Linkuri accesibilitate

Rusia salută „piatra de hotar” surprinzătoare de la G20, în timp ce Ucraina e furioasă


Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a declarat mulțumit de declarația finală a reuniunii G20, în care Rusia nu este condamnată pentru agresiunea împotriva Ucrainei.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a lăudat o declarația comună a liderilor G20 de la Delhi, care nu condamnă Rusia pentru războiul său împotriva Ucrainei. Declarația G20 a denunțat utilizarea forței pentru câștiguri teritoriale, dar nu a făcut nicio mențiune despre agresiunea rusă.

Serghei Lavrov a declarat duminică, într-o conferință de presă, că a fost atinsă o „piatră de hotar”.

„Sincer, nu ne așteptam la asta. Eram gata să apărăm formularea textului. Sudul Global nu mai este dispus să i se țină prelegeri", a spus ministrul rus, potrivit BBC.

„Occidentul își pierde astăzi hegemonia în lume și o ordine mondială multipolară câștigă importanță”, a mai spus diplomatul rus, transmite DPA.

Anul trecut, în Bali, majoritatea membrilor G20 au deplâns în termenii cei mai fermi agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.

În schimb, declarația de la Delhi vorbește despre „suferința umană și impactul negativ adăugat al războiului din Ucraina în ceea ce privește securitatea alimentară și energetică globală”.

Documentul final solicită statelor să „se abțină de la amenințarea sau utilizarea forței pentru a căuta achiziții teritoriale”, care ar putea fi văzute ca fiind îndreptate împotriva Rusiei, dar notează, de asemenea, „opinii și evaluări diferite ale situației”.

Foarte puțini se așteptau la o declarație comună la reuniunea G20 din acest an.

Grupul este profund divizat în legătură cu agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitri Kuleba, a transmis pe X (fostă Twitter) că „referitor la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, G20 nu are nimic pentru ce să fie mândru”.

Diplomați citați de Reuters au spus însă că declarația finală este satisfăcătoare, în condițiile în care Rusia nu ar fi acceptat niciodată o condamnare directă pentru războiul împotriva Ucrainei. Documentul ar însemna, spun ei, că inclusiv Rusia s-a angajat să nu ocupe vreun teritoriu prin forță.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG