Linkuri accesibilitate

Cazul 2 Mai: Patru șefi din IPJ Constanța, demiși. Plângere penală pentru agenții care l-au oprit pe Vlad Pascu în trafic și nu l-au testat


 Autoturismul la volanul căruia Vlad Pascu a făcut accidentul din 19 august.
Autoturismul la volanul căruia Vlad Pascu a făcut accidentul din 19 august.

După ancheta Corpului de Control al Ministerului de Interne în cazul 2 Mai, trei polițiști sunt anchetați de Parchetul Tribunalului Constanța și patru șefi din poliție au fost demiși.

În urma verificărilor făcute de Corpul de Control al ministrului de Interne s-a constatat că polițiștii care l-au oprit în trafic aveau posibilitatea să testeze existența sau nu a drogurilor în organismul lui Vlad Pascu, autorul accidentului din zorii zilei de 19 august, soldat cu moartea a doi tineri, un băiat și o fată, de 20 și 21 de ani.

Pentru cei doi agenți și un ofițer de poliție va fi sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, a anunțat miercuri Ministerul de Interne printr-o declarație a unui reprezentant al Direcției de Informare și Relații Publice.

Acesta susține că IPJ Constanța are 12 aparate drugtest, iar polițiștii care l-au oprit în trafic pe Vlad Pascu aveau posibilitatea să-l testeze sau să-l ducă la o unitate medicală pentru prelevarea de probe.

De asemenea, au fost eliberați din funcție: adjunctul șefului Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, care avea responsabilități în domeniul siguranței rutiere, șeful serviciului rutier Constanța, șeful Poliției Municipiului Mangalia și șeful biroului Poliției Vama Veche.

Din ordinul ministrului de Interne, se fac verificări la IPJ Constanța.

Aflat la volan sub influența drogurilor, un tânăr de 19 ani, Vlad Pascu, a intrat sâmbătă dimineață într-un grup de opt persoane care mergeau pe jos spre localitatea 2 Mai/jud. Constanţa. Doi tineri au murit pe loc: o fată de 20 de ani și un băiat de 21 de ani. Alți trei au ajuns la spital.

După accident, tânărul a fost arestat pentru 30 de zile și cercetat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Testat pentru substanțe interzise, a fost depistat cu cocaină, amfetamină și metamfetamină.

Înainte cu o oră de accident a fost oprit de poliție și lăsat să plece după ce a fost testat doar pentru alcool. Un bărbat sunase la 112 la 00:40 ca să anunțe că pe drumul dintre Vama Veche și 2 Mai un autoturism circulă haotic.

Oprit în trafic peste două ore de o patrulă a poliției și jandarmeriei, șoferul și pasagerii săi au fost legitimați iar în autoturism au fost descoperite o țigară artizanală și pastile de bromazepam, care au fost predate Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța pentru cercetări.

Dus la sediul poliției din Vama Veche, a fost testat doar cu aparatul etilotest care a indicat că nu a consumat alcool, așa că a fost lăsat liber. Vlad a stat în sediul poliției încă două ore, până la 4:30, iar apoi ar fi consumat substanțe interzise.

Peste o oră avea să comită accidentul soldat cu moartea Robertei Marina Dragomir, de 20 de ani, și a lui Sebastian Andrei Olariu, 21 de ani, studenți la facultatea de Geografie în București.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG