Linkuri accesibilitate

România protestează față de încălcarea de către Rusia a spațiului aerian. MApN a descoperit fragmente de la drone diferite


Ministerul Afacerilor Externe, București
Ministerul Afacerilor Externe, București

Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), pentru a i se transmite protestul faţă de încălcarea spaţiului aerian al Romaniei. Reacția MAE vine după ce, în județul Tulcea, s-au găsit fragmente de dronă.

Potrivit unui comunicat MAE, secretarul de stat Iulian Fota a solicitat ferm părţii ruse să înceteze acţiunile la adresa populaţiei şi a infrastructurii ucrainene, inclusiv a celor care ar ameninţa în orice fel siguranţa şi securitatea cetăţenilor români din regiune.

„Din dispoziţia ministrului afacerilor externe, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat de urgenţă sâmbătă, 9 septembrie, la Ministerul Afacerilor Externe, la nivel de secretar de stat. Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis protestul părţii române faţă de violarea spaţiului aerian al Romaniei urmare identificării pe teritoriul ţării noastre, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor fragmente de dronă, similare cu cele utilizate de forţele ruse în cadrul agresiunii împotriva Ucrainei”, a anunţat MAE duminică.

Reacția MAE vine după ce sâmbătă, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis că identificarea la granița României cu Ucraina a unor noi fragmente de dronă reprezintă o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, stat aliat NATO.

Reacția președintelui a venit la puțin timp după comunicatul de sâmbătă al Ministerului Apărării a anunța că militari din Forțele Navale Române au descoperit „elemente de dronă la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru”, județul Tulcea.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale (MApN), Constantin Spânu, a declarat pentru Europa Liberă, că, cel mai probabil, este vorba de o a altă dronă, având în vedere distanța relativ mare între cele două locuri unde au fost găsite fragmentele.

Constantin Spânu precizează că numai expertiza militară, care durează aproximativ o săptămână, va putea clarifica dacă fragmentele găsite până acum provin de la aceeași dronă sau de la drone diferite.

VIDEO | Fragmente din drona explodată pe malul românesc al Dunării, recuperate de Europa Liberă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00

De cealaltă parte, NATO precizează că nu are indicii că noile fragmente dintr-o dronă rusească găsite sâmbătă, 9 septembrie, lângă localitatea Plauru din județul Tulcea, au fost cauzate de un atac intenționat asupra României, membră a Alianței Nord-Atlantice, a transmis secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Sâmbătă și duminică, forţele MApN au cercetat în teren o suprafaţă de peste 80 de kilometri pătraţi în zonele localităţilor Ceatalchioi, Plauru şi Chilia Veche din judeţul Tulcea, şi în judeţul Galaţi, pe malul românesc al Dunării, în proximitatea portului Reni din Ucraina, transmite MApN.

Potrivit unui comunicat, militarii au căutat noi fragmente de dronă, la o distanţă de 3,5 kilometri de Plauru, la semnalările oficialilor locali și cetățeni.

„Militarii Regimentului de Infanterie Marină au executat, sâmbătă, 9 septembrie, în a doua parte a zilei, şi în dimineaţa zilei de duminică, 10 septembrie, misiuni de cercetare în teren, în urma cărora nu s-a confirmat existenţa elementelor semnalate”, a precizat Ministerul Apărării..
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG