După 50 de ani de comunism, imediat după Revoluție, în anii '90, democrația aducea românilor și mirajul sondajelor de opinie. Patronii institutelor erau considerați în epocă adevărate monumente ale științei, chiar dacă uneori erau asumați ca apropiați ai unor partide politice.
Rezultatele date de institutele de sondare se apropiau foarte mult de cele ale alegerilor.
Anii 2000 au adus diluarea încrederii în sondajele de opinie.
În 2009, după ce casele de sondare dădeau rezultate total opuse pentru cursa prezidențială dintre Traian Băsescu și Mircea Geoană, încrederea s-a prăbușit.
AUR, pentru prima dată „pe primul loc”
Partidul catalogat ca extremist AUR ajunge, conform unui sondaj realizat în ultima săptămână din august, pe prima poziție într-o viitoare confruntare electorală.
Îl despart două puncte procentuale de PSD (25%) și 12 puncte procentuale de PNL(15%).
Anunțul a fost făcut de institutul de sondare a opiniei publice INSOMAR, după o tăcere de câțiva ani a institutului. Conform actelor de la Registrul Comerțului, acesta este al unei firme care are activitatea suspendată de zece ani.
În 2009, înainte de alegerile prezidențiale, INSOMAR îl credita pe candidatul pierzător, Mircea Geoană, cu 10 procente peste cel care avea să câștige alegerile prezidențiale, Traian Băsescu.
Politologii vremii considerau, la acel moment, că rezultatele sondajului sunt un cadou pe care patronul televiziunii Realitatea, Sorin Ovidiu Vîntu, cercetat penal în mai multe dosare pentru fraude economice, i-l făcea lui Mircea Geoană, în speranța că acesta din urmă îl va putea ajuta după câștigarea alegerilor.
Cine deține institutele de sondare a opiniei publice
INSOMAR S.A. - o afacere suspendată, teoretic, din 2013, controlată de Maricel Păcuraru și Cozmin Gușă
Institutul Național pentru Studii de Opinie și Marketing (INSOMAR S.A.) a fost înființat în 1999 și era controlat de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.
Oficial, INSOMAR S.A. și-a suspendat activitatea pe 1 iulie 2013 și are acum ca acționar principal compania petrolieră PSV Company S.A.
La rândul ei, PSV Company este deținută majoritar de offshore-ul cipriot ELBAHOLD LIMITED, cumpărat în 2011 de oamenii de afaceri Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru. Acesta din urmă a fost condamnat pentru corupție la patru ani de închisoare.
Într-un interviu din 2011, Cozmin Gușă explica că a cumpărat Elbahold. Insomar era unul dintre obiectivele sale.
„Dupa ce am părăsit politica în 2008, (...) am tot asteptat oportunitățile potrivite pentru un business de anvergură. (...) Această investiție am făcut-o tocmai din dorința mea de a-mi extinde business-ul de consultanță și prognoză geopolitică. În urma cu vreo 3 luni de zile, aducându-mi aminte de brandul INSOMAR, care stătea nefolosit, ne-a venit ideea mie și partenerului meu, Maricel Pacuraru, să încercăm această achiziție (...) Vazând apoi portofoliul de participații în mass-media, fie majoritare, fie minoritare, am început să ne uităm cu atentie", explica Gușă pentru Hotnews.
PSV Company S.A. a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 9.972 de lei și un profit de 2.185.553 de lei, potrivit bilanțului depus la Ministerul de Finanțe.
Pe lângă INSOMAR, PSV mai deține active la Realitatea Media S.A., alături de o altă firmă controlată de Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru, în procente egale (50%). Strategies - Research - Investment S.R.L. are ca obiect principal de activitate „cercetare-dezvoltare în științe sociale și umaniste”, dar nu mai derulează afaceri cel puțin din 2017, conform declarațiilor depuse la Ministerul de Finanțe.
CURS - jurnalistul cu soția deputată
Fondat în 1996, Centrul de Sociologie Urbană și Regională CURS S.R.L., un alt jucător important pe piața sondajelor de opinie, este deținut în totalitate de fostul jurnalist Iosif Buble. Tot el mai e proprietar și al Online Research SRL care se ocupă tot cu activitati de studiere a pieței și sondare a opiniei publice.
În 2022, CURS a avut o cifră de afaceri de aproximativ un milion de euro (4.605.906 lei) și un profit de aproximativ 800 de mii de euro (3.678.788 de lei), iar fratele lui mai mic, înființat în 2019, doar 64.000 de euro (290.800 de lei) cifră de afaceri și 32.000 de euro(145.000 de lei), profit.
CURS a obținut o parte din venituri și din contracte cu statul. În 2023, a primit de la Consiliul Județean Ilfov un contract de 75.000 de lei, iar cu un an înainte mai primise unul de 60 de mii de lei.
De la Loteria Română a primit 129.125 de lei, iar de la Primăria Sectorului 5, în 2021, 134.453,76 de lei. În același an, a mai încasat și 40 de mii de lei de la ISCIR.
Iosif Buble a fost jurnalist la Antena 3 și are, pe lângă institutele de sondare a opiniei publice, site-ul www.știripesurse.ro.
Este căsătorit cu Diana Tușa, actuală deputată PSD, fostă parlamentară PNL.
Conform declarației de avere depusă de soția sa, doar în 2022 a constituit depozite bancare de aproximativ un milion de euro.
INSCOP - un institut relativ nou
Fondat în 2013, INSCOP Cercetare SRL este deținut de Remus Ioan Ștefureac și Ada Cornea Luca.
În 2022, a avut o cifră de afaceri de aproximativ 350 de mii de euro (1.615.196 de lei).
În site-ul de licitații publice, apare că a primit un contract de 119 mii de lei, în 2021, de la Universitatea Politehnică București.
Remus Ioan Ștefureac este unul dintre cei șase administratori ai Niro Investment Group.
Patronul NIRO, Dumitru Nicolae, a fost condamnat la 2 ani și 4 luni în dosarul Microsoft pentru trafic de influență.
SOCIOPOL și fostul purtător de cuvânt al guvernului Ponta
Tot în 2013, sunt înființate două firme de cercetare și consultanță sociologică care includ numele Sociopol S.R.L. În prima, unic acționar este purtătorul de cuvânt al Guvernului Ponta între 2009-2013, Mirel Palada, iar în cea de-a doua acesta deține 95% din acțiuni.
Până la acel moment, Mirel Palada era asociat cu Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, condamnat în dosarul Grivco, și cu Mihai Motoc în Compania de Cercetare Sociologică și Branding Forum S.R.L..
Conform site-ului de licitații publice, Cercetare Consultanță Sociologică „Sociopol S.R.L” a câștigat o atribuire directă și a participat la o licitație deschisă.
IMAS este deținută de un fost deputat PSD
Principalul acționar al IMAS este și el un apropiat al PSD.
Sociologul Alin Teodorescu, care deține aproape 54% din acțiunile IMAS, a fost șef al Cancelariei ex-premierului Adrian Năstase și deputat PSD de Brăila în perioada 2000-2004.
După ieșirea de pe scena politică, a criticat guvernările PSD pentru slaba eficiență.
Metro Media Transilvania & IRES, controlată de fostul vicepremier PSD
Metro Media Transilvania este deținută, din 2021, în proporție de 100% de soția fostului ministru Vasile Dîncu, Maria Dîncu.
Politicianul din Cluj, care a fondat institutul de sondare a opiniei publice în 1994, a fost deputat de Cluj, ales pe listele PSD, în legislatura 2004-2008, ministru al Informațiilor Publice în guvernul condus de Adrian Năstase, ministru al Administrației și Dezvoltării Regionale în guvernul Dacian Cioloș și, din 25 noiembrie 2021 până pe 24 octombrie 2022, a fost ministrul Apărării Naționale în guvernul Nicolae Ciucă.
Dîncu a demisionat după ce, la începutul războiului ruso-ucrainean, a afirmat că românii ar trebui să se obișnuiască cu ideea de a fi vecini cu Federația Rusă.
Vasile Dîncu a mai afirmat că „singura șansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia” și „ideal ar fi să se ajungă la o situație de negociere, chiar dacă s-ar ajunge la un conflict înghețat, negocierea tot ar face mai mult bine decât ceea ce se întâmplă acum”.
Vasile Dîncu a fost unicul acționar al Institutului Român pentru Evaluare și Strategir (I.R.E.S.) S.R.L. până în 2016. El a cedat atunci părțile sociale lui Ovidiu Iacob Turcu - 95% și Cornel Hirian -5%. Motivația renunțării la participațiuni era că urma să fie numit vicepremier.
Datele financiare arată că, după ieșirea lui Vasile Dîncu din acționariat, cifra de afaceri a IRES a crescut constant. IRES este una dintre firmele de sondare a opiniei publice cu cele mai numeroase contracte de la stat.
Doar în 2023 a primit bani de la Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală - 149.868 de lei, de la Radiodifuziunea Română - 66.950 de lei și Universitatea Babeș Bolyai - 42.558 de lei, toate pentru sondarea opiniei publice.
Avangarde & The Center, ale sociologului Marius Pieleanu
La Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde SRL, acționar unic este sociologul Marius Pieleanu. Firma a avut o cifră de afaceri de 1.285.185 în 2022 și un profit de 613.141 de lei.
Și la The Center, acționar majoritar este tot sociologul Marius Pieleanu care deține 60% dintre acțiuni, alături de Vladimir Ionașc - 40%.
Politolog: Sondajele măsoară obsesiile sociologilor
Politologul Cristian Pîrvulescu spune că institutele de sondare a opiniei publice și-au pierdut de multă vreme menirea pe care o aveau și, de aceea, preluarea sondajelor de opinie ar trebui făcută cu precauție.
„Mă întreb care mai este potențialul lor științific pentru că ele și-au schimbat proprietarii, nemaifiind rentabile, și au devenit majoritatea, de fapt, niște afaceri. Ori problema e că atunci când faci cercetare, când faci știință, nu profitul contează, ci calitatea datelor”, explică Pîrvulescu.
El amintește de prima politizare cunoscută la nivelul societății.
„Firma lui Sorin Ovidu Vântu se numea GelSor, de la Gelu și Sorin. Gel venea de la Gelu (n.r. Gheorghe Teodorescu), sociologul de la Iași care a fost închis în afacerea cu finanțarea campaniei din 2009, și Sor venea de la Sorin (Sorin Ovidiu Vîntu), cei doi fiind prieteni din copilărie. Era un sociolog onorabil, ajunsese profesor la Facultatea de Sociologie de la Universitatea din Iași. Când cei doi au avut probleme cu legea, societatea s-a închis. A ajuns la Păcuraru și Gușă, cum ați descoperit, și e evidentă apropierea de Rusia”, explică profesorul Pîrvulescu.
Acesta mai spune că există o problemă de filozofie cu importanța și semnificația sondajelor de opinie, ridicată de întrebarea ce măsoară de fapt acestea.
Sondajele rămân însă un instrument important pentru politicieni, mai ales în anii electorali.prof. Cristian Pîrvulescu, politolog
„Întrebarea și-o punea deja în 1972 marele sociolog francez Pierre Bourdieu într-o conferință intitulată „Opinia publică nu există”. El ridică, din punct de vedere sociologic o obiecție clară în ceea ce privește sondajele de opinie, pentru că el se întreba dacă sondajele de opinie măsoară ceva care e definit că ar fi opinie sau măsoară obsesiile sociologilor și atunci nu cumva ele fabrică o agendă și fabrică o așa-zisă realitate”, explică Pîrvulescu.
„Iată, va spune Simion: «Avem 27%, suntem pe val, țara este a noastră, trăiască România dodoloață!». PSD-ul vine și zice: «E o minciună fenomenală. Noi suntem pe primul loc, avem 32% și ceilalți au 18% sunt în urmă.»”, explică Pîrvulescu.
El spune că uneori sondajele care se bat cap în cap sunt preluate chiar de același site, ducând la o și mai mare confuzie.
Politologul amintește că a existat o încercare acum 15-20 de ani, din partea Asociației de Sociologie, de creare a unui instrument care să ateste credibilitatea institutelor de sondare, dar ideea a rămas la nivel de intenție.
Tot un regres a fost și că, dacă la începutul anilor 2000, institutele publicau și seturile de date în baza căroara ajunseseră la concluziile pe care le prezentau public, acum nu mai sunt publice acestea, așa că poate fi orice în spatele lor.
Profesorul spune că este o greșeală fundamentală, din punctul lui de vedere, crearea de politici publice pe baza rezultatelor oferite de sondajele de opinie, pentru că acestea se schimbă de-a lungul timpului.