Linkuri accesibilitate

Al doilea grup de români a ieșit din Fâșia Gaza. Povestea lui Ștefan, românul care a filmat drumul până acasă


Cetățeni români și membrii lor de familie în timpul evacuării din Fâșia Gaza în Egipt, într-o fotografie furnizată de Celula de criză a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la evacuarea primului grup.
Cetățeni români și membrii lor de familie în timpul evacuării din Fâșia Gaza în Egipt, într-o fotografie furnizată de Celula de criză a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la evacuarea primului grup.

Alţi 41 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit miercuri seară din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah, anunță Ministerul de Externe. 93 de persoane se află de miercuri în România.

„41 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt) şi se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

MAE precizează că cel de-al doilea grup va ajunge în România „în perioada următoare”.

Aproape 150 de români au ieșit din Fâșia Gaza. 93 au ajuns deja acasă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:24 0:00

Ministerul descrie că cei 41 de oameni au intrat în Egipt „în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituţionale”.

Un al treilea grup de români și membri de familie, format din 107 peroane, a primit acordul autorităților egiptene și israeliene să plece din Gaza, potrivit unui document consultat de Europa Liberă.

Aceștia ar urma să treacă granița de la Rafah, dintre Gaza și Egipt, în cursul zilei de vineri.

Evacuarea celorlalți cetățeni români va avea loc „în funcţie de evoluţiile din teren şi de acordul părţilor implicate”, deoarece „situaţia de securitate din regiune se menţine complexă şi volatilă, ceea ce implică adaptarea constantă a planurilor de evacuare, în funcţie de factorii din teren, astfel încât siguranţa persoanelor evacuate să nu fie pusă în pericol”.

Punctul de trecere a frontierei de la Rafah, între Fâşia Gaza şi Egipt, a fost redeschis joi pentru a permite evacuarea persoanelor străine, cu dublă cetățenie și a răniților, dar şi a pentru a permite TIR-urilor cu ajutoare să intre, a anunţat un oficial palestinian.

Miercuri, 93 de cetăţeni români şi membri de familie au ajuns în România, cu o aeronavă TAROM.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG