programă un aviz nefavorabil, singura situaţie în care reluarea procedurilor era justificată, arată sursa citată.

În 31 iulie 2023 membrii grupului au primit o variantă de programă modificată precum și solicitarea de a exprima acordul asupra acesteia.

În aceste condiții, institutul „Elie Wiesel” a decis, după ce și-a consultat experții delegați în grupul de lucru să notifice CNPEE „asupra modalității neconforme de a solicita o nouă opinie grupului de lucru precum și faptul că unele modificări reprezintă inadvertențe față de scopul şi valorile care au stat la baza promovării acestei discipline”.

În consecință, institutul a comunicat că nu participă la această nouă rundă de consultări și, în cazul aprobării noii variante, că se va retrage din grupul de lucru.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG