Linkuri accesibilitate

Repatrierea din Israel | Statul român nu plătește transportul. De ce costă ca să te întorci acasă?


Israel, aeroportul Ben Gurion - tabela de plecări. Pe 7 octombrie, multe dintre zboruri au fost anulate.
Israel, aeroportul Ben Gurion - tabela de plecări. Pe 7 octombrie, multe dintre zboruri au fost anulate.

Sirenele sună aproape fără oprire în Israel, sunt bombardamente dinspre și înspre Gaza. Mai sunt 450 de români acum în zona decimată de război. Dacă vor să vină acasă însă, întoarcerea e pe banii fiecăruia. Statul român nu asigură repatrierea gratuită. Nu la fel a făcut Bulgaria.

„Am plătit 350 de euro de persoană, adică 3.500 de lei amândoi, de cuplu, pentru biletul de întoarcere. Asta nu s-a auzit la televizor până acum, se aude doar că Guvernul susține TAROM-ul și trimite aeronave acolo, doar că să știți că dacă ajungeți în aeroport trebuie să aveți banii ăștia, altfel nu puteți zbura, nu puteți să vă achiziționați biletele. E foarte simplu”, a scris Ana Baniciu, o artistă din România întoarsă din Israel după izbucnirea războiului. Postarea ei a stârnit numeroase comentarii și reproșuri la adresa statului român.

Aceeași nedumerire o au și alți mulți români care încearcă să fugă de bombele din Orientul Mijlociu. Dacă e repatriere, de ce mai plătesc.

Peste 1700 de oameni au ajuns de sâmbătă încoace, în România, din Israel, ajutați de statul român. În ce a constat ajutorul, explică pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip.

„Prin intermediul celulei de criză, am discutat cu diverse companii private și naționale să aloce anumite locuri pentru cetățenii români care doreau să revină în România. Companiile respective păstrează un anumit număr de locuri pe care le pot rezerva românii pe care noi îi aveam pe liste”, spune Radu Filip.

Prin urmare, locurile pentru românii care au vrut să se întoarcă acasă au fost rezervate de celula de criză a Ministerului de Externe la mai multe companii, printre care și Tarom.

Au existat chiar și curse suplimentare, cerute de statul român și făcute de Tarom după ce o companie privată (Wizz Air) a sistat toate zborurile către Israel.

Tarom este o companie deținută de statul român, iar în 2022, când avea peste 1100 de angajați, a raportat o pierdere de 275 de milioane de lei.

De ce nu au fost gratuite zborurile din Israel spre România?

„Spațiul aerian al Israelului este deschis. Adică se pot procura bilete de pe site-ul companiilor care operează curse către București sau alte destinații din Europa sau către alte destinații safe și nu este vorba de evacuări. Vorbim de evacuări în momentul în care nu există posibilități de transport”, explică Radu Filip.

Cum se pot cumpăra bilete la cursele pentru care există rezervări făcute de MAE?

Românii care încă mai sunt în Israel și au nevoie de sprijinul statului pentru repatriere trebuie să se adreseze Ambasadei României de la Tel Aviv. Datele lor de contact vor fi înregistrate și, în momentul în care există zboruri la care statul român a făcut rezervări, vor fi anunțați.

Secția consulară a României în Israel a postat, pe pagina oficială de Facebook, un anunț privind repatrierea

Autoritățile române facilitează la acest moment repatrierea, în funcție de cerere, prin curse comerciale suplimentare, contra-cost.
Vă recomandăm să urmăriți în mod constant cursele disponibile spre România (chiar și spre alt oraș decât destinația inițială sau cu escală) și să încercați achiziționarea de bilete pentru cursele disponibile.
În cazul în care vă aflați într-o situație de urgență (cursa aeriană în ziua curentă a fost anulată, nu aveți cazare, aveți probleme de sănătate, familii cu copii mici), vă rugăm să transmiteți un mesaj pe whatsapp doar la următoarele numere de urgență : +972545643279 sau +97254 3998038 cu următoarele informații grupate într-un SINGUR MESAJ:
- Numele complet
- Locația în care vă aflați
- Date de contact
- Detalii privind situația în care vă aflați (ce bilete aveți, curse anulate, posibilitate de deplasare pe cont propriu spre aeroportul Ben Gurion)
ATENȚIE: Dacă faceți parte dintr-un grup (pelerini, prin agenție de turism, organizat pe cont propriu), rugăm UN SINGUR MESAJ din partea coordonatorului pentru toți membrii grupului.
Dacă aveți cumpărate bilete pentru următoarele zile și dispuneți de cazare, vă rugăm să așteptați comunicările din partea companiei aeriene unde aveți bilete privind statusul zborurilor.
IMPORTANT! Cetățenii cu dublă cetățenie româno-israeliană sau cetățenii români rezidenți în Israel, sunt rugați să contacteze Ambasada doar în caz de forță majoră, până la alte informații. Vor avea prioritate cetățenii români turiști cu curse anulate în ziua curentă și care nu mai dispun de cazare.

În ceea ce privește alte probleme care ar putea apărea, purtătorul de cuvânt al MAE a asigurat că „nu au existat cetățeni români care au solicitat sprijinul consular al misiunii diplomatice și care să fi rămas pe aeroport”.

Cum a procedat statul român în alte situații similare

În 2011, autoritățile române au scos din Libia, țară în care izbucnise războiul, iar situația se degrada rapid, peste 700 de oameni - români și de alte naționalități. A fost nevoie de mai mult zboruri - ele au fost făcute cu avioane militare, pentru că pentru zborurile civile accesul era imposibil.

Trei ani mai târziu, în 2014, când Israelul a avut o acțiune militară în Fâșia Gaza - între 14 iulie și 4 august- peste 150 de români au fost aduși acasă, cu trei transporturi militare.

„Cheltuielile ocazionate de această acţiune de repatriere au fost acoperite, integral, din fondul special al MAE, destinat gestionării crizelor consulare”, scrie într-un raport MAE în care sunt menționate aceste misiuni.

În afara de cazurile excepționale, cum ar fi astfel de evacuări din zone de război în care spațiul aerian e închis, au mai existat și alte situații în care statul român a organizat transportul românilor înapoi acasă. Și l-a plătit.

Bani de la stat pentru zborurile anulate ale unei companii private

În septembrie 2022, BlueAir, companie aeriană din România (care a intrat în insolvență în martie 2023), a anulat zeci de zboruri și mii de români au rămas pe aeroporturile din lume. O decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, din 7 septembrie 2022, a decis repatrierea cetățenilor români afectați de suspendarea zborurilor către România operate de compania aeriană BlueAir și care solicită în mod expres sprijinul autorităților române.

Hotărârea CNSU a fost urmată de o hotărâre a Guvernului, care a alocat fondurile necesare pentru ca Tarom, compania națională, să poată face zborurile de repatriere.

Într-un răspuns pentru Mediafax, Guvernul a estimat că, în cazul Blue Air, s-au repatriat cu ajutorul statului peste 1000 de români, iar suma totală alocată pentru zborurile Tarom a fost de 5 milioane de lei.

Cum au procedat alte țări după izbucnirea războiului din Israel

Bulgaria a decis să-și aducă acasă cetățenii aflați în Israel cu avioanele guvernamentale AIRBUS care sunt la dispoziția demnitarilor. La sosirea primului transport pe aeroport cetățenii bulgari repatriați au fost așteptați de conducerea Parlamentului, iar în avion a fost și ministrul Transporturilor. Au fost organizate două astfel de zboruri de repatriere, iar un al treilea avion va pleca azi de la Sofia la Tel Aviv.

În Moldova, autoritățile au procedat precum cele din România. Au sprijinit repatrierea cetățenilor moldoveni prin înlesnirea unor rezervări la zborurile de linie.

Moldovenii aflați în Israel discută pe rețelele de socializare cum să ajungă mai rapid la Chișinău și se plâng că biletele s-au scumpit, ajungând până la 700 de dolari într-o direcție.

„Dragi cetățeni, cine știe sigur dacă sunt zboruri spre Chișinău?”, întreabă o femeie în grupul „Moldovenii în Israel” de pe Facebook.

În comentarii, utilizatorii spun că unele companii anulează zborurile, iar alții le recomandă celor care întreabă să contacteze Ministerul de Externe și Ambasada R. Moldova din Israel sau să zboare la Iași și București.

Pe 10 octombrie, la Ministerul de Externe al Moldovei a avut loc o ședință a celulei de criză. Reprezentanții ministerului au spus că au primit peste 300 de solicitări de informații cu privire la zborurile comerciale și situația din Israel.

Ministerul discută cu operatorii aerieni pentru a vedea dacă este posibil să fie suplinite cursele către și dinspre Tel Aviv.

Spania a trimis două avioane militare în Israel pentru a evacua aproximativ 500 de spanioli ale căror zboruri comerciale au fost suspendate în urma atacurilor mortale ale Hamas din weekend, a declarat marți ministrul interimar al Apărării, Margarita Robles, preluat de Reuters.

Și Ministerul de Externe al Portugaliei a spus că va evacua 190 dintre cetățenii săi din Israel cu avioanele forțelor aeriene spre Cipru.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG