Linkuri accesibilitate

Bojdeuca lui Ion Creangă: Amintiri din renovare și povestea paralelor cheltuite


Casa memorială a scriitorului Ion Creangă a fost renovată ultima dată, înainte de proiectul început în 2017, înainte de Revoluție, tocmai în 1984.
Casa memorială a scriitorului Ion Creangă a fost renovată ultima dată, înainte de proiectul început în 2017, înainte de Revoluție, tocmai în 1984.

Refacerea casei memoriale din Iași a lui Creangă s-a desfășurat lent și a costat peste 4 milioane de lei. A fost nevoie de șase ani și s-a încheiat cu un final controversat.

Ministerul Culturii va verifica modul în care a fost refăcută bojdeuca de la marginea Iașului în care a locuit scriitorul Ion Creangă în perioada 1872-1889.

Restaurarea casei pe care marele povestitor plătea 50 de galbeni (600 de grame de aur) în 1879 a costat în 2023 aproape 700 de mii de lei (135.000 de euro), bani europeni.

Pe lângă casa de 55 de metri pătrați, constructorul – firma ieșeană Iasicon – a mai făcut lucrări și la versantul pe care e situată bojdeuca și a modernizat curtea interioară și o clădire muzeală.

Deviz bojdeuca - cover
Devizul general al lucrărilor la Ansamblul Muzeal „Ion Creangă” din Iași

Nota de plată finală pentru restaurare, fără TVA: peste 4 milioane de lei (aprox. 840.000 de mii de euro), potrivit Consiliului Județean Iași. Din această sumă, construcția efectivă a fost de 3,3 milioane de lei. La aceste sume se adăugă TVA.

Însă nu neapărat suma cheltuită i-a supărat pe cei care iubesc bojdeuca lui Ion Creangă, ci mai degrabă ce a ieșit.

Ieșenii și nu numai s-au plâns că renovarea și reamenajarea casei și a curții au șters din farmecul pe care mica gospodărie din cartierul ieșean Țicău o avea în trecut.

În replică, autoritățile și architecții responsabili de lucrări spun că modernizarea/restaurarea era vitală și că lucrarea a respectat la virgulă toate recomandările.

Deschiderea oficială a acesteia a fost anunțată pentru 15 decembrie.

Control al Ministerului Culturii

Până atunci, la bojdeuca în care Ion Creangă a pus pe hârtie celebrele „Amintiri din copilărie” ar trebui să ajungă și o echipă de la Ministerul Culturii, care va verifica cum a fost făcută restaurarea din punct de vedere a respectării legilor patrimoniului.

„Raluca Turcan (ministrul Culturii, n.r.) a solicitat Corpului de control verificarea legalității emiterii avizului pentru intervenția realizată asupra monumentului istoric «Bojdeuca scriitorului Ion Creangă»”, precizează Ministerul Culturii.

Acoperișul casei memoriale a fost schimbat în totalitate. Constructorii susțin că au folosit același tip de lemn la renovare.
Acoperișul casei memoriale a fost schimbat în totalitate. Constructorii susțin că au folosit același tip de lemn la renovare.

De la Iași, Bobi Apăvăloaei, director al Direcției Județene pentru Cultură – instituția care reprezintă Ministerul Culturii în teritoriu – este sigur că lucrările au fost realizate corect.

„Tot dosarul de restaurare a fost studiat de Comisia Regională a Monumentelor Istorice în decembrie 2019. Dacă ar fi fost ceva în neregulă, existau toate pârghiile pentru a remedia eventuale probleme. Locația a fost renovată cu respectarea normelor pentru refacerea bunurilor de patrimoniu”, precizează Bobi Apăvăloaei.

Controverse pe rețelele sociale

Reacția ministerului vine după ce Consiliul Județean (CJ) Iași și Costel Alexe, președintele instituției, au anunțat săptămâna trecută, pe Facebook, finalizarea lucrărilor la casa memorială și la parcul amfiteatru din fața bojdeucii.

Fotografiile au stârnit un val de reacții negative.

În locul unui izvor care ieșea dintr-o mică țeavă, acum a fost creată o mică fântână, cu diametrul de aproape 40 de centimetri
În locul unui izvor care ieșea dintr-o mică țeavă, acum a fost creată o mică fântână, cu diametrul de aproape 40 de centimetri

Contactat de Europa Liberă, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Costel Alexe, a spus că nu este supărat de comentariile de pe rețelele de socializare.

„Cred că Ion Creangă ar fi mândru să vadă că umorul românesc s-a păstrat atât de bine, iar astăzi, la distanță de aproape un secol și jumătate, românii sunt o resursă infinită de umor”, ne-a spus acesta.

Despre calitatea lucrărilor, președintele CJ Iași ne-a spus că renovarea casei lui Creangă a respectat construcția inițială.

„Am discutat cu specialiști care au lucrat la acest proiect. Mă refer aici la direcția de proiecte din cadrul CJ care s-a ocupat cu succes de proiecte similare, arhitecții, proiectanții, constructorul și instituția de cultură implicate în procesul de reabilitare și am încredere că a fost respectat proiectul. Lurările au fost făcute cu respectarea legii privind patrimoniu, dar și cu respect față de moștenirea culturală a Iașului”, a completat Costel Alexe.

Costel Alexe (centru) ne-a anunțat că își va spune punctul de vedere după 15 decembrie.
Costel Alexe (centru) ne-a anunțat că își va spune punctul de vedere după 15 decembrie.

În schimb, Paul Filip Ciobănașu, arhitectul care administrează și deține Arc Design SRL, firma care a realizat proiectul de renovare, susține că toate criticile sunt nejustificate.

Renovarea casei memoriale s-a făcut ținându-se cont de faptul că bojdeuca este un bun de patrimoniu, spune Ciobănașu.

„Să încep cu silueta acoperișului. A fost păstrată, panta s-a păstrat. Șița veche nu se mai putea repara, așa că au venit meșteri populari din Suceava, care au tăiat șița, au uscat-o și tot ei au montat-o. Este vorba despre oameni experimentați, meșteri populari. Există tâmplăria din lemn de stejar, care a fost restaurată. Am folosit geamuri artizanale, cum erau specificațiile din proiect, geamuri cu imperfecțiuni și defecte”, explică Paul Filip Ciobănașu.

Cât costă renovarea unei case de 55 de metri pătrați

Proiectul renovării casei memoriale a început în 2017, atunci când CJ Iași era condus de Marcel Popa (PSD). Costel Alexe (Partidul Național Liberal) l-a înlocuit pe actualul parlamentar social-democrat la alegerile din 2020.

Bojdeuca lui Ion Creangă, care are doar 55 de metri pătrați cu tot cu pridvoare, este administrată direct de Muzeul Național al Literaturii Iași, instituție care, la rândul său, este în subordinea Consiliului Județean Iași.

Alunecările de teren din zonă, acoperișul spart prin care intra ploaia și podeaua degradată aproape în întregime erau printre motivele care impuneau renovarea obiectivului de patrimoniu.

Bojdeuca lui Creangă este prima casa memorială cu statut oficial de muzeu înregistrată în România, în 15 aprilie 1918.

Planul renovării a început să fie pus în practică prin aprobarea unei hotărâri a Consiliului Județean Iași, la finalul anului 2017, atunci când consilierii județeni aprobau necesitatea investiției.

2018 - anul planurilor

În 2018, CJ Iași aproba un parteneriat cu orașului Făleşti şi Consiliul Raional Făleşti, Republica Moldova, pentru a se accesa fonduri europene din programele transfrontaliere.

Acestea prevăd că un stat membru UE alături de o altă țară vecină (care poate să nu fie membră UE) implementează proiecte comune de care să beneficieze ambele state.

Fundația de piatră înconjoară bojdeauca a fost schimbată, a fost eliminat podețul și canalul mic de scurgere a apei din fața pridvorului.
Fundația de piatră înconjoară bojdeauca a fost schimbată, a fost eliminat podețul și canalul mic de scurgere a apei din fața pridvorului.

Prin proiectul „Călător pe meridiane culturale” Consiliul Județean Iași și Consiliul Raional Făleşti au decis că turiști din ambele țări vor fi interesați să viziteze casa memorială Ion Creangă.

Tot în 2018, prin Hotărârea nr. 317/ din 19 septembrie 2018, CJ Iași aproba indicatorii tehnico-economici pentru realizarea obiectivului.

2019: contractul cu Arc Design

CJ Iași începe abia în vara anului 2019 întocmirea documentației pentru atribuirea contractelor.

Pe 2 octombrie e înregistrat anunțul pentru desemnarea firmei care să realizeze serviciile de proiectare si asistența tehnică.

Nu a fost o licitație de oferte, ci o procedură simplificată. Firmele care erau interesate de anunțul CJ Iași erau invitate să trimită oferte, iar prima ofertă care respecta criteriile Consiliului Județean era acceptată.

Arc Design SRL din Iași a depus prima și singura ofertă, conform platformei de achiziții publice din România.

Pe 14 noiembrie 2019, CJ Iași și Arc Design semnau deja contractul pentru realizarea studiului tehnic în schimbul sumei de 90.000 de lei.

Prețul maxim oferit de CJ Iași pentru acest contract era de 90.500 de lei.

Arhitectul Paul Filip Ciobănașu este administratorul și acționarul unic al Arc Design. El susține că contractul a fost atribuit transparent.

2020 - 2021. Autorizația de construire & contractul de execuție

Proiectul realizat de Arc Design a fost gata la sfârșitul primăverii, în mai 2020.

Tot în 2020 a fost obținută și autorizația de construire nr. 143/ 13 februarie 2020 pentru Reabilitarea Ansamblului Muzeal „Ion Creangă” Iași.

Însă, până în vara anului viitor, nu s-a mai întâmplat nimic semnificativ.

În data de 19 iulie 2021 a fost semnat Contractul de Grant prin Programul Operațional Comun România — Republica Moldova 2014-2020, încheiat între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, județul Iași, Consiliul Raional Făleşti/ Rep. Moldova și Primăria Orașului Fălesti/ Rep. Moldova.

În același an, pe 17 august, a fost publicat pe platforma achizițiilor publice anunțul prin care CJ Iași oferea 3,17 milioane de lei (aprox. 640 mii euro la cursul de schimb din august 2021) pentru contractul de execuție. Din nou nu se organiza o licitație, ci doar începea o procedură simplificată.

Pe 8 septembrie au fost depuse ofertele, iar pe 19 octombrie deja era stabilit câștigătorul. Contractul cuprindea și lucrări de amenajare în incintă și a împrejmuirii, nu doar de restaurare a bojdeucii.

Firma câștigătoare a fost Iasicon, din Iași. La anunțul CJ Iași a mai participat și firma Mădbeton din Maramureș.

Iasicon este controlată de Titel Sinescu, care ocupă poziția de președinte al consiliului de administrație.

Despre contractul de la acea vreme, președinele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, ne-a precizat că s-a acționat „legal și transparent”.

„Procedura de atribuire a fost stabilită în funcție de valoarea estimată, 3,17 milioane de lei fără TVA în conformitate cu art. 7, aliniatul 1 și 2 din Legea 98 din 2016. Conform valorii estimate, legea prevede obligatoriu aplicarea procedurii simplificate, procedură concurențială, transparență, derulată prin intermediul SEAP”, ne-a răspuns Costel Alexe.

Podeaua casei memoriale a fost refăcută în acest proiect.
Podeaua casei memoriale a fost refăcută în acest proiect.

Înțelegerea contractuală din 2021 cu Iasicon a fost modificată în august 2023, conform unui anunț de pe platforma de licitații publice.

Modificarea a fost votată în prealabil de consilierii județeni din Iași, care au suplimentat contractul cu peste 250.000 de lei, pentru cheltuieli neprevăzute.

Așadar, contractul final dintre CJ Iași și constructorul Iasicon a avut o valoare totală, fără TVA, de aproape 3,35 de milioane de lei.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG