Linkuri accesibilitate

Marcel Ciolacu spune că Guvernul își va asuma răspunderea pentru noile taxe. „Nu mai putem continua așa”


Marcel Ciolacu a spus înaintea ședinței de guvern de joi că „își va pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme şi dreptate socială”.
Marcel Ciolacu a spus înaintea ședinței de guvern de joi că „își va pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme şi dreptate socială”.

Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală şi cele pentru combaterea evaziunii, a anunțat premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, în deschiderea şedinţei Executivului. Până acum, în spațiul public, au apărut diverse propuneri de reforme și drafturi neasumate de către guvern.

„Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament. Nu mă sperie nimic! Nu voi ceda un milimetru, indiferent de presiunile celor din sistem”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a spus că „debandada bugetară” trebuie oprită.

„Trebuie să facem un sistem fiscal echitabil pentru toată lumea. Şi trebuie să luptăm în mod real cu evaziunea. Risipa bugetară, evaziunea şi ocolirea taxelor - cumulate sunt frâna care ţin pe loc dezvoltarea României. Nu mai putem continua aşa!”, a mai declarat premierul.

Marcel Ciolacu a mai spus că „miliarde de euro sunt risipite cu instituții care se calcă pe picioare sau ajung în buzunarele șmecherilor în loc să fie folosite pentru drumuri, spitale şi şcoli”.

Marcel Ciolacu a reluat acuzațiile de săptămâna trecută pentru cei care au lucra PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

„Am văzut şi vociferări, chiar şi atacuri din partea unor ipocriţi, care au uitat ce obligaţii au pus cu mâna lor în PNRR şi acum le critică. Vă spun că nu mă sperie nimic! Nu voi ceda un milimetru, indiferent de presiunile celor din sistem. Voi merge până la capăt pentru a tăia risipa şi pentru ca toţi să plătească ceea ce se cuvine în această ţară!”, a mai spus Ciolacu.

Premierul a precizat că regulile de fiscalizare trebuie să fie aceleași pentru toată lumea.

„Reforma statului trebuie să fie profundă şi ireversibilă! La fel cum nu mai poate fi o regulă pentru cei bogaţi şi companiile privilegiate şi alta pentru oamenii obişnuiţi care muncesc din greu. Nu mai merge aşa!”.

Marcel Ciolacu a mai spus că va da bani și la pensionari și la cei aflați în nevoie.

În finalul intervenției publice, premierul a spus că „își va pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme şi dreptate socială”.

Ce înseamnă asumarea răspunderii în Parlament

Constituția României prevede că asumarea răspunderii Guvernului în Parlament înseamnă că legile pentru reformele fiscale vor fi adoptate fără nicio dezbatere și fără vreo modificare față de forma propusăde Guvern.

Articolul 114 din Constituție prevede că Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Primul ministru și le asumă în fața Legislativului, iar parlamentarii care se opun măsurilor cuprinse în legi au la dispoziție 3 zile să depună o moțiune de cenzură.

În cazul în care moțiunea este adoptată, Guvernul cade. Dacă moțiunea este respinsă, Guvernul merge mai departe și legile se consideră adoptate.

Articolul 113 din Constituție prevede că Senatul și Camera Deputaţilor, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor,

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG