Întâlnirea dintre reprezentantul Guvernului României, Simona Bucura-Oprescu, și oficialitățile CE va avea loc la Bruxelles, pe data de 28 august.
Conform datelor oferite Europei Libere de reprezentanții Ministerului Muncii, în aceea și zi vor avea loc trei întrevederi și vor fi discutate toate cele trei reforme.
Prima întrevedere va fi cu Joost Korte, director general al Direcției Generale de Ocupare a Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune din cadrul Comisiei Europene. Cu acesta vor fi abordate teme legate de reforma sistemului de asistența socială și piața muncii.
Va urma o întâlnire tehnică cu reprezentanții Direcției Generale Afaceri Economice și Financiare (DG ECFIN) și Grupul de lucru pentru Redresare și Reziliență (SG Recover): temele discutate vor viza reforma sistemului public de pensii și reforma aferentă pensiilor de serviciu și ocupaționale;
Ziua se va încheia cu o întâlnire la nivel înalt cu Celine Gauer - director SG Recover și Declan Costello - director general adjunct la DG ECFIN. Temele de pe agendă vor fi aceleași de mai sus.
Alți doi miniștri la Comisia Europeană
Un al demnitar român prezent la Bruxelles va fi ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Acesta va purta discuții referitor la reforma fiscal bugetară, următoarele cereri de plată fiind condiționate de aceste măsuri.
Și ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, va fi prezent la Comisia Europeană pe 28 și 29 august.
Contactat de Europa Liberă, ministrul Câciu ne-a transmis că principalele subiecte vizează modificarea PNRR, introducerea capitolului RePowerEU, aflat deja în analiza Comisiei, precum și stadiul cererilor de plată 3 și 4.
Și premierul Marcel Ciolacu merge la Comisia Europeană
După cei trei membri ai Executivului, la sediul Comisiei Europene se va deplasa și primul ministrul, Marcel Ciolacu.
Reprezentanți ai cabinetului premierului au declarat pentru Europa Liberă că a existat deja o discuție cu Ursula von der Leyen (președinta Comisiei Europene, n.r.) și cel mai probabil vizita va avea loc la sfârșitul lunii august.
Cele patru mari teme pe care le va discuta vizează modificările aduse Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), sprijinul de care va beneficia România în contextul conflictului din Ucraina, majorarea plafonului deficitului bugetar și aderarea țării noastre la spațiul Schengen.