Într-un interviu dat într-un ziar local din Olt, în 2017, actualul primar al Caracalului a vorbit despre el. Despre rădăcinile sale, despre pasiunile sale, despre familia sa, despre strămoșii săi.
A descoperit în arhive că numele Doldurea apare încă de la începutul secolului al XIX-lea, în zona cartierului Bold din Caracal. Bunicul lui a fost prima generație cu pantofi și a lucrat pentru o companie de telefonie americană, povestea Ion Doldurea în același ziar local.
El a mers mai departe. Cu o facultate de chimie terminată în epoca comunistă, ing. Ion Marian Doldurea a lucrat aproape toată viața la fabrica de anvelope din Caracal. Cei care l-au cunoscut în acea perioadă spun că mânca chimie pe pâine și chiar era pasionat.
În 1999 a renunțat să lucreze pentru alții și a pus bazele unui imperiu.
Douăzeci și patru de ani mai târziu, firmele sale au adunat, în 2022, o cifră de afaceri de șapte ori mai mare decât bugetul Caracalului.
Dacă numele Crevedia era deja în cultura maselor prin puiul care ajungea pe rafturile magazinelor, de Ion Doldurea s-a auzit abia acum.
Și tot acum s-a aflat și cât de bogat este.
Afacerile care au crescut ca voinicul din poveste
Pe o stradă din spatele sediului uneia dintre firmele familiei Doldurea, un bărbat se chinuie să scoată un scuter din curte. Stelian Ciurescu a fost coleg de bancă cu actualul primar.
„Am avut o părere bună până acum, cu toate că n-aș fi crezut că o să se înscrie în PSD”, spune bărbatul.
Îl descrie ca pe un băiat deștept care a știut ce să facă cu meseria lui, la care era foarte bun. Aflase că are afaceri, dar nu-și închipuia că e atât de bogat.
„Nu știu cum a început afacerea asta și de ce i-a mers așa de bine. Nu a fost cu niciun partid multă vreme, până s-a înscris în PSD”, adaugă bărbatul.
Un fost angajat al uneia dintre firmele sale povestește că omul de afaceri a început să facă bani din mișmașuri cu anvelope trimise la sârbi. Și că ar fi avut și probleme din această cauză.
„L-a prins cu un TIR de anvelope, că el lucra, a fost director la anvelope [...] L-a prins cu un tir... tot pe mișmașuri, se ducea cu ele la sârbi”, povestește Cristian Pane.
Și știe și cum se făceau afacerile la început. Cu butelii umplute pe genunchi.
„Nu erau gaze în oraș, nu era nicio stație GPL și la dumnealui era coadă de mașini. Eu nu mai puteam să fac față să încarc butelii. Eram câte doi, trei, eu de unul singur nu mai puteam ….”, spune omul.
Se întâmpla la începutul anilor 2000. Lucrurile au evoluat, însă, rapid de la an la an. Și s-au transformat într-un holding, deținut de familia Doldurea și câțiva asociați. Iar obiectul de activitate este aproape exclusiv comerțul cu gaz lichefiat.
Totul a început cu două firme, înființate în 1994 și 1998 de Ion Doldurea, și care au purtat același nume - Fiedo Exim SRL. Amândouă sunt în acest moment radiate.
Rombulgaz S.A., înființată în 1999, a fost o asociere de acționari româno-bulgari. Acționarul român: Ion Doldurea. Acționarii bulgari: Tihomir Dimitrov Haladjov, Vassil Tzvetkov Valov, Kristian Borislavov Barsanov și Rossen Vassilev.
În 2004, firma intra complet sub controlul familiei Doldurea, acționari fiind toată familia - Ion Doldurea, soția lui, Petra, și cei doi fii, Ionuț și Cristian. Firma a funcționat până în 2015, când i s-a suspendat activitatea.
În 2000, a pus bazele altei compani, Coragaz, în prezent radiată, iar în 2002 a înființat Chemo-Exim, de asemenea radiată.
În 2001, Ion Doldurea și fiii săi, Ionuț și Cristian, au pornit Dolchimex SRL. Patru ani mai târziu, Cristian Doldurea a înființat Dolgas SRL.
În 2018, Ionuț Doldurea a preluat firma Criana Gas, împreună cu Cosmin Ionuț Stîngă, iar în 2023, SC Flagas SRL prelua și Rombeer Crângașu, un alt mare jucător pe piața de GPL. Tranzacția între giganții GPL a fost făcută abia după ce Consiliul Concurenței și-a dat acordul.
În 2010, prin firma Dolchimex, familia Doldurea intra în asocierea Ade Gas Oil, împreună cu alți doi mari jucători de pe piața GPL, Azalis SRL și Eurogenetic SRL.
În 2013, Ion Doldurea și Eduard Ciocăzanu înființau Voltacom Dol SRL. Firma a fost vândută în 2019.
SC Flagas SRL- Perla coroanei afacerilor familiei Doldurea
Italianul Flavio Gaianigo este fondatorul uneia din cele mai mari companii de gaz lichefiat din Italia, Coprim, în 1980. Inginer de profesie, Gaianigo are și mai multe brevete de invenții pentru echipamente GPL. În 1997, italianul s-a decis să înființeze o firmă în România - Flagas SRL.
În 2006, mandatar al firmei era Ion Doldurea și, tot în acel an, firma e preluată de fiul Ionuț Doldurea. Din 2016, în acționariat intră și Ionuț Cosmin Stîngă, un craiovean care apare ca fiind jucător în echipa de fotbal a Rompetrol. Stîngă va fi partener cu familia Doldurea și în alte afaceri.
În 2008, de când există primele informații financiare ale acestei societăți, compania nu avea angajați, cifra de afaceri era de 3,7 milioane de lei cu un profit de peste 390.000 de lei.
Din 2010, însă, afacerile firmei demarează în forță. Cifra de afaceri crește de la an, la an, cu aproximativ 50%. În 2021 și 2022 se dublează, și ajunge la aproape 600 de milioane de lei. Adică de 500 de ori mai mult ca în 2008.
Și profitul crește proporțional - de la 291.000 de lei în 2008, la 32,7 de milioane de lei în 2022.
În clasamentul național al firmelor, după codul CAEN - comerț cu amanuntul al altor bunuri, în magazine specializate - SC Flaglas SRL este pe locul 14 pe țară.
Firma a făcut și afaceri cu statul, cu primării din mai multe județe.
Rezultatele financiare ale firmelor în care membrii familiei Doldurea sunt acționari sunt spectaculoase.
Și, cu toate aceste rezultate spectaculoase, despre afacerile și averea familiei Doldurea nu se știa mare lucru înainte de tragedia de la Crevedia.
Casa Doldurea, simbolul noilor îmbogățiți ai capitalei Romanaților
Caracalul nu se poate lăuda cu multe. Ba chiar există butade nu foarte măgulitoare legate de orașul din sudul județului Olt. Dar ce îți atrage cu siguranța privirea și admirația totodată când intri în urbe sunt casele. Vechi, cu o arhitectură superbă, monumentale.
Furia construcțiilor pe verticală ale comunismului a ferit cumva o mare parte din oraș și a lăsat intactă moștenirea marilor boieri de altă dată.
Datorită unei astfel de case s-a auzit, în Caracal, de familia Doldurea. În 2009, una dintre cele mai frumoase construcții ale orașului, casa Bancu, aproape o ruină, este cumpărată de Ion Doldurea de la moștenitori și reabilitată.
S-a transformat într-un restaurant cu spații de cazare și o cramă la subsol.
„Am lucrat la ea cinci ani de zile. În 2016, am forțat puțin nota… Și iată ce a ieșit. Unii spun că e o nouă minune a… Caracalului!”, se lăuda întemeietorul dinastiei, în același interviu din ziarul local.
După ce a devenit primar, salvarea caselor de patrimoniu a devenit un laitmotiv al discursurilor sale.
În restaurantul Casei Doldurea tronează un tablou gigant, realizat de un pictor născut în același oraș, și care îi reprezintă pe membrii familiei Doldurea amestecați cu Brâncovenii.
„Sunt licențe artistice. Așa cum Rafael l-a pus în locul lui Platon pe Leonardo da Vinci, așa cum l-a pictat pe Michelangelo jos, pe trepte... așa am procedat si eu. Sunt licențe artistice. Mi se potrivea mie pentru conținutul lucrării, acolo unde nu aveam imagine istorică”, a explicat pictorul pentru Adevarul.
Același pictor i-a dăruit lui Ion Doldurea un tablou la o aniversare. A scris pe pictură - Unui mecena caracalean, la fel de rar ca floarea de colț, la împlinirea vârstei de 60 ani.
Onoarea Romanaților, răpusă la referendum
O altă ieșire pe scena publică a afaceristului Doldurea, altfel foarte discret până la intrarea lui în politică, s-a întâmplat în 2017. Când, „în ultima zi a Săptămânii Luminate, o zi parcă predestinată doleanţelor romanaţenilor, la Restaurantul RETRO din Caracal (Casa Doldurea), lua naştere grupul de iniţiativă pentru susţinerea proiectului Olt – Romanaţi, coordonat de senatorul Paul Stănescu”, după cum relata presa locală, într-un articol laudativ.
Din comitetul cu pricina făcea parte la loc de cinste și Ion Doldurea, declarat susținător al moștenirii culturale a orașului său, pe care o voia distinctă de județul Olt, inventat de Ceaușescu, și inițiator al mișcării printr-o asociație a cărui membru era - Asociația Fiii și Prietenii Caracalului.
„Nu s-a putut face județul Romanați în 1990, cu desființarea acelei ligi a județelor desființate abuziv, s-a renunțat clar la ideea de Romanați și atunci au apărut voci care au zis că nu se poate face asta, dar e ca o reabilitare morală și istorică să se facă județul Olt- Romanați”, a declarat Ion Doldurea, la Digi24.
Un an mai târziu, în octombrie 2018, referendumul de schimbare a numelui județului are loc. Doar că rezultatul nu a fost cel dorit de inițiatori. Referendumul nu a putut fi validat din cauza prezenței scăzute la urne.
Intrarea în politică și cucerirea Caracalului
După experiența ratată a referendumului, Ion Doldurea intră cu adevărat în politică. I-o luase înainte fiul cel mare, Ionuț, care a fost consilier local din partea PNG-CD la Caracal, între 2008 și 2012. A renunțat apoi la politică și s-a dedicat afacerilor.
Revenind la Doldurea Sr., acesta și-a început cariera politică direct într-o funcție de conducere. Mai exact, la vârful PSD Caracal.
Numirea lui, în 2019, a fost o victorie de etapă a grupării Stănescu versus gruparea Darius Vâlcov, care se luptau pentru supremație în PSD Olt. Fostul lider al social-democraților din Caracal, Dan Ciocan, fusese acuzat că ar fi uneltit la debarcarea liderului Paul Stănescu de la conducerea PSD Olt și înlocuirea lui cu Mihai Fifor.
Candidatura lui Ion Doldurea la primărie a venit cumva firesc, în 2020.
„De ce eu? Am dovedit că știu să fac treabă și că îmi pasă de oameni: am experiență managerială- am pus pe picioare 3 companii de succes, am creat peste 250 de locuri de muncă, și, ce este mai important, am pus omul mai presus de orice, făcându-i astfel pe angajatii mei să se simtă ca în familie. Nu am interese materiale, întrucât sunt un om realizat din punct de vedere financiar. Am timpul fizic să mă dedic exclusiv pentru rezolvarea treburilor orașului nostru”, a declarat Ion Doldurea, la lansarea candidaturii, pe esplanda din centrul muncipiului, citat de Gazeta Nouă.
În platforma lui politică a revenit lait motivul caselor de patrimoniu, al moștenirii culturale a Caracalului.
La scrutin a obținut aproape 6000 de voturi, dublu față de următorul clasat, candidatul PNL. Adică, 52,7%.
Viceprimar a fost numit Adrian Chesnoiu, fostul ministru PSD al Agriculturii și un apropiat al lui Ion Doldurea. Între timp, Chesnoiu a câștigat un fotoliu de parlamentar și secundul lui Doldurea a devenit Marina Samiee.
În decembrie 2022, Adrian Chesnoiu a fost trimis în judecată de DNA după ce le-ar fi cerut unor subordonați să furnizeze anumitor persoane subiectele pentru un concurs și chiar ar fi făcut presiuni ca unul dintre acești candidați să fie totuși angajat, deși nu trecuse probele. Este acuzat de patru infracțiuni.
Averea familiei Doldurea
„Tot orașul știe că e bogat”, spune un bărbat jurnaliștilor Europa Liberă, care au fost la Caracal.
Dar nu și cât de bogat. Întrebat dacă știe că are 12 apartamente pe numele său, omul rămâne uimit.
„Toți primarii sunt bogați în țara asta”, concluzionează el.
Prima dovadă a averii lui Doldorea vine din 2016, când, pe lângă administrarea firmelor sale, și-a dorit să intre în consiliul de administrație al Spitalului Municipal Caracal. A depus o declarație de avere așa cum prevede legea.
În acel moment avea în proprietate cinci terenuri, trei în intravilanul orașului Caracal și unul la Băile Olănești, două case și un spațiu comercial. Doldurea a mai declarat că are în posesie o Dacie Duster și obiecte de artă care valorează 70.000 de euro, adunate începând cu 1996. În plus, a împrumutat cu trei milioane de lei una dintre firmele la care e acționar - Voltacom Dol SRL.
Firma cu pricina a fost înființată în 2013 de Doldurea și primarul Caracalului de la acea vreme, Eduard Ciocăzanu. Avea sediul în București și se ocupa cu intermedieri comerciale. Ion Doldurea a rămas unic asociat în 2015.
În 2016, primarul avea un salariu anual de peste 110.000 de lei de la Dolchimex, aproape 80.000 de lei indemnizație pentru calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Ade Gas Oil. Dividendele încasate din firma Dolchimex au fost de 570.000 de lei.
Din 2016 și până anul trecut, familia Doldurea Ion a mai achiziționat bunuri.
- un teren intravilan în Caracal de 1149mp
- un teren intravilan în Caracal de 7326mp
- spațiu comercial în Caracal de 951mp
- spațiu comercial în Caracal de 3804mp
- un teren intravilan în București de 1000mp
- un teren intravilan în Caracal de 513 mp
- 11 apartamente în Caracal
Și obiecte de artă de încă 10.000 de euro.
Dacă în conturi, în 2016, erau aproape 400.000 de lei, anul acesta edilul Caracalului a declarat că are în bănci 250.000 de lei, 620.000 de euro și 10.000 de lire sterline. Valoarea acțiunilor sale la Rombul Gaz, societate cu activitatea suspendată, este de aproape 500.000 de lei.
În 2022, a avut peste 110.000 de lei salariul de primar și 65.000 de lei pensie. Soția sa a avut pensie de 35.000 de lei și împreună au încasat din chirii 273.000 de lei.
Ionuț Doldurea, fiul cel mare al primarului din Caracal, are în proprietate o casă și un apartament în Corbeanca. Cristian Doldurea deține în nume personal terenul și o stație Peco din Corabia și patru case cu teren în Caracal.
Orașul care stă pe o bombă
Dacă ne uităm pe statistici, în 1992, Caracalul avea aproape 40.000 de locuitori. La ultimul recensământ mai rămăseseră doar 27.403. Aproape de limita minimă a populației necesare pentru ca o localitate să fie municipiu.
Iar dacă, în 1991, în oraș erau 18.000 de angajați, în 2021, doar puțin peste 9000 de oameni aveau un serviciu.
În decembrie 2022, municipiul Caracal a devenit stațiune turistică de interes local. Nu are ape minerale, termale sau aer cu calități speciale. A fost un efort al primarului, susținut de partid, pentru ca localitatea să primească această atestare. „Ne va ajuta la atragerea de fonduri europene”, explica primarul, în acel moment.
În orașul turistic Caracal funcționează cel mai mare depozit de gaz lichefiat din România, după cum declarau patronii Ade Gas Oil. Mai exact, în rezervoarele amplasate în două puncte din oraș se pot înmagazina 1,5 milioane de l de GPL. Adică de peste 25 de ori mai mult decât erau la Crevedia.
După tragedia din Dâmbovița a început ploaia de controale la depozitele și stațiile de GPL din toată țara. O echipă de control a ajuns și la Caracal, la mega depozitele de gaz lichefiat.
Au primit o amendă de 5000 de lei, care, plătită în 24 de ore, ajunge la 2500 de lei. Pentru nereguli minore, spune prefectul de Olt, Mario de Mezzo.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a descoperit altceva, ceea ce Europa Liberă scrisese deja cu câteva zile înaintea marii descinderi a autorităților de control la Caracal. Că mega depozitele de GPL din Caracal nu au autorizație de securitate la incendiu. Pentru că legislația nu prevede.
Prefectul a cerut ca legiuitorii să aibă în vedere această scăpare și să o remedieze.
Declarațiile familiei Doldurea după tragedia de la Crevedia
Imediat după exploziile de la Crevedia, Ion Doldurea a declarat la o televiziune „Știu, e vorba de o persoană de la el... Acu', că au murit ăilalți, pompierii, e problema lor”, a spus edilul la RTV.
Ulterior a explicat declarația ca fiind sub impactul veștii, într-o postare pe Facebook.
„Sunt puternic afectat și îndurerat de tragedia care a zguduit comunitatea locală din Crevedia și transmit întreaga mea compasiune familiilor greu încercate. (...)
Am constatat că una dintre declarațiile pe care le-am acordat ieri unui reporter, sub imperiul emoțiilor și devastat de vestea primită, a fost interpretată și exploatată altfel decât cum am vrut să transmit.
Nu am nicio scuză, dar vreau să le spun tuturor că regret profund că în spațiul public a fost indusă ideea că aș fi nepăsător față de efortul și sacrificiul pompierilor și forțelor de ordine implicate într-o astfel de situație.
La momentul acelei discuții cu jurnalista, pe baza informațiilor lapidare pe care le aveam, m-am referit pe de o parte la angajați ai firmei, victime ale deflagrației, și pe de altă parte, la pompieri ca profesioniști aflați într-o operațiune în care își asumă riscuri.
Raportat la situația de fapt, responsabilitatea efectuării manevrelor la fața locului pentru stingerea incendiilor aparține pompierilor, motiv pentru care m-am exprimat folosind expresia „e problema lor”.
Ca om, evident că sunt devastat de ideea că mulți pompieri au fost răniți și alți oameni au suferit ca urmare a acestui incendiu, repet, un accident.
Vreau să fie foarte clar că pentru mine, ca om, pompierii români sunt eroi care știu că își riscă viața zi de zi și pot suferi răni grave, fiind pregătiți în orice moment de sacrificiul suprem.
Având în vedere situația creată, deși nu am și nu am avut niciodată vreo implicare în societatea comercială unde s-a întâmplat tragicul eveniment, dar fiind vorba de un membru al familiei mele, pentru a nu exista niciun alt fel de interpretare, am luat decizia de a mă suspenda din calitatea de membru al PSD și, implicit, din orice altă funcție politică deținută”, a scris edilul din Caracal pe pagina sa de Facebook.
Pe 28 august și cei doi acționari ai Flagas SRL, firma care deținea depozitul din Crevedia, au transmis presei un comunicat.
„Urmare a tragediei cauzate prin incendiul din localitatea Crevedia, în reprezentarea societății FLAGAS SRL ne găsim cu prioritate preocupați în aceste zile de situația victimelor și a tuturor persoanelor care au avut și au de suferit în orice mod din pricina acestui accident.
La nivelul companiei și la nivel personal, ca administratori ai acesteia, căutăm să identificăm cu rapiditate și eficiență soluții concrete care să sprijine persoanele în suferință și efortul autorităților și care să completeze mobilizarea impresionantă și angajamentul pe care deja mulți oameni de bună credință le-au dovedit fără ezitare.
Încercați de nespusă mâhnire, înțelegem devastați încercarea extremă prin care trec atât de multe familii și sperăm să nu fim descalificați în străduința asumată de a o alina.
În contextul dat și din respectul datorat îndeosebi celor direct afectați de această nenorocire, comunicările noastre vor fi rare și reținute, inclusiv procedurile penale deja inițiate impunându-ne, chiar dacă astăzi nu la nivel formal, o astfel de conduită”.
Toate încercările jurnaliștilor Europa Liberă de a contacta familia Doldurea au fost sortite eșecului. Nu au răspuns nici la apelurile telefonice și nici la mesaje.