Linkuri accesibilitate

Tentativă de otrăvire a unei jurnaliste de la Novaïa Gazeta care a denunțat crimele rusești din Ucraina


Elena Kostiucenko a denunțat crimele lui Putin în Ucraina. După ce cotidianul său a fost închis de Kremlin a fugit în exil.
Elena Kostiucenko a denunțat crimele lui Putin în Ucraina. După ce cotidianul său a fost închis de Kremlin a fugit în exil.

Procurorii germani investighează tentativa de omor a jurnalistei ruse din Berlin Elena Kostiucenko, aflată în exil în Germania. Ea se alătură celorlalte două care au prezentat simptome compatibile cu otrăvirea.

Kostiucenko, corespondent străin care a dezvăluit crimele de război rusești în Ucraina, a avut simptome de amețeală, dezorientare extremă, dureri abdominale și extremități umflate în urma unei călătorii cu trenul de la München la Berlin.

„Când am coborât în gară mi-am dat seama că nu știu cum să ajung acasă”, a scris ea acum două săptămâni în jurnalul literar n+1. „Știam că trebuie să merg la metrou, dar nu știam cum.”

În urmă cu două săptămâni, portalul de investigații The Insider a scris că medicii consultați au spus că Kostiucenko are simptome de otrăvire.

„Putem confirma că o anchetă privind tentativa de omor a Elenei Kostiucenko este în lucru”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al procurorilor berlinezi.

Tânăra a lucrat pentru Novaïa Gazeta până la închiderea publicației premiate cu Premiul Nobel pentru Pace pentru reportajele sale despre Rusia și invazia rusească în Ucraina.

Printre jurnaliștii pe care Novaïa Gazeta i-a avut de-a lungul vremii se află și Anna Politkovskaia, jurnalista ucisă pe 7 octombrie 2006, de ziua lui Putin, după ce a relatat despre războaiele și abuzurile Rusiei din Cecenia.

Kostiucenko lucrează în prezent pentru site-ul de știri rus Meduza din Vilnius, dar s-a stabilit la Berlin.

„Sunt cu adevărat epuizată, deși am de lucru”, a spus ea pentru Reuters.
The Insider a scris că alte două jurnaliste ruse care trăiau în exil au avut simptome similare de otrăvire în aceeași perioadă: în mai 2023. Este vorba de: Natalia Arno, președintele Fundației pentru Rusia Liberă din SUA, care s-a îmbolnăvit la Praga iar în octombrie anul trecut, jurnalista radio Irina Babloian s-a îmbolnăvit la Tbilisi.

Kostiucenko și medicii ei au crezut inițial că suferă de simptome de Covid-19 și, până au fost efectuate testele complete, era prea târziu pentru a testa reziduurile otrăvitoare sau orice ar confirma otrăvirea.

Procurorii germani au refuzat să ofere mai multe detalii despre ancheta lor, invocând sensibilitatea acesteia.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG