Dacă momentul a fost regizat sau nu, nu mai contează. Filmarea a fost luată în serios de constructor și de autorități:
De miercuri până joi, la cererea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), au fost numărate șuruburi - o treime din cele 100.000 ale podului.
Echipele constructorului italian Webuild spun că au găsit 70 de șuruburi slăbite.
Actualizare vineri, 1 septembrie:
Până joi seara, au fost controlate 50.000 de șuruburi. Au fost găsite 180 nestrânse, potrivit Ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu. Verificările vor continua în zilele următoare.
Autoritățile au transmis că nu există niciun pericol pentru siguranța trecătorilor.
La fel spune și președintele Asociației Pro-Infrastructură, Ionuț Ciurea.
„Treaba cu șuruburile este ușor de cancan. Sunt de la parapetul lateral de protecție, nu are nimic de a face cu structura de rezistență a podului. Nu există niciun pericol pentru siguranța traficului”, consideră Ciurea.
El precizează însă pentru Europa Liberă că șuruburile au, desigur, importanța lor: parapetul e menit să protejeze șoferii care pierd controlul mașinii, iar elementele de construcție ale podului, trebuie, de asemenea, protejate”.
Ionuț Ciurea nu înțelege însă cum a ajuns cel care a făcut filmarea să scoată șuruburi: „Podul nu este deschis pentru bicicliști sau pietoni și, mai mult, nu era nici pe trotuarul de mentenanță, dar se aude în clip cum vâjâie mașinile pe lângă cetățeanul acesta”, exprimă Ionuț Ciurea semnele de întrebare pe care i le ridică înregistrarea.
„Directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, le-a cerut din nou constructorilor Podului Suspendat peste Dunăre de la Brăila să ia în serios contractul şi să se asigure că lucrările sunt executate profesionist. El le-a atras atenţia că podul va fi recepţionat doar dacă va respecta standardele de calitate prevăzute în contractul încheiat cu CNAIR”, transmite CNAIR.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Companiei, Alin Șerbănescu, „acel pod este încă în administrația și posesia constructorului. Până intră în posesia noastră, constructorul este responsabil de tot”.
Pentru podul inaugurat cu fast pe 6 iulie, nu a fost deci făcută încă recepția. „Nu ar trebui să aibă probleme structurale cel puțin 50 de ani de acum înainte”, spune pentru Europa Liberă Alin Șerbănescu.
Ionuț Ciurea are însă alte termene: „dacă autoritățile nu au grijă de pod, o sa-l arunce la gunoi în 20-30 de ani. Dacă faci o întreținere curentă, ar trebui să ai podul acesta fără problemă 100 de ani. El are, structural, o garanție de 120 de ani, dacă îl întreții”.
Oricum, „este vorba de neglijență. Pentru că, în mod normal, când sunt șuruburi, le iei dintr-un capăt și le strângi pe rând, pe fiecare...”, a declarat Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt CNAIR.
Probleme cu asfaltul și drumurile de legătură
Podul a avut, la nici o lună după inaugurare, și probleme cu asfaltul, care are deja denivelări. Autoritățile transmiseseră că este vina șoferilor care nu au respectat restricțiile de tonaj de 7,5 tone în zilele caniculare.
„Eu înţeleg exagerările şi înţeleg că sunt anumite denivelări cauzate de următorul lucru: la anumite temperaturi există restricţii de tonaj. Asta e. Nu e doar pe podul de la Brăila, ci peste tot. Nu au fost respectate, înţeleg”, a fost răspunsul Ministrului transporturilor, Sorin Grindeanu.
Date tehnice ale podului suspendat de la Brăila
Podul de la Braila este al treilea pod suspendat, ca mărime din Europa, după Great Belt Bridge (Danemarca) și Höga Kusten Bridge (Suedia).
- Cele două turnuri ale podului ating o înălțime de 192 metri
- Cei patru piloni principali ai podului sunt goi pe interior și sunt dotați cu lifturi și scări de acces pentru mentenanță
- Lungimea totală a drumurilor din proiect, inclusiv podul, este de peste 23 km
- Podul are 81.000 de kilometri de fire de oțel împletite care alcătuiesc cele două cabluri principale de susținere a podului
- Podul are un sistem avansat de dezumidificare care încetinește coroziunea și a mărește durata de funcționare a podului
CNAIR a dat asigurări că firma contractată pentru construcție va repara asfaltul și că circulația pe pod nu va fi oprită.
Drumurile de legătură ale podului, parțial contractate constructorilor podului, nu sunt nici ele gata. Drumul principal, între Brăila și Jijila, va fi gata la sfârșitul anului.
Pietonii și bicicliștii nu pot circula pe pod, deși există benzi speciale pentru accesul lor, deoarece acelea vor fi folosite pentru mentenanță.
Ocazie neratată de oficiali
Podul de la Brăila a fost inaugurat cu fast pe 6 iulie, chiar dacă nu era terminat, iar lucrările au loc pe timp de noapte, când podul este închis. Rămâne valabilă o limită de viteză de 80 km/h până la sfârșitul lunii noiembrie.
Are o lungime de 1.974 de metri și are trei deschideri: una principală și două laterale, pe malul Brăila și pe malul Tulcea.
Construcția a costat peste 2 miliarde de lei, 85% dintre ei din fonduri europene.
La inaugurarea podului au participat toți oficialii înalți ai statului, de la președinte la premier și președintele Senatului, precum și alți 300 de oficiali și invitați.
Președintele Senatului Nicolae Ciucă declara că „este un motiv de mândrie națională. România reia obiceiul proiectelor de mare anvergură. Toți cei implicați am demonstrat că România poate construi spectaculos.”
Constructorii sunt un consorțiu italiano-nipon, WeBuild/Astaldi – IHI Infrastructure.