Linkuri accesibilitate

Cum ar fi ajuns pe mâna DNA, șeful PSD Vaslui, Gh. Buzatu. Afacerile cu nevasta unui coleg și trădat de omul de casă


Dumitru Buzatu, președinte al CJ Vaslui este prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă. Imagine cu caracter ilustrativ.
Dumitru Buzatu, președinte al CJ Vaslui este prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă. Imagine cu caracter ilustrativ.

Un contract în valoare de 290 milioane de lei reziliat și o ceartă între prieteni ar fi condus la prinderea în flagrant a lui Dumitru Buzatu când ar fi primit 1,25 milioane de lei mită. Societatea care a făcut o parte din lucrări este deținută, în proporție de 50% de soția unui deputat PSD.

Neînțegerile dintre un constructor de drumuri și șeful CJ Vaslui au plecat de la întârzierile de plată pentru o lucrare de asfaltare a unui drum județean de 82 de kilometri. Lucrările la „Drumul Strategic Bârlad – Laza – Codăești”- format din trei loturi - au început în 2020, apoi au luat pauză pe perioada pandemiei de Covid 19.

Valoarea contractului a fost modificată de mai multe ori, fiind invocate explozia prețurilor la materialele de construcție și războiul din Ucraina.

Într-un final, contractele pentru două din cele trei loturi au fost reziliate.

Câștigător detașat al licitației inițiale, care și-a adjudecat două din cele trei loturi, a fost firma SC Soragmin SRL. Valoarea lucrărilor la nivelul anului 2020 era de 70 milioane de lei. La scurt timp după ce a început lucrările, Soragmin SRL a renunțat la contract invocând creșterea prețurilor. În prezent, licitația este în desfășurare pentru desemnarea unui nou constructor.

„Voință am avut, dar nu s-a putut. Sunt lucrări multe neplătite. Este vorba de 11 milioane de lei. Verificăm și le plătim dacă oamenii le-au făcut. Lotul 3 al drumului strategic este realizat într-un procent de 50% , iar loturile 1 și 2 au un procent de realizare de 70%. Plătim executanților cât se cuvine. La loturile 1 și 2 lucrările au început în luna martie 2020, iar la lotul 3 - în luna mai 2020”, explica Dumitru Buzatu în urmă cu 4 zile.

Soție de deputat și contractele cu CJ

Potrivit termene.ro, Soragmin SRL este administrată de Cristina Mădălina Șelaru și are ca acționar o altă firmă, Salcia SRL. Cea din urmă societate este deținută de surorile Cristina Șelaru și Stela Mirabela Popică, fiecare cu câte 50 procente.

Tatăl lor este Emil Savin, zis Farmazon, patronul Transmir SRL. Acesta era omul de casă al lui Buzatu, dar în urmă cu ceva vreme cei doi s-au certat. Potrivit Libertatea, Farmazon l-a trădat pe Buzatu și cel din urmă a pus gând rău noului contract de lucrări, pe care firma Soragmin dorea să-l reia. Farmazon l-a chemat la pescuit pe Buzatu și, împreună cu un partener de afaceri din Cluj, i-ar fi dat mita care ar fi fost găsită de DNA în mașina președintelui Consiliului Județean.

Declarația de avere a deputatului PSD Popică din care rezultă că soția sa controlează firmele Transmir și Salcia
Declarația de avere a deputatului PSD Popică din care rezultă că soția sa controlează firmele Transmir și Salcia

Stela Popică este soția deputatului PSD de Vaslui Andrei Eduard Popică, un „lup tânăr” al PSD, aflat la primul mandat în Parlament. Înainte de a fi ales deputat, Popică a fost consilier județean în Vaslui și prefect al județului.

Anul trecut, soția sa a încasat 245.000 de lei dividende de la Salcia SRL, firma care asfalta drumul strategic.

Costuri crescute exponențial

Ideea modernizării drumului a încolțit în 2017. CJ Vaslui era dispus să chletuiască 8 milioane de lei. Restul fondurilor necesare proveneau din fonduri europene.

În 6 ani, adică până în 2023, costurile proiectului parte CJ Vaslui au crescut de aproape 9 ori și au ajuns la 70 milioane de lei, potrivit publicației Vremea Nouă. Pentru a face față acestor cheltuieli aprobate fără minime verificări de către consilierii județeni, instituția condusă de Dumitru Buzatu s-a împrumutat de la bănci și de la Trezoreria statului, scrie presa locală.

În iunie 2023, după trei ani de pauză pe șantierele Drumului Strategic Bârlad – Laza – Codăești, Consiliul Județean Vaslui a aprobat noii indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții, dar și valoarea totală a proiectului, în cuantum de 289.445.348,94 lei inclusiv TVA. Partea Consiliului Județean - 70 de milioane, restul - banii europeni obținuți printr-un program regional.

Până în prezent, au fost executate lucrări în sumă de 105.314.981 de lei din valoarea totală a contractului de aproape 290 milioane de lei. O parte dintre lucrări - cele pentru loturile 1 și 2 - au fost făcute de Sorgamin.

Ce a întreținut cearta Buzatu - Farmazon

DNA a anunțat că, în același dosar, a reținut un expert din Botoșani. „În cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între reprezentantul societății comerciale respective (martor în cauză) și Dumitru Buzatu, președintele Consiliul județean Vaslui, ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor unor facturi de circa 3 milioane de euro și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă”, arată DNA.

În aceste condiții, CJ Vaslui a angajat un expert să analizeze stadiul lucrărilor. După ce a întocmit un raport mincinos, expertul Radu Judele, asociat în firma Drum Pod Invest SRL, i-a cerut lui Farmazon 714.000 mii de lei cu scopul de „a favoriza” societatea martorului denunțător. În martie și aprilie 2023, expertul a primit suma solicitată, iar Judele a înaintat către CJ concluziile raportului și instituția a plătit facturile contestate de 3 milioane de euro.

Reținut după ce a cerut o șpagă de 10%

Președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost reținut de procurorii DNA după ce a ar fi primit o mită de 1,25 milioane de lei de la reprezentanții Soragmin, ceea ce reprezintă 10% din valoarea unui contract de lucrări publice. Buzatu este prezentat Tribunalului Vaslui, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Biroul Politic Național al PSD a decis sâmbătă cu unanimitate excluderea președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, din partid, a declarat premierul Marcel Ciolacu, președintele social-democraților.

Marcel Ciolacu a anunțat totodată că PSD a luat act de demisia lui Tudor Buzatu - fiul șefului CJ Vaslui - din funcția de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului și că a propus BPN suspendarea din partid a soției lui Dumitru Buzatu, senatoarea Gabriela Crețu.

Președintele CJ Vaslui a ieșit în evidență prin câteva declarații în lunga sa carieră de politician.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG