Linkuri accesibilitate

Întâlnire Putin-Erdoğan: acordul cerealelor rămâne suspendat, însă liderul turc e optimist


Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, l-a întâlnit pe omologul său rus, Vladimir Putin, la Palatul Bocharov Ruchei, o reședință prezidențială de vacanță la malul Mării Negre construită pe vremea lui Stalin. Soci, 4 septembrie 2023.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, l-a întâlnit pe omologul său rus, Vladimir Putin, la Palatul Bocharov Ruchei, o reședință prezidențială de vacanță la malul Mării Negre construită pe vremea lui Stalin. Soci, 4 septembrie 2023.

Turcia va încerca să medieze blocajul diplomatic al acordului cerealelor din Marea Neagră, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdoğan după ce s-a întâlnit cu Vladimir Putin. Între timp, acordul rămâne suspendat.

Președinții Rusiei și Turciei s-au întâlnit la Soci, oraș de pe malul Mării Negre, pentru a discuta probleme bilaterale, regionale și globale.

Acordul cerealelor din Marea Neagră a fost unul dintre punctele principale ale întâlnirii dintre Vladimir Putin și Recep Erdoğan.

Chiar dacă a refuzat redeschiderea momentană a acordului, Putin s-a arătat deschis la negocieri, iar Erdoğan este hotărât să îl atragă pe președintele rus înapoi în acord, a declarat liderul turc.

„Vom fi pregătiți să ne gândim la posibilitatea de a relua acordul cerealelor, precum i-am spus și dlui. președinte [Erdogan, n.r.], de îndată ce vor fi implementate complet acordurile care ridică restricțiile pe exportul produselor agricole ruse”, a declarat Vladimir Putin la finalul întâlnirii.

„Credem că inițiativa va trebui continuată, corectându-i deficiențele”, a declarat, mai optimist, Erdoğan.

Condițiile Rusiei pentru a redeschide Acordul cerealelor din Marea Neagră sunt „șantaj”, a declarat Ministrul Apărării din Ucraina, Dmytro Kuleba, despre rezultatele întâlnirii de la Soci.

„Acordul cerealelor din Marea Neagră trebuie să fie reluat. Trebuie reluat nu prin șantaj, nu prin concesiile în fața mofturilor Federației Ruse. Nu există niciun motiv legal sau politic pentru retragerea Rusiei din acord. Dacă se fac acum concesii, ei se vor întoarce, într-o lună vor pune alte condiții. E șantaj ca la carte”, a punctat Kuleba, citat de către Ukrinform, agenția de presă națională din Ucraina.

Ministrul Apărării ucrainean a adăugat că Rusia nu este un partener de încredere și că trebuie găsite rute alternative pentru cerealele ucrainene.

Cadru de la întâlnirea de la Soci dintre liderul turc Recep Erdogan și președintele rus Vladimir Putin.
Cadru de la întâlnirea de la Soci dintre liderul turc Recep Erdogan și președintele rus Vladimir Putin.

Turcii sunt cei care au reușit să medieze, în 2022, acordul cerealelor pentru a permite produselor ucrainene să ajungă în continuare pe piețele globale, prevenind astfel o criză alimentară în țările mai sărace de pe Glob.

Turcia consideră că inițiativa de la Marea Neagră trebuie continuată pentru că este „un tub prin care respiră” nevoiașii precum cei din Africa, a precizat Erdoğan după întâlnirea de la Soci.

Într-o întâlnire din 31 august între miniștrii de externe ale celor două țări, aceștia au transmis un mesaj similar.

Alternativele la acordul cerealelor „nu sunt la fel de sustenabile, sigure, sau permanente”, a mai punctat Erdoğan, care i-a prezentat lui Putin un set nou de propuneri pentru a debloca acordul cerealelor.

În iulie, rușii s-au retras din acordul cerealelor pe motiv că Vestul nu și-a respectat obligațiile față de Rusia și de exporturile sale de cereale.

Sancțiunile internaționale nu privesc exporturile de cereale și îngrășământ din Rusia, dar afectează alte domenii care îngreunează exporturile: plățile internaționale, asigurările, aspecte logictice. Printre altele, rușii cer reconectarea Băncii Agricole Ruse la sistemul de plăți SWIFT, pentru a-și exporta mai ușor produsele.

După retragerea din acordul cerealelor, rușii au putut trata orice transport ucrainean pe Marea Neagră drept o potențială țintă militară.

În lipsa acordului, Ucraina a negociat un coridor de solidaritate pentru vasele încărcate cu cereale, care să treacă pe lângă România și Bulgaria în drumul său spre Istanbul/Turcia.

Pe agenda celor doi lideri s-a aflat și crearea unui hub regional de gaz natural, prin care Rusia să exporte carburant către Turcia, care să exporte mai departe spre restul regiunii. Există deja înțelegeri între furnizori și operatori.

Apropierea dintre Rusia și Turcia

Relațiile dintre Rusia și Turcia rămân bune, conform lui Vladimir Putin. Ajuns la întrevederea de la Soci, acesta a declarat că „ritmul relațiilor dintre Rusia și Turcia, câștigate cu participarea dvs. [Vladimir Putin] directă, este menținut” și că acest ritm este „foarte bun”.

Raportul bilateral rămâne, însă, relativ tensionat. Turcia a jucat de ambele părți în ceea ce privește războiul din Ucraina. A vândut ucrainenilor mii de arme și drone, dar a păstrat legăturile economice cu Rusia, care poate exporta prin intermediul ei către restul lumii.

Din pricina situației economice proaste din Turcia, Erdoğan nu-și permite să nu aibă relații bune cu Putin. Comerțul bilateral a crescut în 2022, ajungând la 62 de miliarde de dolari, și a crescut cu 4% în prima jumătate a acestui an, a declarat de la Soci președintele rus.

Pe fond de război, peste 100.000 de ruși au imigrat în Turcia, unde rușii înstăriți „de rând” se pot bucura de mai multe libertăți și cei ultra-bogați pot ocoli sancțiunile vestice. În 2022, rușii au cumpărat în Turcia un sfert din toate imobilele vândute către străini.

Relațiile diplomatice ale Turciei cu Ucraina au rămas, totuși, bune. Erdoğan s-a întâlnit în iulie cu Volodimir Zelenski, moment în care a susținut vocal aderarea Ucrainei la NATO.

XS
SM
MD
LG