Linkuri accesibilitate

Operație de hernie finalizată cu o naștere, la Târgu Jiu. Medicii nu și-au dat seama că pacienta e în travaliu


La Spitalul din Târgu Jiu e anchetă după ce o femeie diagnosticată cu hernie, era de fapt în travaliu.
La Spitalul din Târgu Jiu e anchetă după ce o femeie diagnosticată cu hernie, era de fapt în travaliu.

O femeie din Tismana, județul Gorj, a născut după ce a ajuns la spital cu dureri abdominale. Ea a fost diagnosticată cu hernie ombilicală și trimisă în sala de operații. Nici ea, și nici medicii care au consultat-o nu au realizat că femeia era deja în travaliu.

Femeia de 35 de ani s-a prezentat în seara zilei de 19 august, la camera de urgență a Spitalului din Târgu Jiu. Ea acuza dureri abdominale și le-a spus medicilor că suferă de hernie, a comunicat Spitalul Județean din Tîrgu Jiu.

A fost consultată și diagnosticată cu hernie strangulată. Un medic a tratat-o pe moment și a decis internarea sa pentru a o ține sub observație. Femeia nu le-a spus medicilor că este însărcinată ci doar că mai fusese operată de hernie în trecut.

„În timpul anamnezei, pacienta a afirmat că nu este însărcinată, că a avut menstruație și se află sub tratament cu anticoncepționale. De asemenea, aceasta a declarat pe proprie răspundere că nu este însărcinată și la Laboratorul de Imagistică Medicală, înainte să i se facă raze pulmonare”, spune comunicatul spitalului.

Pe 22 august, în timpul vizitei, medicii au observat că starea sa se întrăuntațise, hernia era din nou ștrangulată, și au decis să intervină chirurgical.

Ce se întâmpla cu adevărat a realizat abia chirurgul care a performat operație de hernie, după ce femeia fusese anesteziată și incizată.

„Intraoperator s-a constatat prezența eventrației strangulate cu intestin afectat, cu epiplon în sac de eventrație, dar și un uter mărit ca volum ca urmare a unei sarcini. În acel moment, medicul chirurg a solicitat prezența în sala de operație a colegilor de la Secțiile Obstetrică Ginecologie și Neonatologie”, se menționează în comunicatul Spitalului Județean Gorj.

Ginecologul chemat în sala de operații de colegul său chirurg a fost cel care i-a făcut femeii o cezariană și a scos copilul, o fetiță de 3,2 kg.

Femeia mai are încă doi copii, două fete gemene de 16 ani.

Despre acest caz, conducerea spitalului a aflat din presă. O recunoaște chiar în comunicatul de presă în care anunță că s-a deschis o anchetă.

„Statistic vorbind, în una din 2.500 de sarcini, femeia nu este conștientă de prezența fătului și află că este însărcinată când se declanșează travaliul.
Va fi demarată o anchetă internă privind respectarea protocoalelor și procedurilor medicale în acest caz. De asemenea, au fost sesizate DSP Gorj, Colegiul Medicilor Gorj și ANMCS”, a transmis Spitalul Județean Târgu Jiu într-un comunicat.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG