Linkuri accesibilitate

Stare de alertă maximă în Franța. 7000 de soldați mobilizați după atentatul de vineri


Un profesor a fost ucis într-un atac, vineri, într-o școală din Arras, în nord-vestul Franței. Alte trei persoane au fost grav rănite.
Un profesor a fost ucis într-un atac, vineri, într-o școală din Arras, în nord-vestul Franței. Alte trei persoane au fost grav rănite.

Franța a mobilizat 7000 de soldați și a ridicat nivelul de alertă la maximum după atentatul de vineri, de la Arras (nord-vestul țării) . Un profesor a fost înjughiat mortal de un bărbat de origine cecenă, iar alte trei persoane au fost rănite grav. Mobilizarea este valabilă până luni seara.

Decizia de mobilizare a militarilor din forța Sentinelle a fost luată după o reuniune de urgență, la Palatul Élysée, prezidată de Emmanuel Macron.

Franța și-a ridicat și nivelul de alertă la cea mai înaltă poziție. Macron a declarat că o „tentativă de atac”, separată, într-o altă regiune, a fost dejucată de forțele de securitate.

Președinția franceză a declarat că soldații vor fi mobilizați până luni seara sau până la noi ordine, ca parte a unei operațiuni în desfășurare de patrulare în marile centre ale orașelor și în locurile turistice.

Alerta de securitate vine în timp ce în Franța se desfășoară Cupa Mondială de Rugby. Echipa națională a țării gazdă se pregătește să înfrunte Africa de Sud sâmbătă seară, în sferturile de finală.

Franța a fost vizată de o serie de atacuri islamiste de-a lungul anilor, cel mai grav fiind un atac simultan al unor oameni înarmați și atacatori sinucigași asupra locurilor de divertisment și cafenelelor din Paris, în noiembrie 2015.

Vineri, un cecen de aproximativ 20 de ani a intrat într-o școală din Arras, în nord-vestul Franței, a înjunghiat mortal un profesor și a rănit grav alte patru persoane. Martorii susțin că cecenul ar fi strigat în momentul atacului „Allahu Akbar”(Allah este mare).

Suspectul atacator, Mohammed Moguchkov, a fost arestat. Moguchkov este din regiunea Ceceniei din sudul Caucazului, provincie majoritar musulmană. El era deja în atenția autorităților franceze ca o potențială amenințare la securitate, a declarat o sursă din poliție pentru AFP, și pus sub supraveghere electronică și fizică de către agenția națională de informații a Franței, DGSI. Alte șapte persoane au fost reținute în ancheta deschisă imediat după atac.

Ministrul de Interne francez, Gerald Darmanin, a declarat vineri că atacul de la Arras are o legătură cu evenimentele din Orientul Mijlociu, unde Israelul desfășoară o ofensivă militară pentru a elimina luptătorii Hamas după atacul lor mortal în Israel sâmbătă trecută.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG