Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Escaladările din apropierea apelor României amenință securitatea în Marea Neagră


Klaus Iohannis, președintele Romaniei.
Klaus Iohannis, președintele Romaniei.

Președintele român Klaus Iohannis spune că recentele escaladări din apropierea apelor teritoriale ale României „reprezintă riscuri semnificative la adresa securității în Marea Neagră”.

Prezent la ceremonia dedicată Zilei Marinei de la Constanța, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre „recentele escaladări” ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Președintele a exemplificat atacurile rusești asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, însă nu și incidentul de dumincă, atunci când o navă rusească a deschis focul asupra uneia aflată sub pavilion al statului Palau, în apropierea coastei Bulgariei a Mării Negre.

Ulterior, luni, 15 august, o mină marină a explodat în stațiunea Costinești din județul Constanța. Iohannis nu a amintit nici despre acest incident.

Klaus Iohannis a spus în shimb că recentele „escaladări” din apropierea apelor teritoriale ale României „reprezintă riscuri semnificative la adresa securității în Marea Neagră.”

În acest context, a spus președintele, România este un „pilon de stabilitate regional”, iar importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru NATO „este astăzi incontestabilă”.

„România reprezintă un centru important de greutate al posturii întărite de descurajare și apărare a NATO, iar prezența și activitatea celor 5.000 de militari aliați în țara noastră demonstrează pe deplin unitatea, solidaritatea și angajamentul nostru neclintit, ca Aliați, față de prevederile Tratatului Nord-Atlantic, inclusiv în ceea ce privește apărarea colectivă”, a spus Klaus Iohannis.

Sprijin pentru Ucraina

Despre sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, președintele a spus că acesta rămâne „cât va fi necesar, în lupta sa pentru pace și libertate.”

„Vom oferi ca și până acum sprijin politic și practic multidimensional Kievului, atât bilateral, cât și prin contribuția la proiectele NATO dedicate Ucrainei. Vom participa la instruirea militarilor ucraineni în cadrul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene și vom găzdui viitorul hub regional de antrenament pentru piloții de pe aeronavele F-16, un centru care va deservi deopotrivă piloți români, Aliați și ucraineni.”

Ziua Marinei de anul acesta într-una dintre cele mai complicate perioade ale istoriei sale de un veac și jumătate, în condițiile în care flota Forțelor Navale Române nu a fost modernizată în ultimii ani.

Zilele trecut, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că cea mai importantă licitație în derulare pentru Marină, cea privind achiziția a patru corvete noi, a fost anulată.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a spus pentru Europa Liberă că România vrea să cumpere două submarine de la aceeași firmă care a câștigat licitația eșuată a corvetelor, Naval Group, iar procedura de achiziție este analizată în prezent la cel mai înalt nivel.

Prezent și el la Constanța, premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că guvernul va menține alocarea bugetară de 2,5% din PIB pentru apărare și în anii următori, „indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina.”

„Este un angajament major şi necesar, în actualul context geostrategic în care ne aflăm”, a spis Marcel Ciolacu.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG